Roma’da Gezilmesi Gereken En Güzel 10 Yer | Roma Gezilecek Yerler
Roma’da Gezilmesi Gereken En Güzel 10 Yer | Roma Gezilecek Yerler

Roma’da Gezilmesi Gereken En Güzel 10 Yer

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Roma, İtalya’nın başkenti ve Avrupa’nın en büyük şehirlerinden biridir. Uzun, zengin tarihi, ünlü simge yapıları, müzeleri ve arkeolojik alanlarıyla ziyaretçiler için yapılacaklar listesi çok büyük.

Roma gezilecek yerler listesindeki 10 cazibe merkezi az gibi görünüyor ve öyle, ama bu listeye ekleyebileceğimiz daha birçok yer var. Bu 10 yer, Roma’da 2 günlük bir süre için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Roma Gezilecek Yerler Listesi 

Roma, İtalya’nın Lazio bölgesinde yer almaktadır. Palatine Tepesi, Aventine Tepesi, Capitoline Tepesi, Viminal Tepesi, Quirinal Tepesi, Caelian Tepesi ve Esquiline Tepesi’ni kapsayan şehir ile genellikle Yedi Tepe Şehri olarak anılır. 

Efsaneye göre Romulus ve Remus, Roma’yı MÖ 753’te Palatine Tepesi’nde kurdu. Bebekken, tanrı Tiberinus onların öldürülmesini emretti, bu yüzden Tiber Nehri kıyısına terk edildiler. Romulus ve Remus bir dişi kurt tarafından emzirildi ve daha sonra bir çoban tarafından büyütüldüler. Romulus, Roma’yı bulmaya devam etti. Roma’yı ziyaret ettiğinizde şehrin her yerinde ve hatta İtalya’nın diğer şehirlerinde dişi kurt heykelleri göreceksiniz. 

Roma, Avrupa’nın sürekli işgal altındaki en eski şehirlerinden biridir. İlk yerleşimler, Romulus ve Remus’tan bile öncesine dayanmaktadır. Roma’da yürürken, bir dizi arkeolojik alanda yürüyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz. Antik kalıntılar ve kazılar şehrin her yerinde görülebilmekte ve yeni keşifler yapılmaya devam etmektedir. Aslında, Roma’nın tarihi şehir merkezi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. 

Roma’da Gezilmesi Gereken En Güzel 10 Yer
KOLEZYUM: Roma’da Gezilmesi Gereken En Güzel 10 Yer | Roma Gezilecek Yerler

1- KOLEZYUM 

MS 80 yılında tamamlanan bu, o dönemde inşa edilmiş en büyük amfitiyatrodur. Gladyatör yarışmalarını, infazları, hayvan avlarını ve ünlü savaşların yeniden canlandırılmasını izlemek için buraya çekilen 80.000 kadar insanı barındırabilirdi. Dünyanın yedi Yeni Harikasından biridir. 

Roma gezilecek yerler listesinin başında gelen Kolezyum ziyareti için birkaç bilet türü vardır. Temel bilet, Kolezyum’un ana alanına, ayrıca Roma Forumu’na ve Palatine Tepesi’ne erişmenizi sağlar. Ayrıca, her biri ek bir ücret karşılığında Arena Katı ve Yeraltını da ekleyebilirsiniz. 

Arena Katına eklemek kesinlikle buna değer. Arenanın bir kısmının üzerine bir platform inşa edildi ve burada bir biletle bu platformun üzerinde durup Kolezyum’un duvarlarına bakabilirsiniz. 

Rehberli bir turda, Yeraltını gezebilir ve hayvanların tutulduğu yer, gladyatörlerin serbest bırakılmayı bekledikleri yer ve Kolezyum’un iç işleyişi hakkındaki hikayeler dahil olmak üzere Kolezyum’un büyüleyici tarihi hakkında bilgi edinebilirsiniz. 

Roma’da Gezilmesi Gereken En Güzel 10 Yer
TREVİ ÇEŞMESİ 

2- TREVİ ÇEŞMESİ | Roma Gezilecek Yerler Listesinin Olmazsa Olmazı

Roma’daki Trevi Çeşmesi, dünyanın en büyük ve en ünlü çeşmeleri arasında yer alan, ünlü mimarlar ve zanaatkarlar tarafından inşa edilmiş devasa bir tarihi çeşmeye bir bakış sunuyor. Çeşme, 26 metre yüksekliğinde ve 49 metre genişliğindedir ve Barok döneminden kalma şehrin en büyük çeşmesidir. Birçok Hollywood filminde gösterilen bu çeşmeyi görmek ve fotoğraflamak için her yıl binlerce kişi Trevi semtine geliyor. 

