featured

Kaymakamlık Sınavı Ne Zaman? Kaymakamlık Sınavına Kimler Girebilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kaymakamlık sınavı, ilçe mülki idaresinde devlet yetkilisi olarak çalışmak isteyenlerin girmesi zorunlu olduğu bir sınavdır. Sınavda istenilen başarıyı gösteren kaymakam adayları, mülakat ve güvenlik soruşturması sonuçlarına göre mesleğe seçilirler. Ardından görev yerlerine atanarak mülki idari amiri olarak hizmet vermeye başlarlar.  

Türkiye’de prestijli bazı meslekler bulunur. Bu mesleklerin arasında bulunan kaymakamlık, birçok üniversite gencinin kariyer planlamaları arasında yerini alır. Çünkü devlet yetkilisi olarak bulundukları ilçede en üst düzey kişilerdir ve ilde bulunan valinin görevini ilçede yürütürler.

Kaymakam Nedir? Kaymakam Kimdir?

Türkiye Cumhuriyeti yasalarında ilçelerin yönetimi, devletin en yetkili kişisi olan kaymakamlara verilmiştir. Atama ile göreve gelen bu kişiler belediye başkanında da üst seviyededir. Belediyenin yaptığı ve yürüttüğü işlemleri denetlemekle yükümlüdürler. Hükümeti temsilen görev yerinde bulunan bu kişiler, ilçedeki tüm hizmetlerin doğru işlemesi için çalışırlar.

Kaymakamın Görevleri Nelerdir?

YouTube video

İlçenin en üst düzeydeki devlet yetkilisi olan kaymakamlar, valiye bağlı olarak işlerini yürütürler. Valinin ilde yaptığı işlemleri bulunduğu ilçede devam ettirirler. Tam olarak görevi denetleme mekanizması olarak söylenebilir. Çünkü görev bölgesinde yürütülen her türlü hizmeti denetlemekle sorumludurlar ve belediye başkanında da üstündür.

Emniyet, esnaf, belediye çalışmaları gibi tüm kamu hizmetlerini denetleyebilirler. Bu sayede düzenin devlet kanunları ve kamu yararına göre ilerlemesinde etkili olurlar. Devlet tarafından alınan yasakları ve kanunları uygulama yetkisi ve görevi ilçelerdeki kaymakamlık makamınındır. Eğer devlet tarafından alınan kararlar ilçelerde uygulanmaz ise tek sorumlu olarak kaymakam gösterilir.

Kaymakam Olma Şartları Nelerdir?

İlçenin mülki idari amiri olmak için aranan bazı şartlar vardır. Çünkü herhangi bir seçim ile değil kaymakamlık sınavı sonucu atama ile görev verilen bir devlet işidir. Bu sınava girebilmek için bazı istenilen kriterlere uymanız gerekmektedir. Öncelikle sınava girebilmeniz için 35 yaşından küçük olmanız gerekir. Mesleğe uygun olan üniversite bölümlerinden mezun olunması gerekir.

Kaymakam Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

https://www.youtube.com/watch?v=okOa9VKABhc

Sınava girebilmek ve kaymakam olabilmek için okumanız gereken bölümler şu şekildedir;

Siyasal Bilgiler ve Kamu YönetimiİşletmeİktisatHukukİktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin Herhangi Bir BölümüSosyoloji (15 Temmuz 2018 tarihinde eklendi)Psikoloji (15 Temmuz 2018 tarihinde eklendi)Halkla İlişkiler ve Tanıtım (15 Temmuz 2018 tarihinde eklendi)

Yukarıda bahsedilen bölümlerin herhangi birinden mezun iseniz ve 35 yaşından küçük iseniz kaymakamlık sınavı başvurusu gerçekleştirebilirsiniz.

Tüm bu şartları sağlamak sadece sınav için yeterli gelmektedir. Eğer bir ilçeye atanmak istiyor iseniz sınavdan en az 70 puan almanız gerekmektedir. Sınav sözlü ve yazılı olmak üzere iki aşamalı olarak gerçekleşir. İlk olarak yazılı sınav yapılmaktadır. Bu sınavdan 70 ve üzeri puan alan kişiler sözlü sınava yani mülakata girmeye hak kazanırlar.

