featured

Kilo Vermek İçin Çare Bulundu! Skinny Geni İle Obezite Tarihe mi Karışıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çok uzun bir süredir üzerinde çalışılan  Skinny Geni sonunda keşfedildi! Kilo vermek isteyen, obezite ile mücadele eden ve hayatları boyunca diyet programı uygulamak zorunda olan kişiler için umut ışığı olacak olan Skinny Geni nedir ? Skinny Geni kimlerde bulunur ? Skinny Geni ile Obezite tedavisi yapılabilecek mi? İşte, detaylar!

Skinny Geni Nedir ? 

Bilim insanları çok uzun bir süredir obezite tedavisi için kullanılabilecek kalıcı çözümler bulmaya çalışmaktadır. Bu süreçte birçok ilaç ve tedavi yöntemi bulunmuş olsa da tedavinin sonunda kişinin normal hayatına döndüğünde çok hızlı kilo almak eğiliminde olduğu ortaya çıkmaktadır. Kalıcı bir obezite tedavisi var mıdır? Bu sorunun cevabı maalesef ki bulunamamıştır. Çünkü obezite, yeme bozukluğu ile başlayıp; hayat boyunca insan bedenini ve psikolojisini etkileyen önemli bir hastalıktır. 

Geçtiğimiz haftalarda müjdelenen Skinny geni keşfi ise obezite mağduru milyonlarca insana umut ışığı oldu. Peki, skinny geni nedir ? Orijinal çalışmalarda Skinny Gene olarak adlandırılan Skinny Geni, sürekli olarak zayıf kalan, bir deyişle “sıska” insanlarda bulunan ortak bir gendir. 

Skinny Gene – Zayıflık Geni Keşfedildi

Daha önceki bilimsel çalışmalar kapsamında kilo almaya neden olan çok sayıda genetik yapı keşfedilmesine rağmen, zayıf olmak ya da kolayca kilo vermek gibi bir şansı beraberinde getiren bir gen keşfedilememişti. Skinny Geni keşfi ile bu tablo tamamen değişecek gibi görünüyor. 

Darlık ya da zayıflık geni olarak adlandırılan bu özel gen, bilim insanları tarafından açıklandı. Bu özel gen sayesinde birçok şanslı insan, herhangi bir diyet programı uygulamak ya da kişiye özel diyet programı hazırlama ihtiyacını ortadan kaldırarak, aileden gelen bu özel miras ile hayatı boyunca zayıf kalabiliyor. 

Skinny Geni Kimlerde Bulunur ? 

Skinny geni herkeste bulunan fakat bazılarında çok baskın bazılarında ise çok düşük seviyede olan bir gendir. Bazılarında o kadar az miktarda olan bu gen çok düşük seviyelerde göz ardı edilmektedir. 

Skinny Geni Araştırma Sonuçları 

İngiltere’de yapılan obezite ile mücadele sürecinde yapılan bu bilimsel çalışmaya 1600 sağlıklı zayıf insan ile 2000 ciddi seviyede obez kişi katıldı. Araştırma sırasında yalnızca çok zayıf ve çok kilolu kişiler kullanılmadı. Aynı zamanda normal kiloda 10.400 kişi de bu karşılaştırmanın içerisine dahil edildi. DNA örneklerinin karşılaştırılarak yapıldığı araştırmada aynı zamanda kişilerin yaşam tarzları da dikkate alındı. Araştırma sonuçlarına göre bazı bulgular elde edildi:

1 – Obez İnsanlar Ortak Bir Gene Sahip

Skinny Geni araştırmasına göre obez insanların kilo almalarına neden olan ortak bir geni bulunuyor olabilir. Araştırmalar sırasında çok sayıda obeziteyi tetikleyici genetik yapı bulunurken hepsinde ortak bir şekilde aynı oranda yükselen genetik yapılar tespit edildi.

2 – Çok Zayıf İnsanlar Obezite Genlerinden Yoksun

Skinny genine sahip olduğu tespit edilen çok zayıf insanlarda obeziteye neden olan gen miktarının da oldukça az olduğu belirlendi. 

3 – İlk Defa Çok Zayıflar ve Çok Kilolular Karşılaştırıldı

Çalışma sırasında ilk defa çok zayıf insanlar ile çok kilolu insanların DNA yapıları karşılaştırılırken, birçok bilim insanı tarafından bu durumun obez insanlar için “yargılayıcı” bir yana sahip olduğunu belirtti. Araştırma sırasında görev alan uzmanlar ise bu karşılaştırmanın yargılamak ya da aşağılamak amacı ile değil, tedavi amacı ile yapıldığının altını çizdiler. 

4 – Kilolarımızı Düşündüğümüz Kadar Kontrol Edemiyor Olabiliriz

Skinny geni keşfi sırasında ortaya çıkan obezite genleri ile fazla kilolar üzerinde düşünülen kadar kontrol sahibi olunmadığı ortaya çıktı.

