featured

Kamp Yapmak Hiç Bu Kadar Zevkli Olmamıştı! Rahat Bir Kamp Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kamp yapmak birçok insanın hayatında en az bir kere yapmak istediği hayaller arasında yer alıyor. Açık hava, doğa ve birçok güzelliği sizlere sunan kamp yaşantısı, gerçekten de her insan tarafından mutlaka deneyimlenmeli! Ancak bu noktada, dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta bulunuyor. Peki kamp yapmak nasıl mümkün olur? Kamp yapmak için gerekli malzemeler neler? İşte hepsi yazımızda saklı…

Kamp Yapmak Neden Önemli | İnsanlar Neden Kamp Yapmak İster?

Kamp yapmak neden önemli? Öncelikle bu konuya açıklık getirilmesi gerekiyor. Kamp yaşantısı çetin şartlar sunsa da aslında huzuru ve sakinliği kucaklamanıza sebep oluyor. Kamp kurarak yaşadığınızda açık hava, doğa ve insanlık dışında diğer tüm canlılarla iç içe yaşama fırsatı bulabilmeniz mümkün oluyor.

Bunun dışında standart yaşam koşullarına sahip insanlar, doğal yaşantıda bunları bulamadığı için bambaşka bir hayat deneyimleyebiliyor. Birçok insanın hayatta kalma olarak nitelendirebileceği kamp yaşantısı aslında konforu ve zorlu yaşam koşullarını bir arada sunuyor. İnsanlar neden kamp yapmak ister? Birçok insan bu zorlu yaşamı deneyimlemek ve kendi ile başbaşa kalmak istediği için kamp yapmak isteyebiliyor.

1- Kamp Yapmak Serbest mi? Kamp Yapmak Bir Spor mu?

Kamp yapmak serbest mi? Bazı bölgelerde belirli alanlar kamp yapma için elverişli hale getiriliyor. Bu alanlarda kamp kurulduğunda elektrik, su, tuvalet gibi insan için gerekli şeylere de kolayca ulaşılabiliyor. Kamp için ayrılan bölgelerde, kamp yapmak için gerekli malzemeler listesinde bulunan hemen hemen birçok ihtiyaçta yer alıyor.

Kişiler dilerse bu bölgelerin dışında kendi belirledikleri alanlarda da kamp yapabiliyor. Ancak özel olarak belirlenen bölgeler dışında kamp yapmak serbest olmuyor ve kişilerin kamp yapmaması istenebiliyor. Kamp yapmak çetin şartlarla karşı karşıya kalabileceğiniz için aslında bir spor sayılıyor. Özellikle yurt dışında kamp yapmak İngilizcesi anlamına gelen camping önemli bir spor dalı konumunda yer alıyor.

2- Doğada Kamp Yapmak Zararlı mı?

Peki doğada kamp yapmak zararlı mı? Kamp yapabilmek için öncelikli olarak güvenli bir bölgenin tercih edilmesi gerekiyor. Güvenli bir bölge tercih edilmediği takdirde vahşi hayvanların saldırısına uğramak ya da doğa olayları ile karşılaşabilmek söz konusu olabiliyor. Aksi halde doğada kamp yapmanın neredeyse hiçbir zararının bulunmadığını söyleyebiliriz.

3- Arabasız Kamp Yapmak Mümkün mü?

Kamp yapabilmek için gerekli malzemeler arasında bizce olmazsa olmazlardan biri araba olacaktır. Kamp yapmak kimi durumlarda, devam ettiremeyeceğiniz bir eyleme dönüşebiliyor. Bu durumlarda bölgeden uzaklaşabilmeniz ve güvenli bir bölgeye ulaşabilmeniz için araba gereksiniminiz olabiliyor. Arabasız kamp yapmak elbette mümkün ancak koşulların çok daha zor olacağını da baştan belirtmek gerekiyor.

4- Kamp Yapmak İçin Gerekli Malzemeler Neler?

Şimdi gelelim kamp yapmak için gerekli malzemeler neler konusuna. Kamp söz konusu olduğunda gerekli olan malzemelerden ilki hiç kuşkusuz çadır olacaktır. Barınma ihtiyacınızı karşılayacak temel nesne çadırın, mevsime uygun olarak seçilmesi oldukça önemlidir. İyi bir çadır seçimi yapıldığında rüzgar, yağmur gibi birçok doğa olayından minimal düzeyde etkilenmek mümkün olabilecektir.

