featured

Kimlik Seri No Nedir? Nüfus Cüzdanı Seri No Nerede Yazar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kimlik seri no nedir, nüfus cüzdanı seri no nerede yazar gibi sorular özellikle pandemi döneminde büyük merak konusu oldu. Çünkü eve kapanan vatandaş tüm ihtiyaçlarını internet üzerinden gidermeye çalıştı ve bazı durumlarda kimlik bilgileri istendi. Özellikle e devlet üzerinden yapılan işlemlerde kimlik bilgileri büyük önemli hale geldi.

Yeni tip kimlik kartlarına geçildiği için de birçok vatandaş henüz bu kimliklere alışamadı. Eski nüfus cüzdanındaki tasarıma alışık olanlar yeni kimliklerdeki bilgileri görmekte güçlük çekti. Bu nedenle kimlikte istenen birçok bilgiyi önce internette araştırdı ardından kimlik üzerinden o bilgiye ulaştı.

Bu dönemde de en çok merak edilen konu kimliklerde bulunan seri no kısmı oldu. Eski nüfus cüzdanlarından seri numarası olarak yazan kısım yeni kimliğin boyutunun da küçük olmasından kaynaklı olarak seri no şeklinde yazıldı. Bu numaralar her vatandaşa özeldir ve kişisellik belirtir.

Yeni Kimlik Seri No Nerede?

Teknolojik gelişmeler her konuda olduğu gibi kimlik kartlarında da kendini gösterdi. Çipli kimlik kartlarına geçiş yapılmasının ardından eski nüfus cüzdanları tedavülden kalkmaya başladı. Yeni kimlik kartlarına nazaran büyük olan nüfus cüzdanlarını taşımak oldukça güç oluyordu. O nüfus cüzdanlarında nüfus cüzdan seri no fotoğrafın hemen altında yer alıyordu. Alan geniş olduğu için de görülmesi vatandaşlar için daha kolay oluyordu.

YouTube video

Çipli yeni kimlik kartlarına geçişle beraber bu numaraların yerleri de değişmiş oldu. Yeni kimliklerde kimlik seri no, fotoğrafın hemen sağ yan tarafındaki alanda bulunmaktadır. Doğum tarihinin yazılı olduğu yerin hemen altında bulunan, harf ve rakamlarla kodlanmış olan o kısım sizin yeni kimlik seri numaranızı göstermektedir.

Kimlik Seri No Nedir?

Nüfus cüzdanı seri no, vatandaşların güvenliğini sağlamak ve kimlik sahiplerini belirlemek üzere belirli kombinasyonlarla oluşturulan bir seri koddur. Seri numaralar oluşturulurken bir harf ve iki rakam seçimi yapılır. Sıra numarası ise 6 haneli bir sayıdan meydana gelmektedir.

Kadın ve erkekler için belirlenen seri numaralar farklılık göstermektedir. Kadın vatandaşların seri numaraları çift sayılardan oluşurken erkek vatandaşların seri numaraları tek sayıdan oluşmaktadır. Nüfus artışları göz önüne alındığında erkeklerin en yüksek 13 sayısını, kadınların ise 10 sayısını alabileceği belirlenmiştir.

YouTube video

Belirlenen bu numaralar kimlik kartına işlenirken bilgisayarlarda bulunmayan farklı bir yazı fontu ile yazılmaktadır. Bu sayede sahte kimlik basımının ve kopyalanmanın önüne geçilmektedir.

Nüfus Cüzdanı Seri No Ne İşe Yarar?

Günlük hayatta kimsenin dikkatini ve ilgisini çekmeyen bu seri ve sıra numaraları aslında güvenlik açısından oldukça önemlidir. Kimliğin kaybolması durumunda kimlik seri no sorgulanarak işlemler yapılmaktadır. E devlet üzerinden şifre değişikliği yapmak istediğinizde sizden seri ve sıra numarası talep edilmektedir. Bankacılık işlemlerinde de güvenlik zafiyeti olmaması için bu numaralara başvurulmaktadır.

T.C. kimlik seri no öğrenme bu nedenlerden dolayı çok önemlidir. Bu bilgiler sayesinde birçok işlemlerinizi kolaylıkla yerine getirebilirsiniz. Özellikle e devlet üzerinden yapılan işlemlerde çok sık kullanıldığından seri numaranın nerede yazdığını bilmek gerekmektedir.

Yeni Kimlik Cilt No Nerede Yer Alıyor?

YouTube video

Eski nüfus cüzdanlarında kan grubu, cilt no, medeni hal, din, bağlı olunan il-ilçe gibi birçok bilgi yer alıyordu. Fakat yeni çipli kimlik kartları ile beraber bu bilgiler kimliklerden kaldırıldı. Bu nedenle yeni kimlik cilt no kimlikler üzerinde bulunmamaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!