featured

Köpek Sevgisi Çocukları Sosyalleştiriyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avustralya’da yapılan araştırmalar sonucunda bir evde köpek ile yaşayan çocukların çok daha kolay sosyalleştikleri öğrenildi. 

Köpek Sevgisi ile Büyüyen 646 Çocuk İncelendi

3 ile 5 yaş arasındaki erkek ve kız çocuklarından oluşan 646 çocuk üzerinde yapılan araştırmada çocukların kardeşleri, uyku saatleri, ailelerin eğitim seviyeleri ve sosyo-demografik yapıları da dikkate alındı. Köpek sevgisi ve bu sevginin oluşturduğu etkilerin  çocuk davranışları için ne ölçüde önemli olduğunu öğrenmek için çocuğun sosyal ve duygusal gelişim düzeyleri yakından takip edildi. 

Köpek Sevgisi ile Davranış Problemleri Azaltılıyor

Köpekle büyüyen çocuklar ile köpeksiz evde büyüyen çocuklar arasında bir karşılaştırma yapıldığında, köpekli ailelerin çocuklarında davranış problemi görülme oranı yüzde 30 oranında daha azdır. 

Pediatric Research ‘te yayınlanan araştırma sonuçlarına göre köpek sahibi olan çocukların yaşıtlarına oranla yaşıtları ile girdiği iletişimlerde köpeksiz ailelerin çocuklarına göre yüzde 40 daha az sorun yaşıyor. Ayrıca köpekli ailelerin çocukları yüzde 34 oranında daha sosyal çocuklar oluyorlar. 

“Köpekler İnsanların En İyi Dostu”

Araştırmada büyük bir öneme sahip olan yazarlardan biri olan Hayley E. Christian , evde köpekle birlikte yaşayan çocuklar ne kadar diğerlerinden daha güzel ilişkiler kuruyor olsalar da konu ile ilgili bilimsellik kazandıracak olan neden-sonuç ilişkisi kurulamadığını belirtmektedir. 

Köpek bakımı sürecinin çocuklarda sorumluluk bilincini artırdığını ifade eden Christian, araştırma sonuçlarını şu şekilde özetliyor:

 “Hemen gidip köpek almanız gerektiğini savunmuyoruz. Köpek sahibi olmanın maddi ve manevi zorlukları da var. Ama köpeklerin küçük çocukların sosyal davranışlarının pozitif şekilde etkilediğini düşünüyoruz. Yani köpekler gerçekten insanın en iyi dostu” 

‘Köpekler sosyal katalizör görevi görüyor’

New York’ta 2015 yılında yapılan bir diğer araştırmada ise insanlarla çok güzel iletişim kuran köpeklerin çocukların duygusal gelişimini hızlandırdığını ortaya koymuştur. 

Bassett Tıp Merkezi ‘nde yapılan araştırmada yönetmen görevindeki Dr. Anne Gadomski, köpekler ile çocuklar arasında büyük bir sevgi bağının oluştuğunu ifade ederken, hayvan sevgisi ile büyüyen çocukların özgüveninin de farklı boyutta olduğunun altını çizmektedir:

 “Çocuklarla tüylü dostları arasında son derece kuvvetli bir bağ var. Araştırmaya katılan köpek sahibi çocuklar, kendilerini en çok köpeklerinin yanında rahat ve özgüvenli hissettiklerini dile getirdi. Köpekler, aynı zamanda sosyal katalizör görevi görerek çocukların toplumsal ortamlara kolayca uyum sağlamasına da yardımcı oluyor” 

Bebeğe Emeklemeyi Öğreten Köpek ( Video )

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!