Genetik farklılıkların hızlı kilo almak ya da zayıf kalmak gibi durumları beraberinde getirdiğini; bu nedenle kilo kontrolü konusunda hesap edilen kadar başarılı olamadığını belirten Londra’daki King’s Koleji Diyetisyenlik Bölümü Profesörü Tom Sanders şu ifadeleri kullandı: 

” Bu çalışma, erken dönemde obezite olan kişilerin taşıdığı ortak obezite genleri ile çok zayıf olan kişilerin taşıdığı ortak geni tespit eden önemli bir çalışmadır.”

Birçok obezite vakasının ileriki yaşlarda, yaşam koşullarına bağlı olarak geliştiğini dile getiren Sanders’a Prof. Tim Spector da destek çıktı: 

“Genlere bağlı olabilecek olan bu durum ayrıca kişilerin yaşam tarzı ve bağırsakları üzerinde yaşayan yararlı bakteriler ile de yakından ilgilidir.”

Yapılan bu yeni araştırma obezite hastaları için olumsuz bir durummuş gibi göründü. Çok sayıda obezite hastası zayıflık genine sahip olmadıkları için kilo veremeyecekleri düşüncesine kapılmaya başladı. 

Obezite Hastaları Telaşa Kapılmamalı!

Bu şanslı gene sahip olmadığını düşünen obezite hastaları ise büyük bir üzüntü yaşadı. Sağlık uzmanları ise bu noktada düzenli bir yaşamın, sağlıklı beslenmenin ve aktif bir yaşam sürmenin obezite ile mücadelede büyük bir öneme sahip olduğunu dile getirdiler. 

Araştırmaların bugüne kadarki sonuçları yalnızca genetik yapıları incelerken, bir sonraki adımda bu genetik yapının kopyalanma şansının olup olmadığı, bu genin obezite insanlarda da aktif hale getirilip getirilemeyeceği gibi durumlar üzerinde çalışılacak. Çünkü skinny geni her insanda bulunuyor. Fakat aktiflik hali araştırılmalı ve yükseltilme çalışmalarının yapılması gerekiyor. 

Obezite Nedir? 

Skinny geni araştırması yapılırken ortaya çıkan ortak obezite belirtileri ile birlikte obezite nedir sorusunun cevabı yeniden gündeme geldi. Obezite, aşırı kilo almaya bağlı olarak aynı zamanda diyabet, tansiyon ve insülin direnci gibi çok sayıda hastalığı da beraberinde getiren, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen önemli bir hastalıktır. Obezite, çok hızlı kilo almak ve bu kiloların vücuttan atılamaması şeklinde de açıklanabilir. Vücut kitle indeksinin çok üstünde kiloya sahip olan kişiler obez olarak tanımlanır. 

Obezite Belirtileri Nelerdir? 

En yaygın obezite belirtisi çok fazla kilo almak ve vücutta çok fazla yağ depolanmasıdır. Özellikle göbek ve bel çevresinde oluşan kalıcı yağlar kişinin nefes darlığı çekmesine neden olur. Kiloya bağlı kronik olarak yaşanan nefes darlığı da obezite belirtileri arasında yer almaktadır. 

Çok fazla terlemek de obezite belirtileri arasında en sık görülenlerdendir. 

Horlamak, uyku bozukluğu, sık sık uyanmak ya da uykuya çok zor dalmak da obezite belirtileri arasında sayılmaktadır. 

Çok fazla kilo almaktan dolayı oluşan cilt kıvrımlarında terlemeler meydana gelebilmektedir. Bu bölgelerde oluşan pişik ya da egzama sorunu da obezite belirtileri arasındadır. 

En önemli obezite belirtileri arasında sırt, bel ve bacak ağrıları yer almaktadır. Kiloya bağlı olarak oluşan bu ağrılar ancak kilo vermek sonucunda giderilebilmektedir. 

Obezite Diyeti Nasıl Yapılır? 

Obezite hastaları hayat boyunca düzenli bir obezite diyeti uyguladıklarında hem sağlıklı hem de formda bir yaşam sürme şansı yakalarlar. Bu noktada uzman bir hekim tarafından önerilecek obezite diyet listesi takip edilmeli ve diyet programı kilo verme süreci içerisinde sık sık güncellenmelidir. 

Obezite Diyet Listesi Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Obezite diyet listesi içerisinde hamur işlerine yer verilmemelidir. Çünkü un ve hamur ürünleri kilo almaya neden olur. Bol miktarda nişasta içeren pirinç yerine bulgur tüketilmelidir.Beyaz ekmek ve türleri yerine tam buğday ekmeği tüketilmelidir. Buğday ekmeği tüketirken mutlaka ve mutlaka doktor önerisinde yer alan miktara uyulmalıdır. Yoğurt tüketmek metabolizmayı hızlandıracağı için kilo vermede yardımcı olacaktır. Lifli sebzeler tüketilerek bağırsak florasının sağlıklı olması ve böylece hızlı kilo verme sağlanabilir. Trans yağ içeren gıdalar, asitli ve şekerli içecekler, paketli besinler tüketilmemelidir. Aksine ev yapımı yoğurt, süt ürünleri, domates, salatalık, haşlanmış tavuk gibi kilo aldırmayan ve bir yandan da sağlıklı olan besinler tercih edilmelidir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!