featured

Kas Yaparken Yağ Yakmak | Kas Yaparken Yağ Yakılır mı? Kilo Verirken Kas Yapmak Mümkün mü?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kas yaparken yağ yakmak, düzgün hatlara sahip olmanın en kritik aşamasıdır. Bilindiği üzere hem erkek hem de kadın için kusursuz bir fiziki görünüme ulaşabilmek oldukça zordur.

Kas Yaparken Yağ Yakmak Mümkün mü?

Çünkü vücudun estetik bir görünüm sunabilmesi için yağ kütlelerinin ortadan kaldırılabilmesi ya da önemli ölçüde azaltılabilmesi gereklidir. Bugün birçok insan şok diyetler yaparak yağ yakımını hızlandırmaya ve istedikleri fiziki görünüme ulaşmaya çalışır. Ancak şok diyetler kas yaparken yağ yakmak şöyle dursun, hali hazırdaki kas kütlenizin azalmasına da sebep olabilir.

1- Yağlı Vücutta Kas Yaparken Yağ Yakmak Mümkün mü?

Yağlı vücuda kas yapmak oldukça zor bir işlem olduğu gibi kesinlikle sağlıklı da değildir. Çünkü yağlı bir vücuda sahip insanların yağ kütlesini azaltmadan kas yapmaya çalışması kof şiş olmasına neden olacaktır. Buda hiç sağlıklı bir hareket değildir. Ancak kas yaparken yağ yakmak ikisi bir arada yürütüldüğünde, kişilerin kondüsyonu daha sağlam olabilecektir. Yağ kütlenizi belirli bir seviyeye kadar azaltabilmek ve kasları geliştirebilmek bir aşamaya kadar kolaydır. Ancak bir aşamadan sonra yağsız kütleyi korumak daha zor olacaktır. Çünkü kas kütlesine sahip olmanız yağ kütlesi eğiliminizi azaltmayacaktır.

2- Yağ Yakmak Neden Önemli? 

Yağ yakmak sağlıklı bir vücuda kavuşabilmek açısından oldukça önemlidir. Vücutta belirli bir seviyenin üzerinde yağ kütlesinin bulunması, kalp-damar hastalıklarına, karaciğer problemlerine hatta kemik erimesine kadar sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca yoğun kilolu insanlar yağ yakıp kas kütlesini arttırdığında kilosu yüksek olsa bile, son derece zayıf ve fit bir görünüm sunabileceklerdir. Çünkü yağ kitlesinin fazla olması kişilerin olduğundan çok daha kilolu görünmesine sebebiyet verebilecektir.

3- Yağ Yakmak İçin Ne Yapmalı?

Peki yağ yakmak bu kadar önemliyse, yağ yakmak için ne yapmalı? Yağ yakmak ve yakılan yağ kitlesini kasa dönüştürebilmek için iki farklı kriter bulunuyor. Bu kriterlerin ilki doğru beslenme iken, ikincisi antrenman denilen spor yapmak olacaktır. Ancak bu noktada şunu belirtmek gerekecektir.

Yalnızca doğru beslenme ya da yalnızca antrenman yapılması ile kas yaparken yak yakmak söz konusu olamayacaktır. Bu durum ancak ikisinin doğru ve sistemli olarak bir arada yürütülebilmesi ile mümkün olabilecektir. Özellikle en az bir ay bu iki önemli kriteri bir arada sistemli olarak yürüterek maksimum verimle yağ yakabilir, kas kütlenizi ise eş değer bir şekilde arttırabilirsiniz.

4- Yağ Yakmak İçin Beslenme Programı 

Yağ yakmak için ilk olarak etkili bir beslenme programının oluşturulmasında yarar var. Oluşturulan bu beslenme programında mutlaka ama mutlaka bir diyetisyen ya da fitness uzmanından yardım alınması gereklidir. Her kişinin bünyesi, kilosu, metabolizması ve yaşı farklı olacağı için kişilerin kafasına göre bir program uygulaması doğru olmayacaktır. Yağ yakmak için beslenme programı oluştururken ilk olarak kişinin kalori ihtiyacı belirlenmelidir.

Yağ yakmak isteyen bir kişinin olabildiğince yüksek içerikli proteinli besinler tüketmesi gereklidir. Çünkü protein içerikli besinler vücudun kas oranının arttırılmasında oldukça etkilidir. Bu nedenle birçok sporcu protein tozlarına başvurarak, kof kas oranını arttırmaya çalışabilir. Ancak bununda kısa süreli bir memnuniyet sağladığını ifade etmek gerekecektir.

5- Yağ Yakıp Kas Yapmak İçin Beslenme Programı Yeterli mi? 