Çeşme sadece klasik Barok mimarisinin ve heykeltıraşlığının güzel bir örneğini sunmakla kalmıyor, aynı zamanda eşsiz bir tarihe de sahip. Antik Roma kentinde önemli bir dönüm noktasıdır ve sanatsal ve yapısal bütünlüğünü korumak için yarı düzenli büyük koruma ve restorasyon projeleri alır. Bugün dünyanın en büyük şehirlerinden birinin kalbinde ikonik bir konumda ideal bir fotoğraf fırsatı sunuyor. Trevi Çeşmesi de Roma gezilecek yerler listesindeki ana cazibe merkezlerinden biri. 

Trevi Çeşmesi, antik Roma’daki önemli su kemerlerinden birinin son noktasında yer almakta olup, bölgedeki daha küçük bir orijinal çeşmenin yerini almıştır. Efsaneye göre MÖ 19’da bakire bir kahin yardımıyla teknisyenler şehirden 13 kilometre uzakta saf bir su kaynağı buldular ve şehre 400 yıldan fazla hizmet veren bir su kemeri planladılar. MS 6. yüzyılda, çoğu Roma su kemeri bakıma muhtaç hale geldi ve Ostrogot istilaları sırasında hasar gördü, ancak bu, bugüne kadar çalışmaya devam ediyor ve çeşmeyi besliyor. 

1629’da Papa Urban VIII, alandaki çeşmeyi daha görkemli hale getirmek için ilk eskizleri yaptırdı. Yine de, 1730 yılına kadar Papa Clement XII, Filippo della Valle, Pietro Bracci, Andrea Begondi ve Giovanni Grossi tarafından dekore edilen yeni çeşmeyi tasarlaması için Nicola Salvi’yi seçti. 1762 yılında tamamlanmıştır ve bölgeden yaklaşık 35 kilometre uzakta taş ocağından çıkarılan Travertenden yapılmıştır. 

Trevi Çeşmesi’ne madeni para atmayı seçerseniz, geleneklere göre bunu sağ elinizle sol omzunuzun üzerinden ve sırtınız çeşmeye dönük şekilde yapmanız gerekir. 

3- ROMA FORUMU 

ROMA FORUMU 

Roma Forumu veya Forum Romanum, resmi binalarda ve pazarlarda Roma yönetiminin ve kültürünün iç işleyişini sunan dikdörtgen bir alandır. Buradaki kalıntılar, resmi hükümet operasyonlarının yapıldığı ve insanların ticaret yapabildikleri, dedikodu yapabildikleri ve günlük yaşam işleriyle meşgul olabildikleri bir yer olan antik Roma kültürünün merkezini oluşturmaktadır. Burada, orijinal şehrin binlerce yıl öncesine ait en eski ve en önemli kalıntılarının birçoğunu görebilirsiniz. 

Roma gezilecek yerler listesinin bir diğer vazgeçilmezi Roma platformu… Roma Forumu’nu ziyaret etmek, türbeleri ve tapınakları, Roma Kralı’nın eski konutunu, dini ve senato komplekslerini, yargı yapılarını ve hatta eski bir açık hava pazarını ziyaret etmenizi sağlar. Burada, sonunda kültürlerin birçok yönden birbirini kopyaladığı bir dünyada Roma’yı neyin benzersiz kıldığını keşfedebilirsiniz ve burası yetişkinler ve çocuklar için keşfetmek ve öğrenmek için harika bir yerdir. 

Roma Forumu’nun tarihi, henüz bir krallık olduğu MÖ 7. yüzyılda başlar. Efsaneye göre, şehrin kurucusu Romulus’a ve baş rakibi ile ikisinin barış içinde buluşabileceği belirlenmiş bir yer yaratmak için bir ittifaka kadar uzanıyor. MÖ 7. ve 6. yüzyıllar arasında burada tapınaklar ortaya çıktı ve burası bir ibadet yeri haline geldi. Roma Cumhuriyeti zamanında, Roma Forumu şehirdeki siyasi ve adli operasyonların merkezi haline geldi. 

