featured

Kedi Türleri İçerisinde Evde Beslenmeye En Uygun Olanları Hangisidir? 

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kedi türleri arasında evde bakımı en kolay olanının hangisi olduğu kedi severler açısından oldukça önemlidir. Evde bakılması en kolay evcil hayvanlar arasında kediler yer almaktadır. Gerek yalnız yaşayan insanlar olsun gerekse çocuklu ailelerden oluşsun; sahipleneceklerin en çok tercih ettiği hayvanlar kedilerdir. Evinize bir kedi kabul ederek aynı zamanda hayat arkadaşı da edinmiş olacaksınız. En önemli nokta ise bu sevimli hayvanlar sayesinde çocuklarınıza hayvan ve doğa sevgisi de aşılamış olacaksınız.

Evde Beslenen Kedi Türleri ve Özellikleri 

Kedi türleri arasında evcil kedilerden ne zaman bahsedilse akla ilk gelen özellikleri; tüy şekilleri, göz renkleri, büyüklükleri ve fiziksel değişiklikleri olmaktadır. Ama tüm bu özelliklere rağmen onları birbirlerinden ayırt eden en büyük farklılık, cinslerine göre karakterlerinin, kendine has olmasıdır. Evde bir kedi ile yaşamanın ne ifade ettiğini anlamak içinse onu evinize davet edip kedi ile beraber yaşayabilirsiniz. Bu yazıda sizlere evde beslenmeye en uygun kedi türleri çeşitlerini sıralayarak seçim yapmanızda kolaylıklar sunacağız.  Kedi türleri isimleri diyince akla ilk gelen cinsleri sizler için derledik.

1. Ankara Kedisi 

Evde beslenecek kedi türleri arasında yer alan  Angora diğer bir deyişle, Ankara kedisi, dünyanın en eski kedi türleri arasında yer almaktadır. Kedi türleri isimleri deyince hem güzellikleri hem de kolay ulaşılabilir olmaları, onlara akla ilk gelen türler arasına ilk sıradan sokmuştur. Uzun tüylü kediler kategorisinde yer alan bu kedi türü, amiyane tabirle kedilerin atası olarak kabul görmektedir. Avrupa’da Angora ismi ile bilinen bu sevimli cins, sahiplerine oldukça bağlı ve sevecen hayvanlardır. Sahiplerinin yanından bir an olsun ayrılmak istemeyen bu sevimli kedi, saatlerce kucağınızdan inmek istemeyecektir. Oldukça zeki, akıllı ve meraklı olduklarından olsa gerek araştırmacılık yönlerinin de fazlasıyla geliştiği söylenebilir. 

Çok fazla enerjik ve hareketli olmalarına rağmen kişilere ve eşyalara zarar verme gibi huyları bulunmamaktadır. Üçgen ve bir o kadar da uzun buruna sahip olan Ankara kedisi, kedi türleri arasında oldukça dikkat çekmektedir. Üçgenimsi burunları, keskin yüz hatları ve oldukça dik bir kulak yapısına sahip olmalarıyla bilinirler. Genellikle iri ve yuvarlak masmavi gözlere sahiptirler. En belirgin özellikleri ise masmavi gözlerine uyum sağlayan kar beyaz uzun tüylerinin olmasıdır. 

Ayrıca diğer kedilerden ayıran özelliklerinden bir diğeri de kendilerine has bir yürüyüş stillerinin olmasıdır. Bu yürüyüş şekli, kuyruklarını sırtlarına doğru atarak kıvrık bir şekilde tutarak kendini gösterir. Eğer sahiplenmeye karar verdiğiniz veya sahiplendiğiniz Ankara kedisi tamamen bembeyaz tüylere sahip ise kesinlikle sağır demektir. Çok düşük bir ihtimal olsa da tüylerinin rengi biraz olsun farklılık gösteriyorsa, az da olsa duyma ihtimali bulunabilir.  Kedi türleri isimleri arasında ilk sıraya yerleşmesinin nedeni oldukça uysal ve eğlenceli kediler olmalarıdır.

2. Abyssinian Kedisi 

Eğer ki bir kedim olsun ama her daim kucağımda olmasın diyorsanız bu kedi türleri tam size göre.  Abyssinian, canı istediği zaman yanınıza gelip size sokulur canı istemezse kendi köşesine çekilip dinlenmeye meşgul olur. Kendini o an sevgi dolu hissederse ve sevilme hissi uyanırsa sessizce koynunuza girmeyi dahi denemek isteyecektir. Ama eğer ki canı bunlardan hiçbirini istemiyorsa tüm gün sizinle muhatap bile olmayacaktır. Bir insan edası ile hareket edip kendilerini meşgul edecek şeyler bulabilme özelliğine sahiptirler. Tüy dökmeyen kedi cinsleri arasında yer almaktadır. 