Kamp yapmak için çadır seçimi yapıldıktan sonra, mutlaka bir çadır altlığı da temin edilmelidir. Çadır altlığı yağmurun yağması halinde suyun aşağıda birikmesi ve içeri sızmasını engelleyecektir. Yine rahat bir kamp yapma eylemi için çadırınızın nemden korunması gereklidir. Çünkü nem birçok kumaşın erimesine dahi sebebiyet verebilir. Bu anlamda çadırınızın havalandırma delikleri muhakkak olmalıdır. En iyi kamp çadırı modelleri için tıklayınız.

YouTube video

Kamp yapmak için gerekli malzemeler arasında en önemlilerinden bir diğeri kamp çantasıdır. Kıyafetlerinizi ve kişisel eşyalarınızı saklayacağınız bu çanta mutlaka sırt çantası formunda olmalıdır. Böylece ağırlık her iki omza eşit şekilde dağıtılabilecek ve taşıması daha kolay olacaktır. Çantanızın hava alan yapıda olması ve vücut destekli olması konforlu bir şekilde kullanabilmeniz açısından, dikkat etmeniz gereken detaylar arasındadır.

Kamp yapmak istiyorsanız, sakın ama sakın uyku tulumu edinmeyi ihmal etmeyin. Malum özellikle geceleri doğanın ısısı oldukça düşük olacaktır. Buda uyurken üşümenize ve hipotermiye girmenize bile neden olabilir. Uyku tulumu rahat bir uyku uyumanızı sağlarken, vücut ısınızı da sabit tutacaktır. Son olarak kampta sıcak su torbaları bulundurmanız, üşüdüğünüzde sizi ısıtması adına iyi bir fikir olabilir.

YouTube video

Bu temel nesneler dışında kuru gıdalar, konserveler, bozulmayan gıdalar, ilk yardım çantası, kibrit, çakmak, su, peçete gibi ürünlerde temin etmeniz konforlu bir kamp deneyimi yaşamanıza yardımcı olacaktır.

6- Kamp Yapmak İçin Gerekenler Neler, Nelere Dikkat Etmeli?

Kamp yapmak için gerekenler neler? Öncelikle kamp yapmak için karar verdiğinizde ve bölgeyi belirlediğinizde en güvenli alanı seçmelisiniz. Bu noktada su kaynağına olabildiğince yakın olmayı tercih etmelisiniz. Aksi halde kamp sizin için bir zulüme dönüşebilecektir. Ateş yakmadan önce ise mutlaka o alanı temizlemeli ve bölgeyi olabildiğince derinleştirmelisiniz.

Kuytu bir bölge yarattığınızda, ateşinizin rüzgardan etkilenmeden başarılı bir şekilde yanacaktır. Yemek yapmaya karar verdiğinizde bunu çadırınızdan en az 100-200 metre uzaklıkta yapmalısınız. Çünkü kamp yapmak için gerekli malzemeler temin ettiğiniz için yabani hayvanlar yemeğin kokusunu alıp çadırınıza kadar gelebilir. Buda sizin ve çadırınızın güvenliğini riske atacak bir durum olacaktır.

YouTube video

Kamp sırasında yanınızda bolca havlu bulundurmanız, nemli eşyalarınızın hızlı kurumasını ve kolayca kullanılmasını sağlayacak bir ayrıntıdır. Bir diğer konu ise tuvalet konusudur. Kamp yapmak konusunda en sıkıntı duyulacak eylem tuvaletinizi yapmak olacaktır.

Özel kamp alanlarında genelde tuvalet bulunur ancak diğer alanlarda tuvalet bulmak mümkün değildir. Bu durumda kamp alanınıza 50-100 metre uzaklıkta bir alan belirlemek, sürekli bu alana tuvaletinizi yapmak oldukça iyi bir fikirdir. Ayrıca belirlenen tuvalet alanının mutlaka rüzgara karşı konumda olması gerekecektir.

7- Kampçılık Eğitimi Gerekli mi?

Kampçılık eğitimi zorunlu bir eğitim değildir. Ancak bu eğitim alındığında daha güvenli ve konforlu bir kamp deneyimi yaşanması söz konusu olacaktır. Bu nedenle bu konuda bilirkişi olabilecek kişiler, kamp deneyimi öncesinde mutlaka eğitim alınması gerektiğini vurgulamaktadır.

8- Sahilde Kamp Kurmak Yasak mı? Türkiye’de Nerede Kamp Yapılır?

Sahilde kamp kurmak yasak mı? Ülkemizde bazı bölgelerin sahillerinde kamp kurulması uygun bulunmadığından yasaklanmıştır. Türkiye’de nerede kamp yapılır? Nereler özel kamp alanıdır? gibi konularda bilgi sahibi olmak için konu ile ilgili diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz. Kaliteli bir kamp yapmak için bilinmesi gereken 8 altın bilgi yazımıza mutlaka göz atın. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!