featured

Kamu İhale Kurumu Nedir? Kamu İhale Kanunu Kapsamında Kamu İhale Kurumu’nun Görevleri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kamu İhale Kurumu nedir? Kamu İhale hukuku ve kamu ihalelerinde yetkili olan kurumların niteliği merak edilen hukuki konular arasında bulunuyor. Hukuk sistemimiz içerisinde bağımsız bir üst kuruluş olarak görev yapan Kamu İhale Kurumu nedir ve bu kurumun karar organı olan Kamu İhale Kurulu nedir?

YouTube video

Kamu İhale Kurumu (KİK) hangi birimlerden oluşur ve görevleri nelerdir? İşte tüm detayları ile Kamu İhale Kurumu nedir, ne değildir?

Kamu İhale Kurumu Nedir?

Kamu İhale Kurumu nedir detaylıca incelemeye başlayalım. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu düzenlemeleri uyarınca 2002 yılında kurulan ve o tarihten bugüne aralıksız görev yapan bir üst kuruldur. Kamu İhale Kurumu, idari ve mali açılardan özerkliğe sahiptir.

Kamu tüzel kişiliğine sahip bu kurum, kamu tarafından piyasadan hizmet ya da mal temininde yapılan işlemleri denetlemek ve piyasa koşullarını uygunluğunu sağlamak amacı ile kurulmuştur. Kamu İhale Kurumu’nun merkezi Ankara’da bulunur ve bu kurum özerk niteliğe sahip ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilişkilidir.

Kamu İhale Kurumu Hangi Birimlerden Oluşur? Kamu İhale Kurumu ile Kamu İhale Kurulu Arasındaki Fark Nedir?

Kamu İhale Kurumu nedir? Kamu İhale Kurumunun teşkilatının özünde bağımsız bir kurul bulunur ve bu kurula, Kamu İhale Kurulu adı verilir. Yani Kamu İhale Kurumu (KİK), bağımsız olarak görev yapan bir Kamu İhale Kurulu, Kamu İhale Kurumu Başkanı, Başkan Yardımcıları ve hizmet birimlerinden meydana gelir.

Bir diğer ifade ile Kamu İhale Kurumu’nun karar organı Kamu İhale Kuruludur. Kamu İhale Kurulu kararları ve Kamu İhale Kurulu üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından atanan 9 kişiden oluşur. Kamu İhale Kurumu’nun başkanı, doğal olarak 9 üyeden oluşan Kamu İhale Kurulu’nun da başkanıdır. Ayrıca Kamu İhale Kanunu ile kurulda bir de ikinci başkan bulunur. Kurul üyelerinin görev süreleri dolmaksızın görevlerine son verilemez.

Kamu ihale kurumu nedir? Kurul üyeleri ciddi bir hastalık ya da engellilik sebebiyle iş görememeleri veyahut atamaya ilişkin taşıdıkları şartları kaybetmeleri durumunda atanma usulüne göre süreleri dolmadan görevden alınabilirler. Yine üyeler görevi kötüye kullanma ya da yüz kızartıcı bir suçtan mahkum olurlarsa Cumhurbaşkanı onayı ile görevden alınırlar. Kamu İhale Kurumu nedir? Kamu İhale Kurumunun genel yönetim ve temsili ile Kamu İhale Kurulu kararları ile yürütülmesi görevi Kamu İhale Kurumu başkanına aittir.

Kamu İhale Kurulu üyeleri, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu huzurunda, üyeliklerinin devamı süresince üstlendikleri görevlerini tarafsız ve de dürüst olarak yerine getireceklerine, Kamu İhale Kanunu hükümlerine ve ilgili mevzuata aykırı hareket etmeyeceklerine ve ettirmeyeceklerine ilişkin yemin ederek göreve başlayabilirler.

Kamu İhale Kurumu’nun Bağımsızlığı

Kamu İhale Kurumu nedir? Kamu İhale Kurumu’nun görev ve yetkilerini, bağımsız olarak görev yapan Kamu İhale Kurulu kullanır. Bu kurul, Kamu İhale Kurumu Başkanının da içinde bulunduğu 9 üyeden oluşur. Bu kurul hiçbir makam, organ, merci ya da kişiden emir ve talimat almaksızın görevlerini yerine getirir.

Kamu İhale Kurumu’nun Görevleri Nelerdir?

Kamu İhale Kurumu nedir, görevleri nelerdir? Kamu İhale Kurumu’nun görevleri 4734 sayılı Kanun kapsamında belirlenerek sayılmıştır. Kamu İhale Kanunu 53. maddesine göre Kurumun görev ve yetkileri şunlardır;

İhalenin başlangıcından, sözleşmenin imzalanmasına dek olan süreç içerisinde idare tarafından yapılan tüm işlemlerin, Kamu İhale Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığına dair yapılan şikayetleri inceleyerek sonuçlandırmak,Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa dair bütün mevzuatı, yine standart ihale dokümanlarını ve ayrıca tip sözleşmeleri hazırlamak, bunları geliştirmek ve bu şekilde uygulamayı yönlendirmek,İhale kanunu ve mevzuatı ile ilgili gerekli eğitimleri vermek ve yine ulusal ve uluslararası koordinasyonu sağlamak,Gerçekleştirilen ihaleler ve sözleşmelerle ilgili, Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenen şekilde gerekli bilgiyi toplamak ve yine tutar, adet ve diğer konular itibarı ile istatistikler oluşturmak ve bunları yayımlamak,Haklarında düzenlenecek ihalelere katılmaktan yasaklanma kararı verilen kişilere ait sicilleri tutmak,Araştırma ve geliştirme ile ilgili faaliyetlerde bulunmak,İhale ilanları ile ilgili gerekli esas ve usulleri düzenlemek, yine basılı ya da elektronik ortamda Kamu İhale Bültenini yayımlamak,Yerli isteklilerin, diğer yabancı ülkelerde açılmış ihalelere katılmalarına engel olunduğunun belirlenmesi halinde, bu uygulamanın yapıldığı ülkenin isteklilerinin de, Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılacak ihalelere katılmalarının önlenmesine ilişkin tedbirlerin alınmasını ve de gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamak amacıyla Cumhurbaşkanına teklifte bulunmak,Kamu İhale Kurumunun yıllık bütçesi ile kesin hesabını ve de yıllık çalışma raporlarını hazırlamak, yine Kurum bütçesinin uygulanmasını, gelirlerin toplanmasını ve giderlerin yapılmasını sağlamak.

Kamu İhale Kurumu, görevlerinin yerine getirilmesi esnasında resmi ve özel tüm kurum, kuruluş ve kişilerden gerekli görülen belge, bilgi ve görüşleri isteyebilir. Kurum tarafından istenen belge, bilgi ve görüşlerin ise, istenilen süre içinde verilmesi zorunludur. Kamu İhale Kurumu nedir sorusuna sizler için yanıt verdik. İhalede edinim ifasına fesat karıştırma suçu ile ilgili konulu yazımıza da bakmanızı öneriyoruz…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!