featured

Japon Kültürü Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Altın Bilgi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son yıllarda üniversitelerde seçmeli ders olarak da okutulan Japon Kültürü bir marka olmayı başarmıştır. Japonya, gerek bilimde, sanatta, teknolojideki gelişmişleriyle; gerekse tarihleriyle ve tarihi eserleriyle ve gerekse kültürleriyle ilgi çeken bir ada ülkesidir.

Günümüzde birçok ülkeden vatandaş için turistik gezi ya da iş olanağı sağlayan Japonya hakkında dilinden ve parasından önce öğrenmeniz gereken 10 Japon Kültürü bulunmaktadır!

Japon Kültürü Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Gerçek Bilgi

Japonya, ekonomi, eğitim, teknoloji ve daha birçok konuda kendini ispat eden, dünyanın güçlü ülkelerinde biridir. Küçülen dünyada batı ülkeleriyle iç içe olmasına rağmen Japonlar hala kendilerine özgü kültüre sahiplerdir. Bu yazıda daha önce duyduğunuz ya da duymadığınız Japon Kültürü ’ne ait 10 maddeyi göreceksiniz.

1- Ayakkabılarla İçeri Girmek Yasak

Tıpkı bizlerin yaptığı gibi Japonlar da evlerine ayakkabıyla girmez. Fakat Japonlar bu kültürü bizden daha da ileri götürerek okullara, tapınaklara, iş yerlerine hatta restorantlara bile ayakkabılarını çıkararak giriyorlar. Eğer Japonya’ya giderseniz ve bir mekanın önünde terlik görürseniz ayakkabılarınızı çıkarmalı ve o terliklerden birini giymelisiniz.

2- Yürürken Yemek Yenmez

Hızlı yaşam tarzından dolayı bir yerden bir yere giderken yürüyerek yemek yemek bizler için normal olabilir fakat bu hareket Japonlar için oldukça kaba bir durum. Günümüzde bu durum eskisi kadar sert karşılanmıyor olsa bile hala kaba ve alt sınıftan bir hareketmiş gibi görülüyor.

3- Türk Kültüründe de Görebileceğiniz Bir Japon Kültürü; Omiyage

Biz Türkler bir yere tatile ya da seyahate gittiğimiz zaman muhakkak yakınlarımıza o yöreye özgü bir yiyecek ya da eşya hediye ederiz. Benzer bir kültür Japonlarda da var ve onlar bu kültürü isimlendirmek için Omiyagi kelimesini kullanıyorlar. Omiyagi ne demek ? Omiyagi Japonca bir terim olup hediyelik eşya gibi bir anlama gelmektedir. Fakat Japonlar için bu kelime hediyelik bir eşyadan ziyade Japonya’nın çeşitli yerlerinden gelen, göz alıcı ve renkli kutularda takdim edilen yiyecek kutuları anlamına geliyor.

4- Bonsai Anlamlı Bir Bitki

Sanat alanında Japonlar estetik ve güzel olduğu için bonsai bitkisi kullanmayı çok seviyorlar. Japonlar bonsainin insanların hayal gücünü geliştirdiğine inanıyorlar. Belki de bonsainin sanat alanında çok kullanılmasının ve sevilmesinin nedeni budur.

5- Değişik Bir Güzellik Algısı; Ohaguro

Bu kültürde evli kadınlar ya da geyşalar bal mumu ve mürekkeple hazırladıkları bir karışımı dişlerine sürüyorlar çünkü bu şekilde daha güzel olduklarını düşünüyorlar. Güzellik dışında Ohaguro’nun diş ve ağız sağlığı için iyi olduğuna inanılıyor. Fakat 19. Yüzyılın sonlarına doğru batı ülkelerine yakınlaşmak amacıyla yasaklandı.

6- Chopstick Sıradan Bir Yemek Aleti Değil

Japonlar günlük hayatlarında yemek yerken kaşık, çatal ya da bıçak yerine chopstick kullanıyor. Chopstickler ağaçtan ya da metalden yapılıyor fakat ağaç kesimlerinin önüne geçilmesi için daha çok metal chopstick kullanıyorlar. Sıradan bir alet olmamasının nedeni ise chopsticki tabağınıza koyma şekliniz farklı anlamlara gelmesidir.

Örneğin chopsticki tabağınız içinde bırakmanız için bir cenazede olmanız gerekmektedir ya da yemeğinizi paylaşmak isterseniz yiyeceği chopstickle uzatmak yerine ikram edeceğiniz kişinin tabağına koymalısınız.

7- Noel Dini Bayramdan Ziyade Bir Kutlama

Japonya’da insanlar sadece tek bir dini kabullenmiyor yani Japonya’da birden fazla din var. Bu dinlerden en yaygın olanları Budizm ve Şintoizm’dir. Hristiyanlığı benimseyenlerin sayısı ise ülke nüfusunun yalnızca %2’dir. Bu sebepten dolayı Noel Japonya’da yeni bir yıla girme ve yenilik olarak kutlanıyor.

Bu kutlamada Japonlar daha çok birbirlerine hediye alıyorlar ya da ailecek yemeğe çıkıyorlar. Japonların biz Türklerle bir ortak kültürü daha olduğunu söyleyebiliriz.

8- En Yaygın Yenen Et; At Eti

Kulağa ve mideye hiç hoş gelmese de Japonya’da at eti sıklıkla tüketilen etlerden biridir. Japonlar bu eti ne asitte pişiyor ne de tütsülüyor aksine zencefil ve tatlı bir sosla çiğ olarak yiyorlar.

9- En Popüler Sporlardan Biri Beysbol

Japonya deyince birçok kişinin aklına sumo gelse de beysbol daha çok izlenen ve oynanan bir spordur. 2.Dünya Savaşı’nda Amerika’nın Japonya üzerindeki baskı ve etkisinden dolayı beysbol Japonya’da popülerlik kazanmış ve sevilmiştir. Günümüzde Japonya’da iki tane profesyonel beysbol ligi vardır.

10- Masada Boş Bardak Olmaz

Japon kültürü listemizdeki bu maddeye dikkat! Japonya’da insanların başkalarının bardaklarını kendi bardaklarındaki içki ile doldurmaları ya da masada boş olan bir bardağı doldurmaları kibarlık göstergesidir. Bundan da anlaşılabileceği gibi Japonlar masada boş bardak olmasını sevmiyorlar. Eğer Japonya’ya gider ve Japon arkadaşlar edinirseniz ve içki içmek istemiyorsanız bardağınızı asla boş bırakmayın.

Japon Kültürü ile adeta bütünleşmiş Geyşa kavramını öğrenmek ve Geyşalık Nedir sorusunun yanıtını bulmak için buraya tıklayınız. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!