Kolayca eğitilebilme özelliklerinin yanında, zeki ve algılama kabiliyetleri de yüksektir. Dış görünüşü de farklı olan bu sevimli kedilerin; kafası üçgen, kulakları dik ve oldukça sivri, tüyleri az, gözleri genelde altın ve bal rengi tonunda ve burnu ise hafiften çöküktür. Bu özelliklerin bir arada bulunmasından olacak ki kendine has bir fiziksel görüntüsüyle, görenleri kendine hayran bırakmaktadır.  

3. Amerikan Bobtail Kedisi 

Kedi türleri içerisinde Bobtail’in kişiliklerinin anlatılamayacak kadar mükemmel olduğu bilinmektedir. Sürekli; canlı, hareketli, yerinde duramayan bir kedim olsun diyorsanız bu kedi tam size hitap etmektedir. Ponpona benzer yumuşak kuyruklara sahip bu zeki ve bir o kadar da tatlı kediler, sahiplenmek isteyen herkesin kalbini fethedebilirler. Oyuncu kişilikleri ve sempatikliği ile de bilinen bu sevimli kedilerin yanından ayrılmak istemeyeceksiniz. Çene yapıları oldukça güçlü, geniş kafa yapıları ve kısa bacakları ile sağlam kemik dokusuna sahip olan Amerikan Bobtail kedileri, evinizin maskotu haline gelecektir.   

4. Amerikan Curl Kedisi 

Kedinizin asil ve mantıklı bir kişiliğe aynı zamanda da muhteşem sezgilere sahip olmasını istiyorsanız tam da bu özelliklere sahip bir kediden bahsedilmektedir. Bir o kadar da akılcı ve duyarlı olan bu kedi türleri, hayata dair pozitif olan davranışları ile dikkat çekmektedir. Kendileri gibi hayata pozitif bakan ve olumlu düşünen kişiler tarafından pek sık tercih edilmektedirler. Oldukça meraklı olduğu bilinen bu şahane kedi, moralinizin bozuk olduğunu anında sezerek sizi neşelendirmek için elinden gelen tüm muziplikleri deneyecektir. Çok çabuk büyümeleri ile de dikkat çeken bu cins kediler 2 ile 3 yıl içerisinde bebeklikten erginliğe adım atmaktadırlar. Fazladan bir bakımın gerekli olmadığı zahmetsiz olan bu kediler, ara ara yumuşak ve ipeksi tüylerinin taranarak tıraş edilmesinden çok hoşlanırlar. 

5. Birman Kedisi/Kutsal Birman

 

Çok eskilerden gelen bir rivayete göre Birman kedisi sahip olduğu dış görünüşünü mavi gözlü bir tanrıçadan almaktadır. Bruma’nın kutsal kedileri diye de adlandırılan bu kediler, Budizmin tapınak kedisi olarak günümüze kadar gelmişlerdir. Budizmdeki rahibine olan bağlılığı sayesinde kutsanarak kendisine tanrıçanın güzelliğinin verildiği de bir başka rivayetler arasında yer almaktadır. Tanrıça tarafından ödüllendirilen bu kedi türleri, masmavi gözlere ve altın sarısı kürke sahiptir. 

Saflığın ve temizliğin simgesini oluşturan beyaz rengi ise patilerine verilmiştir. Tam da bu efsaneye göre o günden beri doğan her kedinin, ölen rahiplerinin ruhlarına sahip olduklarına inanılır. Birman kedilerinin en belirgin özelliği sessiz ve sakin bir yapıya sahip olmasıdır. Hem meraklı hem de akıllı olan bu asil hayvanlar; araştırıp keşfetmeye ise bayılırlar. Tıpkı iş çeviren bir çocuk edasında hareket ettiklerinden gözünüzün üzerinde olması faydalı olacaktır. Çocuklu aileler içinde ideal olan bu kedilerin tüylerinin sıklıkla taranması, onlar için yeterli gelecektir.  Kedi türleri isimleri arasında masum yüz tipleriyle dikkat çekmektedirler.

6. Burmese Kedisi 

Tatlı kedi türleri arasında Burmese kedisi bulunmaktadır. Çıkardıkları işveli ve cilveli sesleri ile görenleri kendine hayran bırakan Burmese kedileri, öylesine güzel sesler çıkarırlar ki duyanları hayrete düşürebilirler. Oyuncu kimlikleri ile de bilinen bu kediler, yaptıkları ses oyunları ile de dinlemeye değerdirler. Aşırı meraklı ve çok zeki olduğu bilinen bu kedi türleri, sürekli başına iş açma halleriyle bilinirler. 

