featured

Kansızlık Neden Olur ? Kansızlık Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır? Kansızlığa Ne İyi Gelir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kansızlık neden olur? Kansızlık adı verilen bu hastalığın tıptaki adı anemidir. Anemi basit bir hastalık gibi görünse de tedavi edilmediği takdirde bireylerin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir. Bu nedenle anemi belirti verdiğinde hastalığın hızlı bir şekilde tanısının konulması ve tedavi sürecine başlanması gerekiyor. Peki kansızlık olup olmadığı nasıl anlaşılırKansızlık tedavisi nasıl yapılır?

Kansızlık Neden Olur? Kansızlık Olunca Ne Olur?

Kansızlık ya da anemi olarak adlandırılan bu rahatsızlık, organ ve dokulara yeterli düzeyde oksijen taşınamadığı durumlarda gelişir. Hemoglobin adı verilen sağlıklı kırmızı kan hücreleri bulunmadığı takdirde, dolaşımdaki hemoglobin hücrelerinde azalmalar meydana gelecektir. Peki kansızlık olunca ne olur? Kansızlık olduğunda doku ve organların yeterli düzeyde oksijenlenebilmesi mümkün olmayacaktır. Hipoksiye uğrayan doku ve organlar fonksiyonlarını yerine getiremediğinde birçok hastalığın ortaya çıkmasına zemin oluşturabilir.

1- Kansızlık Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır? Kan Eksikliği Nelere Yol Açar?

Kansızlık neden olur? Bir insanda kansızlık olup olmadığı elbette ki bir bakış ile anlaşılabilecek gibi değildir. Bireylerde bazı belirtilerin görülmesi kansızlık varlığını düşündürebilir. Kansızlık şüphesi bulunan kişilerin ise kan tetkikleri yaptırması gereklidir. Kan tetkiki sonrasında çıkan sonuçlara göre kansızlık ile ilgili kesin ve net tanı konulabilecektir.

2- Kansızlık Hastalığı Nelere Yol Açar? Kan Değerlerinin Düşük Olması Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Kansızlık hastalığı fark edilmediği ya da tedavi edilmediği durumlarda ciddi boyutlara ulaşabilen bir rahatsızlık olarak öne çıkıyor. Bugün birçok insan kansızlığı hafife almakta ve tedavi edilmekten kaçınmaktadır. Peki kansızlık hastalığı nelere yol açar biliyor musunuz? Bu hastalık fark edilmemesi ya da tedavi edilmemesi halinde kasların güçsüzleşmesine, vücutta nedensiz ağrıların oluşmasına, duygu durum bozukluklarına, unutkanlığa ve el-ayak uyuşmalarına sebebiyet verebilmektedir.

3- Kansızlık Belirtileri Nelerdir? Kadınlarda Kansızlık Belirtileri

Kansızlık neden olur? Kansızlık yeterli ve dengeli beslenmeme, düzenli doktor kontrollerinden kaçınma, tedaviyi reddetme, fiziksel açıdan kendini zorlama, iç kanama, travmalar, demir eksikliği, folik asit eksikliği, et tüketmeme ya da genetik faktörler sebebiyle ortaya çıkabilir. Hastalığın ortaya çıktığı bir ya da birkaç semptomun bir arada görülmesi ile anlaşılabilecektir. Kansızlık belirtileri ise şu şekildedir;

Kronik halsizlik,Yüzde, göz altları ve tırnaklarda morarmalar,Çarpıntı,Baş dönmesi,Unutkanlık,Kulak çınlaması,Saç dökülmesi,Yorulma,Üşüme,Titreme,Huzursuz bacak sendromu,Odaklanma problemleri,Dudaklarda oluşan çatlaklar,Göz kararmaları şeklindedir.

Yukarıdaki belirtiler cinsiyet fark etmeksizin hemen herkeste sürekli olarak görülebilen belirtilerdir. Bunun dışında kadınlarda kansızlık belirtileri arasında regl döneminde aşırı pıhtı ve kanama görüldüğü söylenebilecektir.

A) Kansızlık Neden Olur? Kansızlık Mide Bulantısı Yapar mı?

Kansızlık neden olur? Bazı insanlar yaşadığı sabah bulantıları ve yemek sonrası bulantılarını, kansızlığa bağlamaktadır. Kansızlık problemi yaşayan kişiler incelendiğinde nadiren de olsa kansızlığın mide bulantısı yaratabileceği bilgisine ulaşılmıştır.

Kansızlık Ten Rengini Etkiler mi?

Halk arasında kansızlık rahatsızlığı yaşayan bireylerin ten rengi hakkında ‘’kireç gibi’’ ifadesi kullanılabilmektedir. Kansızlık hastalığı bulunan bireylerin cildi daha soluk ve kuru bir görünüm sunar. Bu nedenle kansızlığın ten renginin daha açık görünmesine neden olduğu söylenebilir.