Roma İmparatorluğu döneminde Augustus, Augustus Kemeri’ni ve Divus Iulius Tapınağı’nı ekledi. MS 203’te, Septimus Severus’un mermer Kemeri adandı ve Konstantin’in hükümdarlığı sırasında, son büyük genişleme Maxentius Bazilikası ile gerçekleşti. Forum, Rönesans boyunca kullanılmaz hale geldi ve bakıma muhtaç hale geldi, ancak o zamandan beri önemli bir arkeolojik alan olarak kaldı. Günümüzde Roma gezilecek yerler listesindeki en popüler turistik yerlerden biri olan Roma forumunu kaçırmayın. 

4- PANTHEON 

PANTHEON 

Pantheon, eski günlerden modern Hıristiyanlığa kadar antik Roma’nın ruhani tarihine bir bakış sunar ve Antik Roma yapılarının en iyi korunmuşlarından biridir. Başlangıçta inşa edildiğinden beri sürekli kullanım gördü, bugün bile Aziz Meryem ve Şehitler’e adanmış bir Roma Katolik Kilisesi olarak kullanılıyor ve yerel halk tarafından gayri resmi olarak Santa Maria Rotunda olarak adlandırılıyor. 

Pantheon’u ziyaret etmek, modern Katolik törenlerine katılmanıza, İtalya’nın iki farklı kralının ve bir kraliçenin mezarlarını ve diğer birçok önemli tarihi figür ve sanatçıyı görmenize ve binlerce yıllık çarpıcı mimariyi görmenize olanak tanır. Bu tapınağın yapımında kullanılan ilkeleri ve neden uygulandıklarını öğrenebilirsiniz. Muhteşem heykelleri, freskleri, tabloları ve sanat eserlerini de görebilirsiniz. Yetişkinler ve çocuklar için ziyaret etmek için eğitici ve büyüleyici bir yer. 

Pantheon, Roma’nın görkeminin bir ifadesi ve temsili olarak 2000 yılı aşkın bir süredir ayakta duruyor. Agrippa tarafından MÖ 25 ve 27 yılları arasında inşa edilmiş ve on iki tanrıya ve yaşayan Sovran’a adanmıştır. Mevcut binanın, MS 118 ile MS 125 yılları arasında imparator Hadrian tarafından kararlaştırılan büyük yenilemelerden kaynaklandığına inanılıyor ve antik Roma’dan yüzyıllar boyunca tamamen bozulmadan kalan tek yapı. 

MS 608’de Roma Katolik Kilisesi, Papa IV. Boniface’in himayesinde Pantheon’u devraldı ve o sırada şehrin altındaki yer altı mezarlarında barındırılan birçok şehidin kalıntıları Pantheon’daki kalıcı bir eve taşındı. Tapınak, Aziz Meryem ve Şehitlere adanmış bir Katolik Kilisesi olarak yeniden kutsandı. 

5- NAVONA MEYDANI 

NAVONA MEYDANI

Roma’daki Piazza Navona veya Navona Meydanı, festivaller, kutlamalar, canlı eğlenceler, kiliseler, alışveriş ve yemek mekanları sunan, Barok dönemden kalma muhteşem bir halk meydanıdır. Günün spor etkinlikleri için kullanılan MS 86’dan kalma Domitian Stadyumu’nun çevresini tam olarak yeniden üretir. Bölgedeki bazı binaların altında orijinal stadyumun kalıntılarını hala görebilir ve ünlü Gotik katedralleri, ikonik çeşmeleri, uluslararası elçilikleri ve devasa heykelleri görebilirsiniz. 

Tabii ki, Piazza Navona’da yürürken, sadece bir veya iki blok ötede kaldırım kafelerini de görecek ve bir taş atımı mesafedeki harika alışveriş merkezlerine, müzelere ve kültürel alanlara erişebileceksiniz. Komedilerden bilim kurgu dramalarına kadar gişe rekorları kıran Hollywood filmlerinden yerleri bile görebilirsiniz. Hem yetişkinler hem de çocuklar için ideal olan, herhangi bir çift veya aile tatilinde ziyaret edilebilecek heyecan verici ve harikulade tarihi bir yer. 

Piazza Navona, bodrum katında orijinal Domitian Stadyumu’nun kalıntılarını görebileceğiniz Agone’deki Sant’Agnesse kilisesinin hakimiyetindedir. Ayrıca Brezilya büyükelçiliğinin evi olan Pamphilj Sarayı’nı ve Meryem Ana Kutsal Kalp Kilisesi’ni de gezebilirsiniz. Meydan ayrıca üç tarihi çeşme ile süslenmiştir: Etiyopyalı bir yunusla savaşırken tasvir edilen Fontana del Moro, tanrı Neptün’ü tasvir eden Fontana de ‘Calderari ve “Melekler ve Şeytanlar” filminden tanınabilen Dört Nehir Çeşmesi. 

