featured

Karın Germe Ameliyatı Nedir? Karın Germe Ameliyatı Devlet Hastanelerinde Yapılır mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karın germe ameliyatı, karında meydana gelen deformasyonu ortadan kaldırmak için yapılan cerrahi bir girişimdir. Tıp dilinde Abdominoplasti adı verilen ameliyat, karında hamilelik, hızlı kilo alıp verme gibi nedenlerle oluşan deformasyonu düzeltmek için yapılmaktadır. Estetik açısından uygulanan tedavilerin bu bölge özelinde en etkili olanıdır.

Karın Germe Ameliyatı Kimlere Neden Yapılır ?

Karın germe ameliyatı genellikle hamileliklerden sonra fazla kilolarını veremeyen kadınların spor ve diyetle toparlanamayan karın sarkmaları için yapılır. Ancak belli bir yaşa gelmiş ya da doğum yapmayacak olan kadınlara uygulanması daha doğrudur. Bu ameliyatla kişinin sarkmış derilerindeki fazlalıklar alınır, yağlar alınır ve karının düz bir hale gelmesi sağlanmaktadır.

İki doğum yapan kadınlarda karındaki bağların fazla kilo almaları nedeniyle zayıflaması sonucunda karın öne doğru çıkık bir hal alır. Karın görüntüsü çatlaklar yüzünden pürüzlüdür. Karın sarkık ve estetik olarak çok kötü görünür. Böyle bir karına sahip olan kadınlar aynada kendilerine bakamazlar. İstedikleri gibi giyinme özgürlükleri yoktur. Eşlerinin yanında da rahat olamadıklarından evliliklerinde sıkıntılar yaşanması muhtemeldir.

Karın germe ameliyatı olmak isteyen bir diğer grup da fazla kiloları alıp onlardan kurtulmayı başarmış kimselerdir. Bu kilolardan kurtulmuş olmaları aynı zamanda karınlarında kalan fazla deri ve yağ dokusu anlamına da gelmektedir. Son zamanlarda obezite cerrahisi olarak uygulanan, Tüp Mide ameliyatlarından sonra hızla verilen kilolar nedeniyle vücut sıkılaşmak için zaman bulamamaktadır. Bunun sonucunda karın, göğüs, gıdı, bacaklar, kalçalar ve kollarda sarkmalar meydana gelmektedir. Bu sarkmalardan kurtulmak için cerrahi seçeneklere başvurulmak zorunlu hale gelmektedir. En çok başvurulan cerrahi ise ameliyat olarak uygulanmaktadır.

Karın Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Karın germe ameliyatı için hangi tekniğin uygulanacağına ameliyatı yapacak olan cerrahi ekibi karar verecektir. Ameliyat öncesi yapılan fiziksel muayene ve radyolojik görüntüleme tekniklerinin yanında yapılan ayrıntılı kan ve hormon tahlilleri neticesinde tekniğe karar verilir. Kişinin durumu ameliyat için uygun değilse bu ameliyat maalesef yapılamaz. Eğer geçici bir durum nedeniyle uygun değilse durumu uygun olana kadar beklenir. Sonrasında tekrar tetkikler yapılır. Eğer ameliyat için uygunsa hastaneye yatırılır.

Total karın germe ameliyatı için tam teşekküllü bir hastane tercih edilmelidir. Ameliyat ne de olsa bir risktir. Her türlü komplikasyona anında müdahale edilebilecek bir sağlık kuruluşunda bu ameliyatı olmak bir nevi ameliyat öncesi yapılan hayat sigortası gibidir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Kullanılan dikiş teknikleri ile alınacak olan deri ve yağ miktarı ameliyatın süresini belirleyecek olan temel etmenlerdir.

