featured

İşsizlik Yardımı Nasıl Alınır ? İşsizlik Yardımı Alma Şartları Nelerdir? Kimler Faydalanacak? Başvurular Nasıl Yapılacak? 

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Corona virüs nedeniyle işsiz kalan çalışanlara umut olan işsizlik yardımı nasıl alınır ? Çalışanlar yardım almak için nereye başvurmalıdır? Destek alma şartları nelerdir? İşte, detaylar! Korona Virüs salgınının dünya ülkelerinin ekonomileri üzerindeki etkileri daha da fazla hissedilmeye başlandı. Bu ekonomik etkilerin azaltılması için tüm devletler ise vatandaşlarına yönelik destek paketlerini açıklayarak bazı önlemler almaya çalışıyorlar.

10 Mart itibariyle ülkemizde de görülmeye başlanan korona virüs salgını için alınan tedbirler kapsamında açıklanan ve çalıştıkları iş yerlerinde ücretsiz izine ayrılanlar ile işten çıkarılanlar için İşsizlik Yardımı sağlayacak uygulamaya dair Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca detaylar ve koşullar açıklandı.

Ayda 1.177 TL Maaş İmkanı Sunan İşsizlik Yardımı Dağıtılmaya Başlıyor 

Mart ayında Türkiye’de de etkilerini göstermeye başlayan Kovid-19 salgını, birçok çalışan ve iş yeri açısından önemli maddi kayıpların oluşmasına neden olurken, üst üste açıklanan destek paketleri ile ekonomide yaşanan sorunun giderilmesine dair çalışmalar da yapıldı.

Bu anlamda 16 Nisan 2020 günü 7244 sayılı Yeni Koronavirüs (Covıd-19) Salgınının Ekonomik Ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kabul edildi.

Yapılan bu yasal düzenlenme ile zorlu salgın hastalık sürecinde “İş akdi bulunmakla beraber işverence ücretsiz olarak izne ayrılmasına karar verilen ve aynı zamanda Kısa Çalışma Ödeneğinden de yararlanamayan işçiler ile birlikte 15 Mart 2020 tarihinden sonra iş akdi feshedilen ve işsizlik ödeneğinden de yaralanamayacak işçilere” yönelik Nakit Ücret Desteği uygulaması getirildi. Şimdi de bu yasal düzenleme ile gelen uygulamanın detayları belli oldu.

Bu kapsamda 7244 sayılı yasal düzenleme ile ilgili ayrıntılara 16.04.2020 tarihinde sitemizde yayınlanan İşten Çıkarma Yasağı ve İşsizlik Ödeneği Vatandaş Destek Paketi Meclisten Geçti başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Yine Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili merak ettiğiniz detayları da 13.04.2020 günü sitemizde yayınlanan Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? Kısa Çalışma Ödeneğine Başvuru İçin Gereken Şartlar Nelerdir? Bu Kapsamda Alınacak Ödenek Ne Kadardır? başlıklı yazımızdan inceleyebilirsiniz.

İşsizlik Yardımından Kimler Yararlanabilecek?

Çok kısa bir sürede tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını, hızlı yayılması ile dünya ekonomileri açısından kriz ortamlarına sebep oluyor. Temasın azaltılması amacına dayalı olarak, iş hayatında da kısıtlamalar getirilmesinin sonucu, çok sayıda kişinin işsiz kalmasına ya da geçici süre ile işlerinden olmalarına da bu salgın hastalık neden oluyor.

Bu salgın hastalığın ekonomik etkileri ile yapılan mücadele kapsamında, Torba Yasa ile getirilen ve ücretsiz şekilde izne çıkarılan işçilere aylık bazda toplam 1.177 TL tutarında gelir desteği sunacak “ Nakit Ücret Desteği ” başvurularının yapılacağı sistemin açıldığına yönelik açıklamalar Çalışma Bakanı olan Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapıldı. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren bu destekten kimler yararlanabilecek? İşte detaylar;

İşsizlik Yardımı desteğine yönelik uygulamalardan, bu dönem içerisinde ücretsiz olarak izne çıkarılan bütün çalışanlar yararlanabilecekler. Ancak bu destekten yararlanabilmek için “Kısa Çalışma Ödeneği” kapsamında olmamak ve o ödenekten yararlanmamak gerekiyor.

Yine 15 Mart 2020 gününden sonra işten çıkartılan ve işsizlik ödeneğinden faydalanamayan çalışanlar da, ücretsiz izne çıkartılanlar gibi bu İşsizlik yardımı desteğinden faydalanabilecekler. Ancak bu durumda olan çalışanların yani 15 Mart 2020 tarihi sonrası iş akitleri feshedilenlerin öncelikle https://esube.iskur.gov.tr adresi üzerinden işsizlik ödeneği yönünden başvuru yapmaları zorunluluğu bulunuyor.

Bu noktada yukarıdaki kriterlere sahip olmakla beraber yaşlılık aylığı alanlarında bu nakdi ücret desteğinden yararlanma imkanları bulunmuyor.

İşsizlik Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılacak?

22 Nisan 2020 günü itibari ile kullanıma sunulan Nakdi Ücret destekleri başvuruları içinse, 

https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi/ adresinden ‘ Covid-19 Ücretsiz İzin’ başlığı kullanılarak işverenlerin başvuru yapması gerekiyor.Bu başvuruların ücretsiz izin verilen her ay için ayrı ayrı olmak üzere, izin verilen ayı izleyen ayın üçüne dek yapılma imkanı bulunuyor.Bu başvuruların işçiyi ücretsiz izne çıkaran işverence yapılması yeterli olurken, izne ayrılan çalışanın ayrıca bir başvurusu ise gerekmiyor.

İşsizlik Yardımı Ne Zaman Ödenecek ?

Bakan Selçuk tarafından yapılan açıklamada ayrıca İşsizlik yardımının , kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan ve ücretsiz izne ayrılan çalışanlar ile 15 Mart sonrası işsizlik ödeneğinden yararlanamayan ve işten çıkarılanlar için, Türkiye İş Kurumunca söz konusu dönemi takip eden ayın sekizinden itibaren ödenmeye başlayacak.

Bu kapsamda işsiz kalınan ve ücretsiz izinde olunan aylar için 1.177 TL yardım ödenirken, Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ayrıca, Nakdi Ücret Desteğinden yararlanan çalışanlar ile onların bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocuklarının, devam eden süreç içinde ‘Genel Sağlık Sigortalı’ sayılacaklarını belirtti. Bunun için yatırılması gerekli olan sigorta prim ödemeleri ise İşsizlik Fonu bünyesinden karşılanacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!