featured

Kimyasal Peeling Nedir Nasıl Yapılır | Kimyasal Peeling Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kimyasal peeling nedir nasıl yapılır sorusu un cevabı son zamanlarda güzellik uygulamalarını yakından araştıran kişiler tarafından merak ediliyor. Kadın erkek cilt sorunu olan herkesin başvurabileceği güzellik uygulamaları arasında yer alan, önce cildin soyulmasını ve ardından iyileşmesini sağlayan kimyasal peeling faydaları ile pek çok işlemden daha çok ön plana çıkıyor.

Peki, kimyasal peeling nedir nasıl yapılır? Kimyasal peeling faydaları nelerdir? Kimler kimyasal peeling yaptırabilir? İşte, en merak edilen soruların cevaplandığı kimyasal peeling nedir nasıl yapılır yazımız…

Kimyasal Peeling Nedir ?

Kimyasal peeling nedir; cildin görünüşünü iyileştirmek, gençleşmesini ve daha canlı görünmesini sağlamak amacıyla bazı kimyasal ajanlar aracılığı ile cildin farklı derinliklerinde, kontrollü bir şekilde hasar oluşturulan ve bunun sonucunda sağlıklı derinin ortaya çıkmasını sağlayan bir güzellik uygulamasıdır. Peki, kimyasal peeling  nasıl yapılır?

Kimyasal peeling uygulamasında cilde, yüzeysel tabakaların ayrılmasını, ölü derilerin temizlenmesini ve derinin soyulmasını sağlayan bir asit sürülür. Bu asit, yapılacak işlemin derinliğine ve cilt sorununun derecesine göre değişir. İşlem sonucunda cilt soyulması gerçekleşir ve soyulan deri yerine, sağlıklı cilt ortaya çıkar.

Kimyasal peeling uygulamasının amacı; deri tabakalarında istenilen derinlikte, kontrollü olarak hasar oluşturmak ve rejenerasyon esnasında kollajen ve elastin üretiminin artmasına bağlı olarak farklı lezyonların da tedavi edilmesini sağlamaktır.

Çünkü derinin tahrip edilmesiyle birlikte cilt kendini iyileştirmek için kolajen ve elastin hormonu üretimini fazlalaştırır. Bu da ciltte iyileşmenin sağlanmasına etki eder. Yani kısaca kimyasal peeling nedir; derinin bilinçli olarak tahrip edilmesi ve kendisini iyileştirmeye çalıştırması işlemidir.

Kimyasal Peeling Yöntemleri Nelerdir ?

Kimyasal peeling yöntemleri ve kullanılan kimyasal ajanlar, derideki hasarın derecesine göre değişir. Dolayısı ile herkese aynı kimyasal ajan ve yöntem kullanılmaz. İstenilen sonuca ulaşılması için farklılaşan kimyasal peeling yöntemleri ise şunlardır:

Hafif Kimyasal PeelingOrta Kimyasal PeelingDerin Kimyasal Peeling

Bu kimyasal peeling yöntemleri arasındaki derin kimyasal peeling daha derin cilt sorunları için uygulanır ve etkisi daha fazladır. Fakat hafif ve orta kimyasal peelingin iyileşme süresi daha kısa, derin kimyasal peelingin ise daha uzundur.

1- Hafif Kimyasal Peeling / Yüzeysel Kimyasal Peelig

Hafif kimyasal peeling nedir; ince kırışıklıklar, skar izleri, cilt tonundaki dengesizlik ve cilt kuruluğu nedeniyle uygulanan yüzeysel bir kimyasal peeling uygulamasıdır. Bu uygulamada derinin en dış katmanı yani epidermis katmanına müdahale edilir. İstenilen etkinin sağlanması için önerilen; 4 ile 8 seans aralığında minimum 2 haftada bir, maksimum ise 5 haftada bir uygulanmasıdır.

Hafif kimyasal peeling uygulaması sonrasında uygulama bölgesinde hafif şiddette yanma, batma ve kızarıklık hissi olabilir. Bu etkiler normaldir ve cilt hemen kendisini toparlayabilir.

2- Orta Kimyasal Peeling

Orta kimyasal peeling nedir; cildin epidermis ile üst dermis tabakalarına müdahale edilen, bu tabakaların soyulmasını sağlayan peeling uygulamasıdır. Bu işlemle kırışıklıklar, sivilce izleri, renk eşitsizlikleri tedavi edilir. Olumlu etkilerin görülebilmesi için önerilen; 2 ile 4 seans aralığında minimum 3 ayda bir, maksimum 9 ayda bir işlemin tekrarlanmasıdır.

Bu işlem sonrasında uygulama bölgesinde orta dereceli soyulma yaşanır. Cilt önce kızarır ve daha sonra kabuklanıp soyulmaya başlar. Cildin soyulmasından sonra da sağlıklı cilt görünümü kazanılır.

