featured

Koronaya İyi Gelen Yiyecekler | Koronaya Yakalanan Ne Yemeli | Sağlık Çalışanları Nasıl Beslenmeli

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Koronaya iyi gelen yiyecekler hastalığa yakalanmamış olanlar, korona tedavisi olanlar ve sağlık personelleri açısından değerlendirilebilir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirici yiyecek ve takviyeleri temel alarak Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Diyetisyenleri Birliği uyarılarına göre bir beslenme düzeni oluşturulabilir.

Koronaya Yakalanan Ne Yemeli? Tedavi Sürecinde Olanlar için Öneriler | Korona Hastaları Ne Yemeli?

Koronaya iyi gelen yiyecekler klinik tedavi süreçleri açısından birtakım önerileri kapsayan bir süreç anlamına geliyor. Covıd-19 klinik beslenme tedavisine göre şu başlıklara göre bir değerlendirme yapılabilir.

1. Bağırsak Mikroekolojisi 

Korona hastalarında covid 19 nedeniyle bağırsak dengesinde bozulmalar oluşabiliyor. bunun da oluşma nedeni enfektif ilaçlar ve hastada ishal, karın ağrısı yapabiliyor. Bağırsak florasının dengesini korumak adına koronaya iyi gelen yiyecekler için hastaya özel bir beslenme desteği hazırlanır.

Toksin üretimini azaltan mikro ekolojikler kullanılmalıdır. Enfeksiyonla mücadele eden besin takviyeleri alınır.Dışkı suyunun azalmasını sağlayan nişasta içerikli anti enfektif takviyeler kullanılabilir.Bağırsak florası analizi doğrultusunda antibiyotiklerin neden olduğu hasarları azaltıcı, yeniden yapılandırıcı bir yiyecekler alınmalıdır. Analize göre hastanın beslenme düzenini takip eden uzman yönlendirmesi yapılır.

2. Stresi Azaltan Beslenme Koronaya İyi Gelen Yiyecekler ve Tansiyon

Korona hastaları ne yemeli sorusu ile stresi azaltan yiyecekler birbiriyle doğrudan bağlıdır. kritik seviyedeki COVİD -19 hastalarının beslenmesi erken risk değerlendirmesine göre yapılmalıdır. Aspirasyon riskleri ve gastrointestinal fonksiyonlar anlamında destek bir süreç hedeflenir.

Oral beslenme ile bağırsak mukoza geliştirilmesi hedeflenir.Kritik hastalarda karın şişliği sorunları giderilmesine odaklanılır. Entübe haldeki hastalarda özel bir beslenme ardından intestinal nutrisyon tüpü yerleştirilir.Yüksek tansiyonlu korona hastaları gıda açısından geçici parenteral beslenme desteği alabilir. Bağımsız diyet süreci ile devam edilir.Kısa peptit preparatları kullanımı sayesinde bağırsak hasarlarının etkilemeyeceği bir beslenme amacı vardır. yüksek kalorili tam protein preparatları önerilir. Kan şekeri düzenlemesini destekleyen glisemik faydalı besinler kullanılır.Enerji için düzenli protein takviyesi verilir. Kademeli olarak artırılabilir. Vücudun tolerans açısından avantaj sağlayacağı proteinlere odaklanılmalıdır.

Koronaya İyi Gelen Yiyecekler Sağlık Bakanlığı

Koronada nasıl beslenmek gerekiyor sorusunun sağlık personeli kısmında şu maddelere önem vermek gerekiyor:

Besleyici bir diyet sayesinde sağlık personelinin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi hedeflenir. Yeterli ve dengeli beslenmeodağında öğünler atlanmadan alınmalıdır.Sebze ve meyve tüketimi açısından yeterli miktarda gıda alınmalıdır.Probiyotikler- vitamin-mineral takviyesi gereken hallerde bu alınmalı ve görev devamı sağlanmalıdır.Dijital platformların kullanılması ve beslenme süreçlerinde topluluk oluşturulmaması gerekir. Kalabalıkta yemekten kaçınılmalıdır.