Dört Nehir Çeşmesi, Piazza Navona yakınlarındaki Tuna, Ganj, Nil ve Rio’yu Papa’nın ailesini temsil eden iki mermer arma ile tepesinde tasvir eden heykellerin kesinlikle öne çıkan bir özelliğidir. Meydanın satıcılar, ışıklar ve kutlamalarla canlandığı yıllık Noel Pazarı özellikle ilgi çekicidir. Navona Meydanı, ayrıca Roma gezilecek yerler listesindeki birçok cazibe merkezine de yürüme mesafesinde bulunur. 

6- İSPANYOL MERDİVENLERİ 

İSPANYOL MERDİVENLERİ

Roma’daki İspanyol Merdivenleri, bugün esas olarak Pincio ve Villa Medici’ye ulaşmak için kullanılan halka açık bir merdivendir. Her yıl tatillerde kent, 19. yüzyıldan kalma bir gelenekle ilk sahanlıkta beşik yemliği sergiliyor. Her yıl nisan ayında, merdivenler mayıs başına kadar açelya saksılarıyla kaplıdır. Basamaklar aynı zamanda küçük bir kesme çiçek pazarıyla da bilinir. 

Basamaklar genellikle insanlarla dolu olsa da, kentsel düzenlemeler aylak aylak dolaşmayı ve özellikle merdivenlerde yemek yemeyi yasaklıyor 

Piazza di Spagna’da bulunan İspanyol Merdivenleri (adını Vatikan’ın yakınındaki İspanya Büyükelçiliği’nden almıştır) birçok gezgin için mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Burada ziyaretçiler, yazarların ve sanatçıların yüzyıllardır tırmandıkları aynı merdivenleri basabilirler. Basamaklar özellikle ilkbaharda çiçek açan açelyalarla çevrili olduklarında çekicidir. 

Spagna metro durağının dışında İspanyol Merdivenleri’nin yanı sıra Keats-Shelley Evi’ni, bazı ayrıntılı Roma evlerini ve çok sayıda alışveriş seçeneklerini bulabilirsiniz. 

7- VATİKAN MÜZELERİ 

VATİKAN MÜZELERİ 

Vatikan Müzeleri, Vatikan Şehri’nin içinde yer alır ve Katolik Kilisesi’nin yüzyıllar boyunca topladığı 20.000 sanat eserini sergileyen 54 galeriden oluşur. Sanat ve tarih severler burada cennette olacak. Rönesans resimlerini, dini sanatı, Roma heykellerini ve antikalarını ve antik yer altı mezarlarından gelen yazıtları keşfederek kolayca birkaç gün geçirebilirsiniz. 

Öne çıkan özellikler arasında Sistine Şapeli, Niccolin Şapeli, Borgia Apartmanı ve 16. yüzyılda Romalı topograflar tarafından oluşturulan haritaların sergilendiği Haritalar Galerisi yer alır. Ne zaman ziyaret ederseniz edin uzun kuyruklar bekleyebilirsiniz, bu nedenle çok daha kısa bir bekleme süresi sağlamak için biletinizi online olarak ve hızlı geçiş özellikli satın alın. Vatikan, her ne kadar farklı bir şehir olsa da, yine de Roma gezilecek yerler listenizde olması gereken turistik cazibe merkezlerinden biri. 

8- Aziz Petrus Bazilikası (St. Peter’s Basilica) 

Aziz Petrus Bazilikası (St. Peter’s Basilica)

Aziz Petrus Bazilikası, dünyanın en büyük kilisesi ve Katolik Kilisesi’nin ibadet edilecek en kutsal yerlerinden biridir. Muhteşem kilise, 1506-1626 yılları arasında İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Petrus’un mezarı üzerine inşa edilmiştir ve Rönesans mimarisine sahiptir. 

İçeride, Michelangelo’nun Pietà heykeli, Gian Lorenzo Bernini’nin devasa St Longinus heykeli ve Aziz Petrus’un bronz Sandalyesi gibi bir dizi etkileyici heykel bulacaksınız. Bazilika’ya giriş ücretsizdir, ancak içeri girmek için 4 saat kadar beklemeye hazır olun. Alternatif olarak, rehberli bir tur satın alın ve sıra beklemeyin. Roma’yı kuşbakışı görmek için kubbenin tepesine makul bir ücret karşılığında çıkabilirsiniz 

Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası, Roma Katolik Kilisesi’nin en önemli yerinin yanı sıra ikonik Rönesans sanat eserlerini, heykellerini ve mimarisini görme şansı sunuyor. Bazilikanın uygun adı Vatikan’daki Aziz Petrus Papalık Bazilikası’dır ve Katolik geleneğine göre Aziz Petrus’un mezar yeri olarak kabul edilir. Aynı zamanda Kilise’nin oturduğu yer ve erken Hıristiyanlık döneminden bu yana birçok papanın gömüldüğü yer. Tasarımı ve Michelangelo’nun freskleri ile ünlüdür. 