Yağ yakıp kas yapmak için beslenme programı yeterli mi? Yukarıda belirtildiği gibi kas yaparken yağ yakmak için yalnızca beslenme programının yeterli gelmesi söz konusu değildir. Oluşturulan sağlıklı beslenme programı antrenmanlarla desteklenmezse, kişilerin yağ yakımı gerçekleşse dahi kas kütlesinin arttırılabilmesi mümkün değildir. Unutulmamalıdır ki kas kütlesi yalnızca ağır sporlar yapılarak arttırılabilir.

6- Hızlı Yağ Yakmak İçin Ne Yemeli? 

Peki hızlı yağ yakmak için ne yemeli? Hızlı yağ yakmak istiyorsanız, oluşturulan beslenme programınızda bazı besin öğelerini eksik etmemelisiniz. Kas yaparken yağ yakmak için tüketmeniz gereken besin grupları;

a) Tam Tahıllar:

Kinoa, Tam tahıllı ekmek grupları, Makarna, Fındık-fıstık ezmesi, Esmer ve kepekli pirinçlerdir.

b) Baklagiller:

Yavaş sindirilen karbonhidratlardan olan baklagiller çinko, selenyum ve B vitamini içeriyor. Baklagiller arasında nohut, fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, barbunyadır.

c) Kazein:

Kas yaparken yağ yakmak için mutlaka ama mutlaka kazein tüketilmelidir. Kazein whey proteinleri ve yoğurt içinde fazlasıyla bulunmaktadır.

d) Hayvansal Proteinler:

Beslenme programı içerisinde mutlaka yer alması gereken bu protein yağsız kırmızı et, balık, kabuklu deniz ürünleri, tavuk ya da hindide fazlasıyla bulunuyor.

e) Lif ve Nişasta:

Lifler vücutta yağ yakımını hızlandıran besinler arasında bulunur. Nişasta ve lif deposu yiyecekler ise tatlı patates, taze patates, brokoli, mısır ve pancarda fazla bulunur.

f) Fruktoz:

Fruktoz içeriği vücudun şeker açlığını ortadan kaldıracaktır. Fruktoz elma, ahududu ve ananasta yüksek miktarda mevcuttur.

7- Hangi Besinler Yağ Yakar?

Hangi besinler yağ yakar? Bir besinin ciddi yağ yakımına sebep olduğunu söyleyebilmek mümkün değildir. Bu nedenle ancak bir beslenme programı oluşturarak ya da kombine bir içecek oluşturulması ile yağ yakımı mümkün olabilecektir.

Kas yaparken yağ yakmak imkanı sunan bir kombine içecek tarifimiz bulunuyor. Sabahları aç karna tüketilen bu içecek, sağlıklı bir beslenme programanı ve antrenmanlarla desteklendiğinde kilo verimini hızlandırır. Yağ yakan içecek tarifi için yarım limon suyu, 1 yemek kaşığı chia, 1 yemek kaşığı bal ve 1.5 su bardağı su temin edilmelidir. Sonrasında tüm ürünler birbirine homojen olacak şekilde karıştırılarak, sabahları aç karna tüketilebilecektir.

8- Hızlı Yağ Yakmak İçin Öneriler 

Hızlı yağ yakmak için öneriler içerisinde ilk önemli ipucu kardiyo yapılmasının azaltılması olacaktır. Çok kalorili olmayan bir beslenme programında sürekli olarak kardiyo yapmanız, vücudu açlık stresine sokmanıza sebep olacaktır. Vücut bu kadar hareketli spor yaparken, ihtiyacı olan enerjiyi bulamazsa isyan edebilir. Buda testesteron hormonunun daha az salgılanmasına ve kasların parçalanmasına neden olacaktır.

Bu yüzden sürekli olarak kardiyo yapılması doğru olmayacaktır. Uzmanlar kas yaparken yağ yakmak için yapılacak spordan yarım saat öncesinde mutlaka bir ara öğün yapılması gerektiğinden bahsediyor. Özellikle yavaş sindirilen bir karbonhidrat tercih edildiğinde, sporda daha enerjik olacağınız kaçınılmazdır. Örneğin yulaf ezmesi ve meyvelerin karışımı güzel bir ara öğün seçimi olabilir. Spor yapıldıktan sonra ise sağlıklı yağlar, protein ve karbonhidrat içeren bir ana öğün tercih edilmelidir. 

