featured

İskandinav Ülkeleri Hangileri? Ülkelerin Göze Çarpan Özellikleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İskandinav ülkeleri, refah düzeyleri ve dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş toplumsal düzenleri ile dikkat çekmeye devam ediyor. İskandinav ülkeleri harita içerisinde kuzey yarım kürenin üst kesimlerinde bulunuyor. Diğer Avrupa ülkelerine oranla daha soğuk bir iklime sahip olan bu ülkelerde, üretim ve sosyal hayat iklim koşullarına göre şekillendirilmiştir.

https://www.youtube.com/watch?v=sLcbdqU5jjg

İskandinav ülkeleri haritası içerisinde Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka ve İzlanda gibi ülkeleri bulabilirsiniz. Bu beş ülkenin tamamı İskandinavya adı ile de anılmaktadır. Bu farklı kültüre sahip ülkeleri daha yakından tanımanız için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. İşte sizler için küçük bir İskandinav ülkeleri turu.

Norveç

İskandinav ülkeleri denildiğinde birçoğumuzun aklına ilk olarak Norveç geliyordur. Refah seviyesi ve zengin sanayisi ile bilinen ülkede yaşam şekli de oldukça farklıdır. Norveç yasaları ve kuralları, tüm toplumun ayak uydurabileceği şekilde özel olarak düzenlenmiştir.

İskandinav yarımadasının batısında yer alan ülke, Danimarka ve İsveç ile yakın komşudur. Öyle ki 1905 yılına dek bu iki ülkenin egemenliği altında kalan Norveç, daha sonra bağımsızlık kazanmıştır.

Norveç, aynı zamanda Vikinglerin de vatanı olarak ün salmıştır. İskandinav mitolojisinin pek çok hikayesi hep bu coğrafyadan çıkmıştır. Vikinglerin vatanı olan ülkenin doğal güzellikleri de oldukça fazladır. Doğasını korumayı başaran ülkelerden olan Norveç’in kanyonları ve nehirleri görülmeye değerdir.

En zengin İskandinav ülkesi diyebileceğimiz Norveç’te insanların mutluluk oranları da fazlasıyla yüksektir. Öyle ki yapılan araştırmalar neticesinde dünyanın en mutlu ülkesi olarak bu şirin İskandinav ülkesi seçilmiştir. Norveç, İskandinav ülkeleri battı mı sorusunu yalanlayacak bir refaha sahiptir.

Danimarka

İskandinav ülkeleri haritası içerisinde en yeşil doğaya sahip olan Danimarka da dünyanın en mutlu ülkeleri arasında yer alıyor. Hem mimarisi hem de doğal güzellikleriyle dikkat çeken bu ülke, aynı zamanda en küçük İskandinav ülkesidir.

Hemen hemen her İskandinav ülkesi gibi Viking kültüründen izler taşıyan Danimarka, turistler için de oldukça eğlenceli bir ülkedir. Ülke içerisinde gezilecek yerlerin sayısı fazla olmakla birlikte yemek kültürü de oldukça gelişmiştir.

Dünyaca ünlü oyuncak firması Lego’nun da başkenti olan Danimarka, eğlenceli tema parklarıyla da dikkat çekmektedir.

İsveç

İskandinav ülkeleri harita içerisinde Norveç ve Finlandiya arasında kalan İsveç de Vikinglerin önemli yerleşimlerinden biri olmuştur. İskandinav ülkeleri başkentleri arasında da Stockholm ile dikkat çeken İsveç’in refah seviyesi fazlasıyla yüksektir.

Ülkenin yerleşim yeri olarak kullanılması ise Taş Devri zamanlarında dek uzanmaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde ülkede Taş, Tun. Ve Demir devirlerinin yaşandığı ortaya çıkmıştır. İnsanların yaşama alanı olarak seçtiği önemli lokasyonlardan biri olan ülkenin gelişimi de çağlar boyu devam etmiştir.

Özellikle kış tatili sevenlerin uğrak noktalarından biri olan İsveç, her mevsim ayrı doğal güzellikleriyle de büyülemektedir.

Finlandiya

İskandinav ülkeleri arasında yer alan Finlandiya da az nüfusu ile ön plana çıkan Avrupa ülkelerinden biridir. 1800’lü yılların başına kadar İsveç Krallığı bünyesinde olan ülke, daha sonra bağımsızlığını kazanmıştır.

Finlandiya, özellikle eğitim alanında pek çok ülke tarafından rol model alınan bir ülkedir. Finlandiya Eğitim Sistemi, yenilikçi ve çığır açan bir yapıya sahiptir. Kültürel ve sanat anlamında da ülkenin bir hayli gelişmiş olduğunu söylesek abartmış olmayız. Ülke içerisinde kültürel turizm de önemli bir noktada bulunmaktadır.

Kuzey ışıklarının en iyi şekilde seyredilebildiği İskandinav ülkelerinden olan Finlandiya, yılın her dönemi turist çekebiliyor.

İzlanda

İskandinav ülkeleri haritası Türkçe baskısı içerisinde buzlar ülkesi olarak da bilinen İzlanda da yer alıyor. İzlanda, hem dili hem de kültürel yapısı ile tüm dünyada dikkat çekmeyi başaran bir ülkedir. Kelt ve Norveç soyundan gelen nüfusu bulunan ülkenin, karma bir nüfus yapısı bulunuyor.

Ayrıca ülke, farklı doğal güzellikleriyle de tüm turistleri şaşkına çeviriyor. Öyle ki İzlanda gibi bir ülkenin dünya üzerinde herhangi bir şekilde eşi ve benzeri bulunmuyor. Sıcak su akıntılarının etkisiyle farklı bir yapıya sahip olan ülkede çok fazla sıcak su rezervi bulunuyor.

Tıpkı Finlandiya gibi İzlanda’da da kuzey ışıkları yılın belli zamanlarında rahatlıkla izlenebiliyor. İzlanda, hem doğası hem de farklı kültürel yapısı ile dünyanın en farklı ülkelerinden biri kabul ediliyor. Sıcak ve misafirperver İzlanda insanı da ülkelerini ziyarete gelen turistleri oldukça iyi bir şekilde karşılıyor.

Bu yazımızda Dünya Mutluluk Raporu içerisinde yer alan Kuzey Avrupa ülkelerini derledik. Kişi başına düşen milli gelirin yüksek olduğu bu ülkeler, Avrupa Birliği üyesidir. İskandinavya ülke başkent isimleri ve İskandinav ülkeleri bayrakları için yazımızı okuyabilirsiniz. İzlanda İzlanda ve Faroe adaları olarak bilinen lokasyonlar ile ilgili yazımızı da nisan 2020 içerisinde bulabilirsiniz.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!