Bu kilise, Hristiyanlar için önemli bir hac yeridir ve papanın yıl boyunca meşhur ayinleri yaptığı yerdir. İlginçtir, bir piskoposa ev sahipliği yapmadığı için bir katedral değildir. Teknik olarak, Roma’daki papa katedrali tamamen farklı bir kilisedir. Yine de muhteşem sanatı ve mimarisiyle hayati bir site ve her yıl yüzbinlerce ziyaretçi çekiyor. 

9- Castel Sant’Angelo (Kutsal Melek Kalesi) 

Castel Sant’Angelo (Kutsal Melek Kalesi) 

Hadrian Mozolesi olarak da bilinen Castel Sant’Angelo, aynı adı taşıyan eski Roma imparatoru tarafından yaptırılmıştır ve papa mezarlarına ve Roma tarihinin izini süren bir müzeye ev sahipliği yapmaktadır. Burada ikonik sanatçıların heykellerini görebilir, şaşırtıcı mimariyi görebilir ve mozolenin her yerinden çarpıcı manzaralar elde edebilirsiniz. Caracalla’dan Hadrianus’un kendisinin mezarını ve Antoninus imparatorlarının tüm soyunu görebilirsiniz. 

Daha sonra kaleye dönüştürülen Castel Sant’Angelo, sarmal bir rampa ile beş kata bölünmüştür. En üst kattaki seyir terasına çıkmadan önce tarihi mezarlar, Rönesans dönemi sanat eserleri ve hatta devasa bir antik silah koleksiyonu içerir. Burayı ziyaret etmek, Orta Çağ’dan Antik Roma’ya kadar zamanda bir yürüyüş gibidir. 

Castel Sant’Angelo, Roma İmparatoru Hadrian tarafından MS 135 ve 139 yılları arasında kendisi ve ailesinin mezarı olarak hizmet etmesi için yaptırılmıştır. Bugüne kadar Hadrian’ın Mezarı olarak da bilinir. Sonraki imparatorların kalıntıları, MS 217’ye ve Caracalla’nın gömülmesine kadar Castel Sant’Angelo’ya yerleştirildi. MS 401’de bir kale ve askeri kaleye dönüştürüldü ve kalıntıların çoğu MS 537’de Gotlar Roma’yı kuşattığında kayboldu. 

14. yüzyılda Katolik Kilisesi’nin eline geçen kale, Aziz Petrus Bazilikası’na bağlandıktan sonra papalar için sığınak görevi görmüştür. Katolik Kilisesi tarafından ele geçirildiğinden beri Castel Sant’Angelo, efsaneye göre MS 590’da bir vebayı bitirmek için zirvesinde göründüğü Başmelek Mikail ile ilişkilendirilmiş ve ona adanmıştır. 

10- Piazza Venezia 

Piazza Venezia

Roma’daki Piazza Venezia, ana caddelerin kesiştiği ve büyük ticari, tarihi, alışveriş ve eğlence bölgelerine erişim sağlayan şehrin merkezi meydanıdır. Buradan ünlü tarihi binaları görebilir, butik mağazalardan alışveriş yapabilir, lüks restoranlarda ve kaldırım kafelerinde yemek yiyebilir ve Roma İmparatorluğu günlerinden kalma antik yerleri ziyaret edebilirsiniz. 

Meydan aynı zamanda yerel halkın ve ziyaretçilerin her gün karıştığı bir kültür merkezidir. Roma’daki Piazza Venezia’da, İtalya’nın ilk kralı Vittorio Emanuele II’nin Altare della Patria olarak bilinen İtalyan Meçhul Asker Anıtı’nı ziyaret edebilir, Capitoline Tepesi’ne yürüyerek Trajan Forumu’nu görebilirsiniz. Meydana giren ana arter, Roma Forumu ve Kolezyum‘un yanından geçmektedir. Kesinlikle Roma gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz cazibe merkezlerinden bir tanesi. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!