Hindi ya da tavuk eti, yumurta, tam tahıllı tost ekmekleri güzel bir ana öğün olabilir. Uygun bir kalori miktarı belirleyerek az ve sık beslenme temalı program oluşturulması kaslarınızı güçlendirmek açısından önemli bir adımdır. Tüm bunların yanı sıra kas yaparken yağ yakmak için en az 7-9 saat uyunması gereklidir. Çünkü çok uyumak yağlanma olasılığını azaltmakta, kronik hastalıkları önlemekte ve kas miktarının yükseltilmesini desteklemektedir.

9- Hızlı Yağ Yakmak İçin Hareketler

Hızlı yağ yakmak için hareketler yapmak, etkili bir çözüm süreci olabilir. Hızlı yağ yakmak için çoğunlukla sert antrenmanların yapılması gereklidir. Kas yaparken yağ yakmak için yapılacak hareketler arasında şunlar gösterilebilir;

a) Squat: 

Kalça ve bacak bölgesinde etkili olan Squat yağ yakımını hızlandırırken kalça ve bacakta kas oranını arttırabilir. Squat antrenmanda hafta en az 3 gün yapılmalıdır.

b) Kas Yaparken Yağ Yakmak İçin Bridge: 

Bridge hareketi sırt üstü yatırılarak, kalça ve basen bölgesinin olabildiğince yukarı kaldırılmasını sağlıyor. Bu hareket hem karın, hem kalça, hem de basen bölgesinde biriken yağları hızlı bir şekilde parçalayabiliyor.

c) Push Up: 

Push up olarak da bilinen şınav, kas yaparken yağ yakmak için oldukça önemli bir antrenman hareketi oluyor. Tüm bölgelerin çalışmasını hızlandıran bu hareket haftada en az 3-4 kez yapıldığında yağ yakımını hızlandırıyor.

d) Side Lunge:

Ayakta yapılan bu hareket karın, basen ve kalça bölgesinin yoğun bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Ayağın bir sağa bir sola kırılarak yapıldığı bu harekete tüm antrenmanlarda yer verilmesi son derece önemli olacaktır.

10- Yağ Yakmak İçin Hangi Saatlerde Spor Yapılmalı? 

Yağ yakmak için hangi saatlerde spor yapılmalı? Uzayan açlık süresi bakımından sabahları aç karna egzersiz yapmak, yağ yakımının daha hızlı olmasını sağlayacaktır. Ancak günün her saatinde yağ yakımı etkin olacağı için, sabahları spora vakit ayıramayan kişiler diğer günler spor yapabileceklerdir.

11- Ağırlık Kaldırarak Yağ Yakmak Etkili Mi? 

Ağırlık kaldırarak yağ yakmak etkili mi? Güçlü kondinasyona sahip kişiler kas yaparken yağ yakmak için mutlaka ağırlık kaldırmayı tercih etmelidir. Küçük ağırlıklar ya da halter sporu ile yoğun ağırlıklar kaldırmak, her şekilde yağların yakılmasını hızlandıracaktır. Ancak ağırlık kaldırmak, her gün yapıldığında vücudun aşırı yorulmasına neden olabilir. Bu nedenle haftada 3 kez yapılması yeterli olabilir.

12- Yağ Yakımı Kaç Saat Sonra Başlar? Yağ Yakımını Hızlandırmak İçin Ne Yapmalı?

Yağ yakımı kaç saat sonra başlar? Aslında bu noktada birçok sporcu yanılgıya düşebilecektir. Çünkü birçok sporcu 20 dakikada sonra kas yaparken yağ yakmak sisteminin devreye gireceğini düşünerek, 1 saat düşük tempolu spor yapabilir. Ancak bunun yerine yoğun tempoda 30-40 dakika spor yapmak, bir saatten çok daha fazla yağ yakımının olmasını sağlayacaktır. Evet yağ yakmak ortalama 20 dakikada başlar. Fakat tempo ne kadar fazlaysa süre ne kadar kısıtlı olursa olsun, sonuç o kadar iyi olacaktır.

13- Otururken Yağ Yakmak Mümkün mü?

Otururken yağ yakmak mümkün mü? Aktif bir yaşantısı olmayan pek çok kişi bu soruya yanıt aramaktadır. Hareket edemiyor, ancak yağ yakmak istiyorsanız bu durumda oturduğunuz yerden bacaklarınızı hareket ettirmeniz dahi kilo vermenizi sağlayabilir. Ancak otururken ağır antrenman hareketleri yapamayacağınız, beslenme programınız da tek başına kas yaparken yağ yakmak için yeterli olmayacağı için etkili sonuçların alınması mümkün değildir. Bu nedenle güzel bir vücudun hayalini kuran kişilerin fedakarlık göstererek, spora ve beslenmesine dikkat etmesi gerekecektir.

YouTube video

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!