Kitap Okumak İnsana Ne Katar? İşte Kitap Okumanın Fark Etmediğimiz Faydaları!
Kitap Okumak İnsana Ne Katar? İşte Kitap Okumanın Fark Etmediğimiz Faydaları!

Kitap Okumak İnsana Ne Katar? İşte Kitap Okumanın Fark Etmediğimiz Faydaları!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kitap okumak faydaları nelerdir? Binlerce kitap okumak insana ne katar? gibi konulardan ne yazık ki toplumun azımsanmayacak bir kesiminde eksiklikler var. Kitap okumak, insanın kendine yapabileceği en iyi ve aynı zamanen ucuz yatırımların başında gelir. Bu kitapların her birinin insana kattığı değer ise aslında tahmin edemeyeceğimiz kadar çoktur.

Az kitap okumak, günümüzün en yaygın hatalarından birisidir desek yeridir. Günlük hayatın koşuşturması ve yorgunluğu nedeni ile kimi zaman da alışkın olunmayan bir faaliyet olduğundan çoğu zaman ötelenir ve ertelenir.

Zira; kitaplar da tıpkı müzik gibi ruhun gıdasıdır. Ruhu besler, beyni dinlendirir hatta insana çok daha fazlasını verir. Dolayısıyla da kitap okumanın aslında ertelenmemesi gereken, insanın hem zihnine hem ruhuna hem de bedenine en iyi gelen doğal ilaçlardan birisini söylememiz mümkündür.

Kitap Okumak Neden Önemlidir?

Kitap okumak insana ne fayda verir tam anlamıyla bilen kişilerin sayısı oldukça azdır. Ancak kitap okumanın tahmin ettiğinizden çok daha fazla faydası olduğu kesindir. Kitapların her satırında, her sayfasında günlük hayatta kullanılan bilinen kelimelerin aksine bilinmeyen ya da çok nadir kullanılan birçok kelime vardır.

Özellikle kitap okuma alışkanlığını küçük yaşta edinmiş olan bireylerin bu nedenle kelime dağarcığı oldukça gelişmiş durumdadır. Ayrıca aşırı kitap okumak ve kitap okumayı alışkanlık haline getirmek fark etmeseniz de kendinizi ifade ediş biçiminizi bile büyük oranda değiştirmektedir.

Dolayısıyla da girdiğiniz her ortamda kendinizi daha doğru ve anlaşılır bir biçimde ifade etmeye başlarsınız.

Çok Kitap Okursak Ne Olur?  Kitap Okumak Ne İşe Yarar?

Kitap okumanın faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Düzenli kitap okumaya başladığınızda ve bunu hayatınızın bir parçası haline getirdiğinizde size kattıklarını bir süre sonra hissetmeye başlarsınız. Ancak hissettiklerinizin yanı sıra aynı zamanda siz fark etmeseniz de kitapların üzerinizdeki faydaları oldukça fazladır.

İşte bizler de sizlere neden kitap okumalıyız maddeler halinde açıklamaya çalıştık;

– Düzenli kitap okumak, öncelikle kelime ve bilgi dağarcığını geliştiren önemli aktivitelerin adeta demir başıdır. Özellikle iletişim süreçlerinde kullanılan kelimelerin önemini göz önünde bulundurduğumuzda kitaplar, kendinizi daha çok kelime ile daha kolay ifade etmenizi sağlar.

– Sürekli kitap okuma, size ciddi oranda empati nasıl yapılır öğretir. Kitaplarda araladığınız başka dünyaların ve başka hayatların kapılarından içeri girdiğinizde insanları değerlendirmek için aslında birden çok yol olduğunu fark edersiniz.

– Yapılan bilimsel araştırmalar; kitap okumanın zeka seviyesini arttırdığını ortaya koymuştur. Bu nedenle de özellikle çocuk yaşlarda kazanılan kitap okuma alışkanlığı, zeka seviyesini ciddi anlamda yükseltir.

– Kitap okuyan insanların hayal gücü son derece gelişmiştir ve bu gelişme yaratıcılığın da artmasına ortam hazırlar. Bir kitabın dünyasına daldığınızda aynı zamanda bir film izliyormuşçasına hayal dünyanızı da geliştirmiş olursunuz.

– Kitap okuma işi, aynı zamanda odaklanma gerektirir. Kitap okuma faaliyetlerini hayatınızda ne kadar düzenli gerçekleştirirseniz hayatınızın her alanında yaptığınız işlerde odaklanma süreniz de aynı oranda arttığını görürsünüz.