Sezaryen çizgisi denilen hat boyunca karın yatay olarak kesilir. Göbek deliğine kadar olan kısımdaki deri ve yağ tabakası alınır. Göbek deliği önceden kesilip kenara alınır. Yukarıdaki deri aşağıya doğru çekilip aşağıda dikey bir hat boyunca dikilir. Göbek deliği için tekrar bir kesi atılır ve önceden kesilip kenara alınan göbek deliği bu kesiyle birleştirilir. Sonrasında iki adet drenaj tüpü diğer adıyla diren takılır. Karın içindeki kan ve biriken sıvıları dışarı atmak için yapılan bu uygulamada takılan tüpler yaklaşık 5 ile 10 gün sonra çıkartılabilir. Bazı durumlarda süre uzayabilmektedir.

Karın Germe Ameliyatı Süresi Ne Kadardır?

Karın germe ameliyatı süresi alınan deri tabakasının büyüklüğü ile birlikte karın içinde meydana gelmiş olan deformasyona ve alınacak olan yağ tabakasının kalınlığına bağlı olarak değişmektedir. Genel olarak 3 ile 3 buçuk saat aralığında süre verilse de ortalama olarak 4 saat gibi bir sürede tamamlanmaktadır.

Karındaki hasar büyükse bu süre daha da uzayabilir. Ancak mini karın germe ameliyatı olan mini abdominaplasti operasyonu da 1, 1 buçuk saat gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır.

Karın Germe Sonrası İyileşme Süreci

Karın germe ameliyatı sonrası iyileşme süreci içinde herhangi bir komplikasyon olmazsa en fazla 2 gün hastanede kalınmaktadır. Sonrasında ise evde geçen sürede çok dikkatli olmak gerekmektedir. Uzun bir süre uzanmak ve eğilmek gibi temel hareketleri yapmaktan kaçınmak şarttır. Zaten yapmaya müsaade etmeyen ameliyat yaraları vardır.

Karın germe ameliyatı sırasında takılan drenaj tüpleri 3 ile 5 gün içinde çıkarılmaktadır. Bundan sonra banyo yapmakta bir sakınca yoktur. Ancak dikişlerin kaynaması için bir süre daha en azından 7 gün banyo yapılmaması daha uygun olacaktır. Ameliyattan sonra giyilen korse de 6 hafta gibi uzun bir süre çıkarılmaz. Doktorun verdiği ilaçlar zamanında alınmalı ve doktor bırakabilirsin diyene kadar mutlaka kullanılmalıdır. Her iki günde bir pansuman yapılmalıdır.  

YouTube video

İlk günler dikişler zarar görmesin diye çok dikkatli olmak gereklidir. Hapşırma, öksürme, ıkınma ve gülme sırasında çok rahatsızlık veren acı hissi olabilir. Bu süreçte öz bakım becerileri için yardım almak gerekebilir. 6-7 haftadan sonra günlük rutine dönebilmek mümkün olmaktadır. Bu süre zarfında dinlenme ve yavaşlatılmış hareketlerle hayatın idamesine devam edilmelidir.

Karın Germe Ameliyatı Devlet Hastanelerinde Yapılır mı?

Karın germe ameliyatı devlet hastanelerinde yapılır mı? Sorusunun cevabı da elbette obezite cerrahisi olan hastalara uygulanmaktadır. Ayrıca üniversite hastanelerinde de cerrah uygun görürse devlet sağlık güvencesi kapsamında yapılmaktadır. Sadece ameliyata giren doktorun akademik unvan farkı ile ameliyat sonrasında kullanılacak olan varis çorabı, diren ve korse hasta tarafından karşılanır. Bunlar da ameliyatın normal maliyeti düşünüldüğünde oldukça cüzi bir miktardır. 

Karın bölgesinde yer alan deri ve yağ tabakasının özellikle sezaryen ameliyatı sonrasında sarması nedeniyle kötü görüntüyü azaltmak isteyen kadınlar estetik cerrahi işlemine başvurmaktadır. Bu süreçte karın bölgesindeki bir ameliyat olan karın germe ameliyatında tam karın germe ya da yağ alma işlemlerinden biri seçilir. Ameliyatı yapacak olan kişinin, göz kapağı estetiği, karın germe estetiği ve karın germe operasyonu yapan hekimler karın estetiği konusunda uzmanlaşmış olmasına dikkat edilmelidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!