3- Derin Kimyasal Peeling

Derin kimyasal peeling nedir; derin cilt sorunu olan kişilere uygulanan peling işlemidir. Bu işlemle birlikte derin kırışıklıklar, yara izleri, derin akne izleri ve çok koyu renk eşitsizlikleri giderilir. Ancak derin kimyasal peelingin farkı; yalnızca bir defa yapılabilmesidir.

Çünkü bu işlemde kimyasal ajan olarak kalp kasına zarar verebilmesi söz konusu olan ve de kalbin düzensiz atmasına yol açabilen karbolik asit kullanılır. Ayrıca karbolik asit yani fenol, karaciğer ile böbreğe zarar verebilen bir maddedir. Dolayısı ile bu güzellik uygulamasının birden fazla kez yapılması kesinlikle önerilmez.

Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır ?

Kimyasal peeling nedir nasıl yapılır sorusunun cevabı, son yıllarda popüler bir güzellik uygulaması olduğu için sık araştırılıyor. Kısaca özetlemek gerekirse kimyasal peeling; klinik şartlar altında uygulanan, bir uzman tarafından gerçekleştirilmesi gereken ciddi bir işlemdir. Genel olarak kimyasal peeling nasıl yapılır adımları şu şekildedir:

Sorunlu cilt temizlenerek yağdan arındırılırCilt sorununun derecesine göre kimyasal ajan seçilirSeçile kimyasal ajan (solüsyon) ince bir tabaka şeklinde cilde sürülerek 10-15 dakika bekletilirKimyasal solüsyonun sürülmesinden sonra ciltte yanma ve batma hissi yaşanır10-15 dakika bekletilen kimyasal ajan cilt üzerinden temizlenir

Bu işlemlerden sonra ciltte önce kızarıklık oluşur ve daha sonra cilt soyulması başlar. Derinin soyulması sona erdiğinde ise sağlıklı cilt ortaya çıkar. Kimyasal peeling faydaları görülmesi isteniyorsa; önerilen seans sayısı kadar uygulama yapılmalıdır.

Kimyasal Peeling Faydaları Nelerdir? Kimyasal Peeling Nelere İyi Gelir?

Kimyasal peeling faydaları nedeniyle kadınlar ve erkekler tarafından sık tercih edilen bir güzellik uygulamasıdır. Özellikle de leke tedavisi için sık önerilir. Sorunlu ve lekeli ciltlerin kısa süre içinde sağlık, canlılık ve güzel bir görünüm kazanmasını sağlar. Genel olarak kimyasal peeling faydaları ve kimyasal peelingin iyi geldiği cilt sorunları şunlardır:

Güneş lekeleriYaşlılık lekeleriSivilce izleriYara izleriÇillerKırışıklıklarHamilelik lekeleriMelazmaYanık izleri

Yukarıda sayılan cilt sorunları için bu güzellik uygulaması sıklıkla tavsiye edilir. Bunlar dışında; gözeneklerin sıkılaştırılması ve azaltılması üzerinde de etkilidir. Çünkü işlemde kullanılan kimyasal ajanlar, kollajen ve elastin üretimi sağlar ve bu da ciltteki ince çizgileri ve kırışıklıkları onarılmasını gerçekleştirir. Derinin soyulmasından sonra da genç, sağlıklı ve lekesiz deri dokusu ortaya çıkar.

Kimyasal Peeling Zararları Var mı ?

Hemen hemen her uygulamada olduğu gibi kimyasal peeling zararları da söz konusu olabilmektedir. Kimyasal peeling zararları denilince akla ilk gelen; derin kimyasal peeling işleminde kullanılan karbolik asit yani fenol maddesinin kalp kasına, böbreklere ve karaciğere zarar veriyor olmasıdır.

Bu nedenle sadece bir kez yapılması tavsiye edilir. Ayrıca kimyasal peeling zararları görülmemesi için kalp, karaciğer ve böbrek hastalarının bu işlemi yaptırmaması tavsiye edilir. Genel olarak çok hassas cilt yapısına sahip olanlar için kimyasal peeling zararları ise şunlar:

Alerjik reaksiyonPeeling izleriYanık izleri

Genel olarak bu güzellik uygulaması güneşin çok olmamasından dolayı kış aylarında yapılmalıdır. Eğer işlem sonraında güneş ışınlarına maruz kalınırsa kimyasal peeling zararları söz konusu olabilmekte, peeling izleri kalabilmektedir.

Kimyasal Peeling Uygulaması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kimyasal peeling uygulaması sonrasında, işlemin olumlu etkilerinin görülebilmesi ve kimyasal peeling zararları söz konusu olmaması için bazı noktalara dikkat edilmesi gereklidir. Kimyasal peeling faydaları için işlem sonrası dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

Kabuklanmalar soyulmamalıdırGüzellik uzmanı veya hekimin önerdiği güneş koruyucu kremler ve nemlendiriciler kullanılmalıdırGüneşten korunulmalıdırİşlem sonrasında makyaj yapılmamalıdırUygulama bölgesine önerilen kremler dışında herhangi bir şey sürülmemelidir

Uygulamanın ilk günü duş alınmamalıdır

Uygulama sonrasındaki bir hafta boyunca sıcak değil; ılık duş alınmalıdır

Kimlere Kimyasal Peeling Uygulaması Yapılamaz?