Problem çözme yeteneği fazlasıyla gelişme göstermiş olan Burmese, bu yönüyle de sizi şaşırtacaktır.  Eğer ki çok yoğun çalışma hayatına sahipseniz ve kedisine fazla zaman ayıramayacak bir durumdaysanız bu kedi tam olarak size göre. Çünkü; tüylerinin kısa oluşundan ötürü tarama ve tıraş istemeyen bu tür, size zahmet vermeyecektir. Yalnızca haftada bir kez olması kaydıyla bakım eldiveni ile tüylerini ovalamak yeterli olacaktır.  

7. British Shorthair Kedisi 

Sürekli ortam değiştirmek zorunda kalıyorsanız ya da evinize sürekli misafir geliyorsa sorun yaşamamak için edinmeniz gereken kedi British Shorthair’dir. Hemen hemen her ortama ve kişiye anında uyum sağlayabilen bu sevimli kedi, size asla sıkıntı çıkarmayacaktır. Tek eksik tarafı çok duygusal bir kedi olmasıdır. Aşırı duygusal olan bu kedi, en küçük bir olayı bile kendine sıkıntı haline getirebilme özelliğine sahiptir. Bazı zamanlarda bir tebessümünüz bile onun neşelenip oyunlar oynamasına neden olabilir. Bu türün en değerli olanları koyu füme rengine sahip olan çeşitleridir.   

8. Bombay Kedisi 

Sessiz ve içe dönük olması ile bilinen Bombay’ın aslında bu yapısının altında ev ortamını fazlasıyla sevdiği gerçeği yatmaktadır. Siyah tüylerinin varlığı nedeniyle özellikle geceleri insanları korkutsalar da aslında kendi içinde sevgi doludurlar. Bu sevgi dolu yönlerini pek belli edemeseler de ev ortamında oldukça mutlu ve uyumludurlar. Samimi olmayı pek sevmeyen bu kedi türleri; kısa, parlak ve ipeksi tüylere sahiptirler. Yuvarlak patileri, düz kuyrukları ve anlamlı bakışları ile tam anlamıyla içinizi ısıtacak bir kedidir. Siyah kedi türleri içerisinde sayılan bir türdür. 

9. Californian Spangled Kedisi

 

Kedi türleri içerisinde en zeki olan Californian Spangled, diğer türlere nazaran çok zeki ve kolay algılayabilme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda anlayışlı, duyarlı ve hassas oldukları da en belirgin özelliklerindendir. Görünüş olarak kaplan gibi bakışlara, iri ve güçlü diş yapısına ve kuvvetli bir çeneye sahiptir. Asi ve keskin bakışlara sahip olması aynı zamanda ona ayrı bir hava katmaktadır. Atletik yapıları sayesinde durmadan koşup oynamaktadırlar. Tüyleri kadifemsi bir yapıdadır ve düzenli olarak bakım gerekmektedir. 

10. Chinchilla Kedisi 

 

En sıcakkanlı kedi cinsi merak ediliyorsa, bu tür kesinlikle Chincilla kedisidir. Sessiz, sakin, uslu ve naif huyları ile bilinen Chinchilla kedisi, sahibine oldukça bağlıdır. Tıpkı annesinin kokusunu tanıyan bir bebek gibi o da sahibinin kokusunu tanır. Kendisine sürekli sevgi ve şefkat gösterilmesini bekleyen bu kedi türleri, bu davranışları gördüğü takdirde ondan mutlusu yoktur. Hassas, ince ve melodiye benzer bir sese sahip olan Chinchilla, kırılgan olmaları bakımından dikkatli yaklaşılması gereken bir türdür. Suç işlediği zamanlarda kabahatini bilir ve utanma duygusu oluşur. Bazen kendini bir odaya kapatır ve günlerce dışarı çıkmaz. Bazen de dizinizin dibinden bir an olsun ayrılmazlar. Tüyleri kolaylıkla düğümlendiğinden her gün mutlaka 15 dakika fırçalanmalıdır. Büyümeyen kedi cinsleri arasında da yer almaktadır.

Kedi Türleri Fiyatları Nelerdir?

Kedi türleri fiyatları, alacağınız yerden tutun da cinsine göre farklılıklar göstermektedir. Her kedi türleri fiyatları farklıdır. Fiyatlandırmaları öğrenmek için en yakın pet shop’ a gidebilir ya da internet üzerinden satış yapan pet shopları bulup fiyatlandırmalar hakkında bilgi alabilirsiniz. Eğer, yakınlarınızda bir hayvan barınağı varsa oradan da bu kedi türlerinden sahiplenebilirsiniz. Böylece hem kedi türleri fiyatları araştırması yapmanıza gerek kalmaz, hem de bir kediye yuva olmuş olursunuz.

Kaynak : Petibom blog

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!