featured

Kira Artış Oranı Nedir? Kira Bedeli Nasıl Belirlenir? Uzun Süreli Kira Sözleşmelerinde Kira Bedeli Nasıl Uyarlanır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kira artış oranı nedir? Ülkemizde kira ilişkileri oldukça fazla ve sık karşılaşılan ve bu nedenle hukuki uyuşmazlıklara da konu olan bir hukuki meseledir. Bu yönüyle, milyonlarca kiracıyı ve kiraya vereni ilgilendiren kira artış oranı nedir hakkında merak edilenleri bu yazımızda sizlere aktaracağız.

Kira Artış Oranı Nedir? Nasıl Belirlenir?

Kira artış oranı nedir? Konut ya da işyeri gibi taşınmazlarda, kira bedelinin belli aralıklar ile belirli oranlarda artırılmasına kira artışı ve bu artırım miktarına da kira artış oranı denir. Ülkemizde kira artış oranları açısından, özellikle kiracıların korunabilmesi için sözleşme serbestiyetine yasa ile müdahale edilmiş ve bir üst oran belirlenmiştir.

Kira artış oranı nedir? Enflasyon ve artan ücretler kapsamında, kira bedellerinin de güncellenmesi önem arz eden konulardan biridir. Bu bağlamda 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 344 ve devamı maddeleri uyarınca kira artışının belirlenmesi hususu yasal zemine bağlanmıştır. Türk Borçlar Kanunu 344. Madde düzenlemesi ile yıllara göre kira artış oranı kapsamında;

“Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.”

Hükmü getirilmiştir. Bu düzenleme uyarınca kiracı ve kiraya veren arasında sözleşme ile kira bedeli belirleniyorsa, bu belirlemede üst sınır Tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) on iki aylık değişim oranını geçemez. Bu hüküm özellikle kiracıları koruyan ve fahiş oranlarda kira artırımının önüne geçen bir yasal düzenlemedir. Her ne kadar kira artış oranında 12 aylık TÜFE değişim oranı sınırı getirilmiş ise de, taraflar yani kiracı ile kiraya veren bu oranın altında bir artış oranını sözleşme ile kararlaştırabilirler.

Kira artış oranı nedir? Eğer taraflar yani kiracı ile kiraya veren arasında, kira artırım oranı belirlenmemiş ve taraflarda bu konuda bir anlaşmaya varamamışlarsa, yine TÜFE’nin 12 aylık değişim oranını geçmeyecek şekilde hakim tarafından hakkaniyete göre tespit edilir.

Beş Yıldan Uzun Süren Kira İlişkilerinde Yeniden Belirleme |2021 Kira Artış Oranı Nasıl Belirlenir?

Kira artış oranı nedir? Türk Borçlar Kanunu hükümlerine göre yukarıda belirtilen TÜFE oranında artış üst sınırına bir istisna getirilmiştir. Bu istisnaya göre, beş yıldan uzun süreli ya da beş yıldan sonra da yenilenmeye devam eden kira sözleşmelerinde, her beş yılın sonunda 2021 kira artış oranı, TÜFE sınırına bakılmaksızın, hakim tarafından rayiç bedele göre yeniden belirlenebilir.

Bu beş yıllık süreler sonunda ki hakim tarafından kiranın belirlenmesi ilkesiyle, özellikle belirli yerleşim alanlarında gerek yapılan yatırımlar gerekse de gelişme (üniversite açılması, köprü ya da metro gelmesi vb.) uyarınca o bölgede genel olarak kira bedellerinin artmasına karşın, kira artış oranlarının düşük kalmasının önüne geçilmek istenmiştir.

Kira artış oranı nedir? Bu durumda TÜFE artış oranı yanında, kiralanan taşınmazın durumu ve yine emsal kira bedellerine uyarınca hakkaniyete uygun bir şekilde hakim tarafından belirlenebilir. Böyle bir durumda taşınmazın bulunduğu bölge çok gelişmişse, hakim hakkaniyeti gözeterek TÜFE üzerinde bir artış oranına karar verebilir. Bu tür beş yıllık dönemlerin sonunda kira bedelinin belirlenmesi davaları ise Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülür.

Yine, eğer taşınmaz kira bedeli yabancı bir para birimi üzerinden ödeniyorsa (örneğin Dolar ya da Euro gibi)  beş yıl geçmedikçe kirada herhangi bir artırım yapılamaz. Ancak her olayın kendi şartlarına göre “aşırı ifa güçlüğü” oluşursa bunun değiştirilebilmesi mümkündür.

Kira artış oranı 2021 hesaplama nasıl yapılır? Yabancı para birimi ile ödenen kiralarda, beş yıl dolduktan sonra, yine TÜFE artış oranı ile sınırlı kalmayacak şekilde kira bedeli hakim tarafından, hakkaniyete uygun bir şekilde artırılabilir.

Kira Belirleme Davası

Kira artış oranı nedir? Eğer kiracıdan alınan kira miktarı, zamanın koşullarına göre çok aşağıda bir miktarda ise Türk Borçlar Kanunu 345. Maddesi uyarınca kira bedelinin belirlenmesi için dava açılabilir. Bu davaya uygulamada “Kira Uyarlama Davası” adı da verilir. Bu dava kiraya veren tarafından her zaman açılabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=x6d063aD84c

Kira artış oranı nedir? Bu dava aynı zamanda, kiracı çok yüksek bir miktarda kira ödüyorsa, kiracı tarafından da her zaman açılabilir. Bu davalarda ( gerek düşük kira nedeniyle kiraya veren ve gerekse de yüksek kira nedeniyle kiracı tarafından açılan) hakim, 12 aylık TÜFE değişim oranı, kiralanan taşınmazın durumu ve emsal kira bedelleri gibi kriterleri gözeterek hakkaniyete uygun bir belirleme yapar. Günü gelmeden kira sözleşmesinin feshi yapılır mı yazımızı okumak için tıklayınız

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!