Sözlü mülakat stresli ve zorlu bir süreç olarak görülüyor. Bu bölümü de başarı ile geçebilir ve yüksek puan alırsanız kaymakam olmak için gerekli büyük adımları atmış olursunuz. Artık sizi mesleği öğrenebilmeniz için stajlar ve eğitimler beklemektedir. Eğitimler toplamda 3 yıl sürmektedir ve bu sürede farklı birimlerde farklı konularda eğitim alırsınız. 3 yıllık eğitimi şu şekilde ilerlemektedir;

İl Merkez Stajı 2 ayKaymakam Refikliği Stajı 3 ayMülkiye Müfettişi Refakatinde Staj 2 ayBakanlık Merkez Stajı adı altında dil kursu 4 ayYurt Dışı Stajı 12 ayKaymakam Vekilliği Stajı 9 ayKaymakamlık Kursu 4 ay

Eğitimlerden başarı ile geçen kişilerin daha sonra ataması gerçekleştirilir.

Kaymakamlık Sınavı Ne Zaman?

2020 kaymakamlık sınavı ne zaman sorusu Eylül ayı itibari ile birçok adayın en çok araştırdığı konulardan biri oldu. Geçtiğimiz günlerde açıklanan sınav takvimine göre 18 Ekim 2020 tarihinde adaylar Ankara’da sınava girecekler. Sabah 10:15’te başlayacak sınav 150 dakika sürecek. Adayların saat 10:00’dan önce sınav yerlerinde bulunması gerekiyor aksi takdirde sınav yerine alınmayacaklardır.

Kaymakamlık Sınavına Kimler Girebilir?

Kaymakamlık sınavına kimler girebilir sorusu bir diğer en çok merak edilen konudur. KPSS şartı aranmayan meslekte ÖSYM tarafından gerçekleştirilen yazılı sınavdan başarılı olmak gerekmektedir. Genel kültür ve alan bilgisi bölümlerinden oluşan sınavda adayların 70 ve üzeri puan alması gerekir.

Sınava; İİBF bölümlerinden mezun olanlar, sosyoloji, psikoloji ve halkla ilişkiler bölümden mezun olanlarla hukuk mezunları başvurabilir. Sosyal bilimler, mühendislik ve tarih bölümlerinden mezun olan adaylar ise İİBF, Hukuk veya sosyoloji, psikoloji bölümlerinden yüksek lisans yapmış olması gerekir. Gereken müfredatın yüzde 80’nini aldığını eşdeğerlik belgesi ile ispatlayan adaylar da kaymakamlık sınavı başvurusu yapabilirler.

YouTube video

Eğitim kriterlerinde bir sıkıntısı olmayan adaylar arasından yaşı 35’i geçmeyen erkek-kadın herkes başvuruda bulunabilir. Yazılı ve sözlü sınavdan geçer not alan adaylar 3 yıllık eğitimlerinin ardından görev yerlerine atanarak hizmete başlayabilirler.

Kaymakamlık Sınav Konuları ÖSYM

Kaymakamlık sınav konuları PDF olarak internet üzerinde bulunabilir. Her sene ağırlıklı olarak çıkan konular üzerinde yoğunlaşan adaylar sınavdan geçer bir not alabilmekteler. Sınavda genel kültür ve alan bilgisi bölümleri bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak sınav konuları şu şekildedir;

Kaymakamlık Sınav Genel Kültür Konuları

Türkçe 14 soruAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 4 soruTürkiye’nin Sosyo Ekonomik Yapısı 10 soruTürkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları 6 soru

Kaymakamlık Sınav Alan Bilgisi Konuları

Anayasal Hukuku 13 soruİdare Hukuku 18 soruTürkiye’nin İdari Yapısı 14 soruTürkiye’de Mahalli İdareler 9 soruEkonomi 12 soru

Kaymakamlık Sınavı Sözlü Mülakat

Yazılı sınavda başarılı olan adayların geçmesi gereken ikinci aşama ise sözlü sınav yani mülakattır. Mülakat esnasında adayın temsil yeteneği, ikna kabiliyet, kavrama ve yorumlama yetenekleri test edilir.

Kaymakam Maaşı Ne Kadardır 2020?

Türkiye’nin en prestijli mesleklerinden biri olan kaymakamlık statüsünün yanında maaşı nedeniyle de adaylar tarafından tercih edilmektedir. Tüm aşamaları geçerek göreve atanan bir kaymakam maaşı 2020 yılı itibari ile 12.712 TL’dir.

Eylül 2020 tarihi itibari ile ÖSYM internet adresinden aday işlemleri sekmesine gidilerek sınav başvuruları yapılabilir. Mobil üzerinden de sisteme girişler gerçekleştirilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!