featured

Köpek Cinsleri Nelerdir | Özelliklerine Göre Büyük, Küçük, Büyümeyen, Fino, Evcil Köpek Irkları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Köpek cinsleri pek çok pati dostu kişiler tarafından merak ediliyor. Evinde ya da bahçesinde köpek dost edinmek isteyen kişiler, kimi zaman köpekleri türlerine ve bakım koşullarına göre sahiplenmeyi tercih edebiliyor. Peki, evinde köpek dost edinmek isteyen kişiler için küçük büyümeyen köpek ırkları nelerdir? Hangi köpekler evcil köpek cinsleri kategorisine girer? Av köpeği cinsleri kaç tanedir? Ev köpeği cinsleri arasında hangi köpekler vardır? Ev için en uygun süs köpeği cinsleri nelerdir? İşte, küçük büyük köpek cinsleri hakkında sizler için derlediğimiz yazımız…

Köpek Cinsleri Nelerdir ? Kaç Çeşit Köpek Cinsi Vardır?

Köpek ırkları, köpeklerin çeşitli özelliklerine göre ayrılır. Bu özelliklerin başında büyüklük ve görünüş özellikleri gelir. Bu yönden incelendiğinde 400’den fazla köpek cinsi olduğunu söylemek mümkündür. Yani; kaç çeşit köpek cinsi vardır diye araştırıldığında, özelliklerine göre 400’den fazla köpek ırkı olduğu söylenebilir. Genel olarak ele aldığımızda, köpek ırkları şu başlıklar altında karşımıza çıkıyor:

Büyümeyen köpek cinsleriBüyük köpek cinsleriSüs köpeği cinsleriBeyaz köpek cinsleriSiyah köpek cinsleriAv köpeği cinsleriKurt köpeği cinsleriFino köpek cinsleriUzun tüylü köpek cinsleriEvcil köpek cinsleriEn akıllı köpekler

1- Büyümeyen Köpek Cinsleri Nelerdir ?

Büyümeyen köpek ırkları genellikle toplu yaşamın ve kuralların olduğu apartman gibi yerlerde, evlerinde köpek beslemek isteyen kişilerin tercih ettiği bir köpek türüdür. Bu köpeklerin ev ve daire gibi yaşam alanlarında yaşamaya uygun olması, tercih edilme sebepleri arasındadır. Üstelik büyümeyen köpek cinsleri eğitim ve bakım açısından da diğer büyük köpek ırklarının eğitim ve bakımlarına göre daha kolaydır. Köpek sever kişiler tarafından en çok tercih edilen büyümeyen köpek cinsleri ise şunlardır:

Russian ToyHavanesePugPomeranianPekinezBichon FriseBeagleMalteseSosis köpek DachshundCavalier King Charles SpanielEnglish Cocker SpanielYorkshire TerrierKaniş (Toy Poodle)Çivava (Chihuahua)

2- Büyük Köpek Cinsleri Nelerdir ?

Büyük köpek cinsleri genel olarak geniş yaşam alanlarında yaşayan kişilerin tercih ettiği köpeklerdir. Daha çok geniş bahçesi olan kişilerin dost edindiği bu köpekler, güvenlik sağlamak amacıyla da sık tercih edilir durumda. Evcil, küçük, büyümeyen köpek ırkları gibi evde bakımı çok da kolay olmayan büyük köpek ırkları çoğunlukla eğlenceli ve aktiviteyi seven hayvanlardır. Genel olarak büyük köpek ırkları kategorisinde şu cinsler yer alır:

Golden RetrieverDoberman PinscherRottweilerAmerikan Pitbull TerrierKangal (Anadolu çobanı)Alman çoban köpeğiLabrador RetrieverBernese dağ köpeğiAlaskan MalamuteSamoyedMalinois (Belçika kurdu)Saint BernardDogo ArgentinoDalmaçalıAkita İnuPerro de Presa Canario

3- Süs Köpeği Cinsleri Nelerdir ? Küçük Köpek Irkları Listesi

Süs köpeği cinsleri, en şirin görünümlü ve en dost canlısı köpek türlerinden biridir. Sevimli görünüşleri ve sevimli hareketleri ile ön plana çıkan süs köpeği ırkları da tıpkı büyümeyen köpek ırkları gibi apartman dairesi gibi yaşam alanlarında yetiştirilmeye, bakılmaya gayet uygundur. Ancak bu köpek türlerinin masraflı olduğu gözden kaçırılmamalı. Genel olarak süs köpeği ırkları kategorisinde ise şu köpekler yer alıyor:

BeaglePekinezPapillonShih TzuAmerican Cocker SpanielCavalier King Charles Spanielİnyatür PinscherMalteseÇivavaFransız BulldogBoston TerrierYorkshire TerrierRussian ToyKanişPugPomerranian

4- Beyaz Köpek Cinsleri Nelerdir ?

Bembeyaz görüntüleri ile insana yumuşacık bir his veren beyaz köpek ırkları de en fazla tercih edilen köpek türlerinden biri. Genel olarak beyaz rengiyle ön plana çıkan beyaz köpek ırkları arasında şu köpek ırkları yer alıyor:

Shih TzuBolonezWest Highland White TerrierSamoyedKomondorBichon FrisePamuk TulearMalteseGreat PyreneesDogo ArgentinoKuvaszJapon SpitziChihuahuaAmerikan Eskimo

5- Siyah Köpek Cinsleri Nelerdir ?