– Etkili bir hafıza güçlendirme etkinliğidir. Tıpkı spor yaptığınızda kaslarınızın güçlenmesi gibi okuduğunuz her satırda da beyniniz ve hafızanız güçlenir.

– Günlük hayatınız stresli, yorucu ve yorgun geçiyorsa mutlaka düzenli kitap okumalısınız. Yapılan araştırmalar, düzenli kitap okumanın stresi ve yorgunluğu aldığını ortaya koymuştur. Eğer kitap taşıyamıyorsanız kitap okumak için tablet edinebilirsiniz.

– Dışarıda ya da evde kitap okumak, kelime dağarcığınızı geliştirdikçe aynı zamanda hem yazılı hem de sözlü ifade yeteneğinizi de geliştirmeye başlar. Böylece kendinizi ifade etme şekliniz hem yazılı hem de sözlü olarak daha başarılı bir hal alır.

Kitap Okumak Hobi midir?

Kitap okumanın hobi olup olmadığı hala tartışılan önemli sorunsallardan birisidir. Hobi, uzmanlar tarafından ciddi bir iş olarak değerlendirilir ve bu nedenle de uzmanların bir kısmı kitap okumanın hobi olmadığı şeklinde değerlendirmeler yapar.

Kitapları sadece bir ya da birkaç konu hakkında bilgi veren araçlar olarak görmek son derece yanlış bir tutumdur. Öyle ki; aslında kitaplar sizlere farklı dünyaların ve farklı hayatların kapılarını sonuna kadar aralar.

Kitap okumayı alışkanlık haline getirenler ve bunu düzenli olarak yapanlar için ise kitap okuma işi, gerçekten bir iş olmakla birlikte tıpkı ekmek, su kadar önemlidir. Dolayısıyla da böyle değerlendirmeler yapanlar için de kitap okuma önemli hobilerden birisi olarak değerlendirir.

Hobi olsun ya da olmasın; asıl önemli olan kitapların bize araladığı o kapılardan içeri girdiğimizde bize sunduğu güzelliklerdir.

Günde Kaç Sayfa Kitap Okumalıyız?

Her ne şekilde olursa olsun güzel bir kitap okumak istiyorum diyen herkesin öncelikle bekledikleri hazzı alabilmek için bu işi ciddiyetle ve istikrarlı bir şekilde yapmaları gerekir. Kitap okumayı belli bir süre düzenli hale getiren kişiler ise artık istem dışı olarak her gün mutlaka kitap okumak istediklerini fark ederler.

Kitap okumayı alışkanlık haline getirmek ve kitapların bizlere sunduğu faydalardan azami oranda faydalanabilmek için en az günde 50 sayfa kitap okumak gereklidir. Bir kitabı elinize alıp okuyabileceğiniz gibi aynı zamanda eğer bir tabletiniz ya da android telefonunuz varsa e-kitap okumak da sizin için bir alternatif olabilir.

Düzenli Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Kitap okumak istiyorum diyorsanız ancak bu alışkanlığı bir türlü edinemiyorsanız öncelikle şunu söylemeliyiz ki; kitap okuma alışkanlığı istikrar ve düzen gerektiren bir alışkanlıktır. Dolayısıyla da ilk zamanlarda zevk almadığınızı düşünseniz de aslında bu işe istikrarlı olarak devam ettiğinizde, kitap okumanın faydasını gördüğünüzde aslında ne kadar zevk aldığınızı fark edeceksiniz.

İlk etapta düzenli kitap okuma alışkanlığı kazanabilmek için kısa sürede bitirebileceğiniz incelikte ve ilgi alanına giren konularda kitaplar tercih etmelisiniz. Hangi kitapları tercih etmeniz gerektiğini bilmiyorsanız ya da ilk aşama için kitaplara ayıracak bütçeniz yok ise Google ücretsiz kitap okuma özelliğinden faydalanabilir ve yüzlerce farklı kitaba ücretsiz ulaşabilirsiniz.

Sessiz bir ortamda olmak ve ücretsiz kitap okumak için eğer imkânınız varsa tercih etmeniz gereken en nezih yerlerin başında kütüphaneler gelir. Kütüphaneden kitap okumak istediğinizde oradaki insanların da kitap okuyor olması istikrarınızın artmasına hatta bu alışkanlığı daha kısa sürede kazanmanıza vesile olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!