featured

Koronavirüs ile Mücadele Sürecinde Emsal Kira Kararı!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ekonomik anlamda da önemli sorunlara yer açan Koronavirüs Pandemisi döneminde, kiracıları ve kiraya verenleri yakından ilgilendiren bir mahkeme kararı çıktı. Söz konusu Bölge Adliye Mahkemesi kararı ile korona salgını nedeniyle ödenen kira yarı oranında azaltıldı.

İşte, tüm Türkiye’de emsal teşkil edebilecek mahkeme kararı ve karara dair tüm ayrıntılar…

Korona Virüs Pandemisi Süresince Kira Yarıya Düşürüldü

Pandemi sürecinde işlerinde oluşan azalma nedeni ile mahkemeye başvuruda bulunan bir restoran işletmecisi, verilen karar ile kirasında yüzde elli oranında indirim yapılmasını sağladı. Bahse konu kararı alan mahkeme, yaşanan pandemi sürecini olağanüstü durum olarak nitelendirerek başvuruda bulunan restoran işletmecisinin haklı olduğuna karar verdi. Tüm Türkiye çapında emsal teşkil edecek bu karar için, temyiz üzerine Yargıtay aşaması başladı.

Olağanüstü Durum Sebebi ile İndirim Talebi

Bursa’da restoran işletmecisi olan başvuran, korona virüs salgını döneminde 23 bin TL olan iş yeri kirasını ödeyemediğini ve kirada indirim yapılması gerektiğini belirterek mahkemeye başvurdu.

Bursa Nilüfer ilçesinde bulunan restoranın kira bedeli olan 23 bin TL’yi ödemekte zorlanan restoran işletmecisi, avukatı aracılığı ile kiranın düşürülmesi istemi ile Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açtı. Türk Borçlar Kanunu 138. Madde uyarınca

“Sözleşme yapıldığı esnada, sözleşme taraflarınca öngörülemeyen ve öngörülmesi de beklenilmeyen olağanüstü bir durumun ortaya çıkması nedeni ile sözleşmenin yeni koşullara göre uyarlanması istemini içeren”

başvuru Sulh Hukuk Mahkemesi kararı ile reddedildi.

Söz konusu karar üzerine, restoran sahibi avukatı aracılığı ile istinaf kanun yoluna başvurarak verilen kararı Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’ne taşıdı. Burada yapılan yargılama neticesi ise restoran işletmecisi haklı bulundu. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi  verdiği kararında, taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesi esnasında pandemi sürecinin öngörülemeyen bir hal olduğuna vurgu yaparak, kira bedelinde yüzde elli oranında bir indirime gidilerek kiranın 23 bin TL’den 11 bin 500 TL’ye düşürülmesine hükmetti.

Söz konusu mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi;

“Genel olarak salgın hastalık sürecinin, Türk Borçlar Kanunun 138. Maddesi´nde belirtilen olağanüstü durum olarak kabul edilmesi gerekir. Kiranın uyarlanması için açılan davada, mahkemece, davacı kiracının yapmış olduğu işin niteliği ve tüm koşullar ile taraflarca sunulan deliller göz önüne bulundurulması sonucunda, dairemizce somut olayda kiracının restoran olarak işlettiği kiralanan her ne kadar paket servis yöntemi ile işine devam etmiş ise de süreç ve alınan tedbirlerin davacının iş hacminde belirli etkileri olabileceği değerlendirilerek, ihtiyati tedbir talebinin kabul edilmesi gerektiği benimsenmiştir.”

Korona Virüs Kira Kararı Emsal Oluşturabilir

 

YouTube video

Temyiz yolu ile Yargıtay’a taşınan bu karar ile ilgili onama kararı verilmesi durumunda, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi tarafından verilen bu karar tüm Türkiye genelinde benzer davalar için emsal karar niteliğinde olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!