Kimyasal peeling nedir nasıl yapılır sorusu ile birlikte kimlerin bu işlemi yaptıramayacağı sorunun yanıtı da sık araştırılıyor. Kimyasal peeling yaptırması tavsiye edilmeyen kişiler aşağıdaki gibidir:

Hamile olanlarEmziren annelerUygulama yapılacak cilt üzerinde açık yarası ve uçuk enfeksiyonu olanlarAspirine karşı alerjisi olanlarCilt rengi koyu olanlarKan sulandırıcı ilaç içenlerDoğum kontrol hapı kullananlarGünlük hayatta güneş ışığına sürekli maruz kalmak zorunda olanlar

Evde Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır ?

Kimyasal peeling yapmak ciddi bir iştir ve uzmanlık gerektirir. Bu sebeple kesinlikle evde uygulanmaması gerekir ve konuda eğitimi olmayan kişilere uygulama yaptırılmamalıdır. Ancak günümüzde bazı markalar, kimyasal peeling etkisi gösteren ve evde kullanıma uygun peeling ürünleri satışa sunuyor. Siz de bu kimyasal peeling ürünleri kullanarak evde kendiniz belirli bir seviyeye kadar kimyasal paaling uygulaması yapabilirsiniz.

YouTube video

Kimyasal Peeling Fiyatları 2022

Kimyasal peeling fiyatları 2022 yılında da değişkendir. Hangi kimyasal peeling yöntemleri kullanılacak olduğu, işlemin kaç seans yapılacağı, hangi kimyasal peeling ürünlerinin kullanılacağı gibi faktörler, kimyasal peeling fiyatları üzerinde etkilidir. Bu nedenle standart bir fiyattan bahsetmek mümkün değildir.

Kimyasal Peeling Nedir Nasıl Yapılır Hakkında En Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Kimyasal peeling nedir nasıl yapılır sorusu kadar merak edilen ve internet kullanıcıları tarafından arama motorlarında cevabı araştırılan pek çok soru ve konu bulunuyor. Yazımızın bu kısmında güzellik uygulaması ve leke tedavisi olarak tercih edilen kimyasal peelingle ilgili merak edilenlere cevap vereceğiz…

1- Kimyasal Peeling Ne Zaman Yapılır ?

Kimyasal peeling nedir nasıl yapılır sorusunun cevabı kadar, kimyasal peelingin ne zaman yaptırılması gerektiği de merak ediliyor. Bu güzellik uygulaması, kış aylarında yapılması tavsiye edilen bir işlemdir. Çünkü işlemden sonra güneşten korunmak gerekir.

Hatta kimyasal peelingten sonra kişilere güneş olmasa dahi gün ışığına çıkmamaları söylenir. Bu nedenle yaz ayları güneşli olduğundan, yazın peeling yapılması tavsiye edilmez.

2- Leke Tedavisi için Kimyasal Peeling Ne Kadar Etkili ?

Leke tedavisi için kimyasal peeling uygulaması oldukça etkilidir. Lekenin derecesine göre kimyasal peeling yöntemleri arasından tercih yapılır ve en uygun kimyasal peeling ürünleri tercih edilir. Ancak ağır ve koyu lekelerde en etkili olan; derin kimyasal peeling uygulamasıdır. Hafif ve orta derece için ise orta peeling uygulaması yeterlidir.

3- Kimyasal Peeling Ürünleri Nelerdir ?

Kimyasal peeling işleminde kullanılan kimyasal peeling ürünleri nelerdir sorusu da cevabı en çok merak edilenler arasında. Değişkenlikler söz konusudur ancak genellikle kullanılan kimyasal peeling ürünleri şunladır:

Hidroksi asitler (AHA)

Glikolik asit

Meyve asitleri

Laktik asit

Salistik asit

Jessner solüsyonu

Trikloroasetik asit

Beta hidroksi asitler (BHA)

4- Kimyasal Peeling Uygulaması Acıtır mı?

Hafif yani yüzeysel ve orta derinlikteki kimyasal peeling uygulamasında ağrı söz konusu değildir fakat işlem sonrasında ciltte batma ve yansa hissi yaşanabilmektedir. Derin kimyasal peeling ise ağrılı bir işlemdir ve bu sebeple genellikle lokal anestezi yapılarak gerçekleştirilir.

5- Kimyasal Peeling Sonrası Cilt Ne Zaman Soyulur?

İşlem sonrasında, kullanılan kimyasal peeling ürünleri ve yöntemlerine bağlı olarak ciltte, güneş yanığına benzeyen hafif yanma görünümü olur. Hafif derinlikteki peelingte 1-5 gün arası kızarıklık sürer ve ardından soyulma başlar. Orta derinlikte peelingte ise kahverengi tabakalaşma görülür ve 7-10 içinde soyulma başlar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!