Koronaya İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir? Korona Olmamak İçin Ne Yemeli?

Korona olmamak için ne yemeli sorusuna gelindiğinde genel alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirmeniz faydalı olacaktır. Korona ve diğer hastalıklara direnç geliştirmek için beslenme önerileri:

Yediklerinizin olabildiğince çeşitli olmasını sağlayın. Vitamin mineral yönünden ne kadar çok çeşit alırsanız vücudunuzun direnci de artar.Yeni hücrelere bolca ihtiyacınız olacak. Bu nedenle protein alımı yeterli düzeyde olmalıdır. Günlük hayatınıza bakliyat gibi doğal kaynakları devamlı sokun. Doğal ve bitkisel proteinlerin yan etkileri daha az olacaktır.Olabildiğince çok balık tüketin. Haftada 3 porsiyon minimum düşünülebilir. Tükettiğiniz balık taze alınmış ve unsuz şekilde pişirilmiş olmalıdır. Un besin değerini düşürerek gereksiz bir yük katar.Koronaya iyi gelen yiyecekler arasında D vitamini takviyesi, yağlı tohumlar da yer alıyor.Bazı bitkisel ürünleri düzenli olarak tüketmek sanılanın aksine çok daha fazla katkı sağlar. Zerdeçalı bolca yemeklerinize katmalısınız. Bağışıklık sisteminizi destekleyen çok güçlü bir baharattır.Antioksidanlı salata tarifleri biriktirin ve düzenli olarak uygulayın. Bu salata içerisinde keten tohumu, baharatlar, limon, zeytinyağı ve sirke olabilir. Soğan ve türlerini bolca salataya eklemelisiniz. Soğan-sarımsak gücünü dilediğiniz her yerde kullanmalısınız.

Ne İçmeli? Koronaya İyi Gelen İçecekler

Koronada içilmesi gerekenler dediğinizde suyu en başa koymalısınız. Hastalık sürecinde zararlı maddeleri ancak bu şekilde atma yolu oluşur. Yeni hücrelerinizin oluşması adına zararlıları yok etmeniz önemlidir.  Günde minimum iki litre tüketilmesi gerekiyor. Vücut direncini artıran korona ürünleri  içinde bitki çayı tüketimini de düzenli şekilde sürdürmelisiniz. Bunu yaparken kendi hassasiyetlerinizi gözden geçirerek bitki çayı seçmelisiniz.

Başka Ne Yapmalı? Koronaya İyi Gelen Şeyler Neler?

Temiz havayı yaşam alanınızdan eksik etmeyin. Mesafe kuralları, yaşam alanınızın hijyeni, gittiğiniz yerlerde kendinizi korumanız önemlidir. Koronaya iyi gelen şeyler için bir sıralama yapılırsa:

Solunum yollarınıza zarar veren ani hava değişimlerinden uzak durmalısınız.Uzun süre kirli ve kapalı bir alanda kalmamalısınız.Düzenli hareket etmek, sağlıklı bir spor düzeni oluşturmak bağışıklığınızı güçlendirir.Hayatınızda size motivasyon kaynağı olacak bir düşünce bulabilirsiniz. Kendinizi sevmeye ve kabul etmeye odaklanın. Bağışıklık sistemi psikoloji ile yakından ilgilidir.

Korona Hastaları Ne Yememeli?

Korona hastaları yememesi gerekenler konusunda birkaç ayrıntıya değinmekte fayda var. Şeker tüketimine dikkat etmeniz önemle tavsiye edilir. Alkollü içecekler metabolizmanızın genel işleyişini bozduğu için önlem almanız zorlaşır. İşlenmiş et ürünlerinden uzak durmak gerekiyor.

Koronayla alakalı beslenme önerilerinin tamamını Türkiye Diyetisyenleri Birliği linkinden bulabilirsiniz. Egzersizler hakkında da  koronada  spor hareketleri sayfası üzerinden bulabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=mjQa9_KQCA8

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!