featured

Kronik Migren Nedir? Migren Belirtileri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Migren, sadece baş ağrısı değil, farklı bulguları olan bir durumdur. Migren belirtileri arasında görmede rahatsızlık, ışığa karşı duyarlılık, ses ve kokulara karşı duyarlı olma, kişinin kendini hasta ve kusma eğiliminde hissetmesi bulunur. Migren rahatsızlığı, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Her insanda oluşan semptomlar farklıdır. Kimi insanda uzun süreli olurken kimi insanda kısa ama sıklıkla görülebilir. Migren atakları, genel olarak 4 saat ile 72 saat arasında sürmektedir.

YouTube video

Baş ağrısı ile migren ataklarını ayırt etmek oldukça zordur. Hissedilen ağrı tiplerini not etmek, migren ile baş ağrısını ayırmakta yararlı olmaktadır.

Migren Çeşitleri Nelerdir?

Farklı migren türleri bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, çeşitli migren türlerini sınıflandırmış ve buna göre migren ağrı tiplerini tanımlamıştır. Başlıca migren türleri:

YouTube video
Aurasız MigrenAuralı MigrenKronik MigrenAdet MigrenHemiplejik MigrenBeyin Sapı Auralı MigrenMigren ve Baş DönmesiKarın MigrenDöngüsel Kusma Sendromu

Migren hastalarının %70 ile %90’ı aurasız migren rahatsızlığını geçirmektedir. Eğer ayda 15 günden fazla baş ağrısı yaşanıyorsa, kronik migren rahatsızlığı olabilir. Kronik migrende kişi, ayın yarısında iş göremez hale gelmektedir. Bu rahatsızlığa yakalanan kişiler genellikle depresyona girmekte ve bu durumla başa çıkamamaktadır.

Kronik Migren Nedenleri

YouTube video

Kronik migrenin nedenleri henüz bulunamamıştır. Ancak kafein, parlayan ışıklar, hormonal dengesizlikler, uykusuzluk, dengesiz beslenme gibi tetikleyiciler, kronik migren nedenleri arasında sayılabilir.

Kronik Migren Tedavisi Nasıldır ve Migrene Ne İyi Gelir?

Kronik migren tedavisi için reçeteli ve reçetesiz ilaçlar kullanılabilir. Migrene özel triptan ilaçlar, abortif ya da akut ilaçlar da kronik migren tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında yerini almaktadır.

Birçok kronik migren hastası, baş ağrısını geçiren ilaçları kullanmaktadır. Bu farklı komplikasyonların oluşmasına neden olmaktadır. Günlük şekilde kullanılan akut ilaç kullanımı için, pratisyen hekimler ya da nörologlardan yardım alınmalıdır.

Kronik Migren Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Kronik migren rahatsızlığında, atak sıklığı ve şiddetini en aza indirmek için farklı tedavi planları bulunur. Kronik migren özel tedavi yöntemlerinin yanında, kronik migren için farklı araştırmaların da yapılması gerekir.

Kronik migren rahatsızlığı olan kişilerin, nörolog bakımı ve reçeteli ilaçlarla uzman tedavilerinin yapılması gereklidir. Bunun yanında günlük yaşamın, migren yüzünden ne derece etkilendiği, hangi sıklıkta kesintiye uğradığı, ay bazında ne kadar sıklıkta baş ağrısı olduğu, kayıt altına alınmalıdır.

Kronik migren rahatsızlığı, bir ay içinde yarıdan fazla gerçekleşiyor, rahatsızlığın belirtilerinin azaltılmasında yardımcı olacak ve geniş yelpazeye dayalı bir tedavi sunacak uzman nörolog ile iletişime geçilmelidir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!