Köpek dost edinmede renk kriterine göre hareket edenler, siyah köpek ırkları tercihinde bulunabiliyor. Siyah köpek sevenler için de siyah köpek ırkları listemizde şu köpekler yer alıyor:

Black LabradorDobermanBarbetMayorka çoban köpeğiBelçika çoban köpeğiAvusturalya sığır çobanı köpeğiBlack Russian TerrierCane CorsoBergamasco çoban köpeğiAmerikan Su SpanieliAlman PinscherAffenpinscher

6- Av Köpeği Cinsleri Nelerdir ?

Bazı köpekler görünüşleriyle ve boyutlarıyla değil; yetenekleri ile ön plana çıkar. Av köpekleri de onlardan biridir. Av köpeği cinsleri farklı farklıdır ve her bir av köpeği cinsi gelişmiş farklı özellikleriyle gelişim sağlar. Kimi av köpekleri koku almada ustayken, kimi av köpekleri de atılganlığı ile göz doldurur. Av köpeği cinsleri ise genel olarak şunlardır:

Labrador RetrieverEnglish SetterBloodhoundEnglish PointerGolden RetrieverBassed HoundBeagleGordon Setter

7- Kurt Köpeği Cinsleri Nelerdir ?

Kurt köpeği ırkları, köpek ve kurt kırması oldukları için ve de görüntüsel olarak kurda benzedikleri için bu isim ile anılırlar. Kısa ve dik kulaklarıyla ön plana çıkan kurt köpeği ırkları genellikle çeneleri de sivridir. Avlanma konusunda da oldukça başarılıdırlar. Genel olarak kurt köpeği ırkları listesinde şu köpekler yer alır:

Alaska kurduAlman kurduGrönland köpeğiBelçika kurduSibirya kurdu

YouTube video

8- Fino Köpek Cinsleri Nelerdir ?

Evde beslenen evcil köpekler arasında fino cinsi köpekler ön plandadır. Bakımı diğer pek çok köpek ırkına göre daha kolay olan fakat bakımı özen gerektiren fino köpek ırkları birbirinden farklıdır. Oyuncu halleri ve sevimlilikleri ile ön plana çıkan fino köpek ırkları ise şunlardır:

PekinezPomeranianShih TzuMaltesePapillonBichon Frise

9- Uzun Tüylü Köpek Cinsleri

Pek çok hayvan dostu, köpek edinirken dış görünüşe önem verir. Bir köpeğin dıştan görünümü de bu nedenle önemli kriterler arasında sayılabilir. Özellikle uzun tüylü köpek ırkları, verdikleri yumuşaklık hissiyle bakması, sevmesi en beğenilen köpeklerdendir. Genel olarak ise uzun tüylü köpek ırkları şunlardır:

ÇivavaCavalier King Charles SpanielShih TzuAvusturalya çoban köpeğiAlaskan MalamutePomeranianHusky (Sibirya kurdu)Chow Chow

10- Evcil Köpek Irkları Nelerdir ?

Evcil köpek ırkları, şehir yaşantısına uygun en ideal köpeklerdir. Bu nedenle de pek çok hayvan dostu evde bakmak için evcil köpek cinsleri tercih eder. Apartmanda bakılabilecek, şehir yaşamına kolay adapte olabilecek evcil köpek ırkları genel olarak şunlardır:

PoodleLöwchen (Küçük Aslan)Lhasa ApsoPugSchipperkeBoston TerrierBichon FriseChihuahuaCoton de TulearToy Fox TerrierCavalier King Charles SpanielFrench BulldogPekinezJapanese ChinPomeranianShih TzuDachshundChinese CrestedMiniature PinscherBrussels GriffonYorkshire TerrierBasenjiGreyhoundMaltese

11- En Akıllı Köpekler Hangileridir ?

Köpeklerin zekaya sahip olmadığı söylenemez. Çünkü bazı köpeklerin aldıkları eğitim, onları oldukça dikkatli, yetenekli ve düzenli yapabiliyor. Bazı köpek türleri de hızlı eğitilebilir olması ile ön plana çıkıyor. Örneğin; arama kurtarma çalışmalarında yardım alınan köpekler, en akıllı köpek türlerine kolaylıkla örnek olarak verilebilir. Genel olarak en akıllı köpekler denilince akıllara şu köpek türleri geliyor:

Toy PoodleBorder CollieGolden RetrieverShetland çoban köpeğiLabrador RetrieverDobermanAlman çoban köpeği

12- Bebekler ve Çocuklar için Köpek Türleri

Her köpek türü, bebekli ve çocuklu evlere uygun olmayabilir. Bu nedenle pek çok ebeveyn, çocukların hayvanlarla iletişim kurabilmesi ve duygusal açıdan gelişmesi için bebekler ve çocuklar için uygun olan köpek türlerini araştırıyor. Çocuk gelişiminde önemli bir yeri olduğu bilinen köpekler arasında büyük küçük pek çok köpek neredeyse bebeklerin ilk oyun arkadaşı görevini üstleniyor. Eğer siz de çocuk gelişimi için bir köpek sahiplenmek istiyorsanız şu türleri değerlendirebilirsiniz:

Golden RetrieverPugKaniş (Toy Poodle)Bichon FriseMalteseRussian ToyAmerican Cocker SpanielBoston TerrierFransız Bulldog

Bonus: Evde Hangi Köpek Beslenir ?

İlk defa köpek sahiplenecek olan pek çok kişi, evde hangi köpek beslenir, en hareketli köpek cinsleri nelerdir, bakımı en kolay köpekler hangileridir ve benzeri gibi araştırmalar yapıyor. Ancak bu tercih, kişinin tamamen ne istediğine ve nasıl bir yerde başladığına bağlı olarak değişir. Eğer kent yaşamı sürüyorsanız, apartman dairesinde yaşıyorsanız sizin için en uygun köpek türü; listemizde yer alan evcil köpekler, fino köpekler ya da büyümeyen köpekler arasındadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!