4- Demir Eksikliği ve Kansızlık Aynı Şey mi? Demir Eksikliği ve Kansızlık Belirtileri

Kansızlık neden olur? Demir eksikliği ve kansızlık kısmen aynı şeydir. Kansızlık vücutta 6 farklı şekilde ortaya çıkabilir. Bunlardan bir tanesi vücutta demir elementinin eksikliğine bağlı olarak anemi oluşmasıdır. Kansızlığınız demir eksikliğine bağlı olarak oluşabileceği gibi, her kansızlığın demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıktığı söylenemeyecektir. Kansızlığın çeşitleri şu şekildedir;

Megaloblastik Anemi: B-12 ve folik asit eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan türdür.Pernisiyöz Anemi: Doğrudan yiyeceklerden B-12 vitamini alınmadığı takdirde ortaya çıkabilir.Aplastik Anemi: Kemik iliği yetmezliği sonucunda ortaya çıkan kansızlıktır.Orak hücreli anemi: Orak hücreli anemi kalıtsal bir hastalık olup, kırmızı kan hücrelerinin orak görünümü alması sonrasında ortaya çıkar. Bu hücreler kılcal damarlardan giriş yapamadığı için, yeterli oksijenlenme sağlanamaz.Demir eksikliği anemisi: Vücut için gerekli olan demirin eksikliği söz konusu olduğunda ortaya çıkar. Demirin eksikliği, oksijenin dokulara ve organlara yeterli düzeyde ulaştırılmasının önüne geçmektedir. Ülkemizde en sık görülen anemi türüdür.Akdeniz Anemisi: Adından da anlaşılacağı üzere bu anemi, daha çok Akdeniz bölgesinde görülmektedir. Standart anemi belirtileri gösteren Akdeniz anemisi genetik olduğu için bireylerin 1. Dereceden yakınlarında görülme olasılığı fazladır.

5- Kansızlık Tedavisi | Tedavi İçin Kullanılan Kansızlık İlaçları Nelerdir?

Kansızlık tedavisi için öncelikle neden olan durumun araştırılması ve kesinleştirilmesi gereklidir. Kansızlık neden olur konusunu netleştirmek için ise öncelikle bir doktor kontrolüne gidilmelidir. Doktor tarafından gerekli görülen kan tetkiklerinin çıkması ile kansızlığın var olup olmadığı ve türünün ne olduğu kolayca belirlenebilecektir.

Kesin tanının konulması sonrasında ise hastalar için tedavi planı oluşturulur. Tedavide ağırlıklı olarak ilaç tedavisine başlanır. Bunun yanında hastaların yeterli ve dengeli beslenmesi de büyük önem taşıyacaktır. Kansızlık ilaçları aneminin türüne bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Ferro sanol, Vegaferon ve Ferplex en sık kullanılan anemi ilaçları arasındadır. Ancak bu ilaçların kesinlikle doktor tarafından reçete edilmesi halinde kullanımı önerilmektedir.

6- Kansızlık Neden Olur? Kansızlık Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kansızlık neden olur sorusuna yanıt verdikten sonra tedavi edilmemesi halinde neler olabileceğini konuşalım. Kansızlık tedavi edilmediği takdirde doku ve organlara yeterli düzeyde oksijen ulaştırılamaz. Kalp oksijeni ulaştıramadığı için hızlı bir şekilde büyüme eğilimi gösterir. Bu büyüme onun fonksiyonlarını olumsuz etkileyeceği için bu tablo kalp yetmezliğine sebebiyet verebilir.

7- Kansızlığa İyi Gelen Besinler Listesi

Kansızlık neden olur? Kansızlığa iyi gelen besinleri tüketmek, kan üretimini hızlandırmada olumlu bir etki sağlayabilecektir. Kansızlık demir, b-12 ve folik asit eksikliği sebebiyle oluşabileceği için beslenmede bu üç öğeye ağırlık verilmelidir. Bu maddeleri içeren tüm gıdalar, oluşturulan diyete eklenmeli ve kan değerleri normal düzeye ulaşana dek diyet sürdürülmelidir. Kansızlığa iyi gelen besinler listesi şu şekildedir;

Karaciğer, dalak ve benzeri sakatatlar,Somon, ton balığı, uskumru gibi deniz ürünleri,YumurtaSüt ve süt ürünleri,Kırmızı ve beyaz et,Börülce, mercimek, nohut,Çekirdeksiz üzüm,Roka, ıspanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler,Yulaf ezmesi,Keçiboynuzu, dut ya da üzüm pekmezi,Soya fasulyesi,Ceviz, fındık, badem ve kaju gibi yağlı tohumlar,Portakal, dut, çilek, kavun, muz gibi meyveler,Melisa çayı,Rooibos çayı,Isırgan otu çayıdır.

Kan yapıcı yiyecekler kadar kansızlığa neden olabilecek besinlerden de bahsetmekte fayda var. Bazı yiyecekleri tüketmek demir eksikliği anemisine sebebiyet verirken, kansızlık neden olur sorularına yanıt aramak gibi sonuçlar doğurabiliyor. Yüksek lifli gıdalar tüketimi, aşırı kafein alınması, yalnızca yumurtanın beyazının yenilmesi ve soya proteini vücudu demir yönünden fakirleştirebiliyor. Buda dolayısıyla demir eksikliği anemisi için zemin hazırlıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=o3ACyjeWchU

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!