featured

Koronavirüs Salgını Bitmeden Veba Vakası Görülmeye Başlandı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen Amerika Birleşik Devletleri’nde şimdi de veba vakası görüldü. 2015 yılından sonra ilk kez görülen vaka Colorado eyaletinde yaşayan bir adamda tespit edildi.

2020 yılının başından itibaren tüm dünyayı sessizliğe boğan Covid-19 virüsü 14 milyondan fazla kişiye bulaştı. Dünya genelinde resmi kaynaklara göre 600 binden fazla insan ise salgın nedeni ile hayatını kaybetti. Bu salgından en büyük darbeyi ise Amerika Birleşik Devletleri aldı.

Çin’i geride bırakan ülke virüsün yeni ana merkezi oldu. 3,5 milyonun üzerinde vakanın görüldüğü ve 139 bin üzerinde ölümün gerçekleştiği ülke şimdi ise veba salgını ile karşı karşıya.

Koronavirüs henüz dünya üzerinden silinmemişken ve vakaların tekrar artmasına başlamışken, ABD’li bir kişide veba görüldü. Tüm dünya kovid-19 ile mücadele ederken yeni hastalıklar çıkıyor ve geçmişi olan hastalıklar diriliyor. Gana’da görülen ebola vakalarından sonra şimdi de kara ölüm olarak bilinen veba çıktı.

Kara Ölüm Kendini Gösterdi

Orta Çağ döneminde Avrupa’yı kasıp kavuran ve binlerce insanın ölümüne neden olan hastalık Colorado da görüldü. Vahşi bir sincap ile temas ettiği tespit edilen adamda veba bulgularına rastlanıldı. Bu vaka 2015 yılından beri görülen ilk vaka olarak kayıtlara geçti.

Colorado Halk Sağlığı ve Çevre Dairesi veterineri DR. Jennifer House vakayla ilgili olarak;

“ Veba vakalarının büyük bir çoğunluğunu yaz ayları sırasında görüyoruz. Hastalık, yıl boyunca sürüngenlerde görülüyor ve bazen diğer vahşi yaşam türlerine sıçramasının yanı sıra evcilleştirilmiş kedi ve köpeklere de bulaşabiliyor.” İfadelerini kullandı.

Hastalığa Yakalanan Adam Tedavi Edildi

Bir dönemin ölümcül hastalığı ile günümüzde mücadele edilebiliyor. Gelişen tıp ve bilim sayesinde dirençli ilaçlar üretilebiliyor. Colorado da hastalığa yakalanan adam da hastalık karşısında etkili olan ilaçlar ile kısa sürede tedavi edildi.

Bu vakanın Colorado da görülen ilk vakanın olmadığı istatistiklerde görülüyor. Son 20 yıl içerisinde birçok evcil ve vahşi hayvanın yanı sıra insanlarda veba hastalığı görüldü. Bu hastalığın taşıyıcısı olarak da bölgede yaşayan kemirgenler hedef gösteriliyor.

Orta Çağ döneminde ortaya çıkan bu ölüm, Avrupa nüfusunun üçte birini hayattan koparmıştı. Ölen kişilerin vücutlarında kararmalar oluşuyordu. Bu nedenle de kara ölüm olarak isimlendirilmekteydi. Ama yenidünya düzeninde vebaya yer yok. Gelişen tıp dünyası sayesinde bu hastalık ile kolay şekilde mücadele edilebiliyor.

YouTube video

ABD nin colorado eyaletinde görülen veba hastalığının geçmişi hakkında merak ettiklerinizi buradan okuyabilirsiniz. Sağlık, spor, hava ve diğer kategoriler için anasayfa sekmesine bakabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!