featured

Kurban Bayramı Ne Zaman?  

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Müslümanların ikinci bayramı olan Kurban bayramı ne zaman, sorusu, bayram yaklaştıkça en çok aranan kelimeler içerisinde yer almıştır. Peki, kurban bayramı 2020 ne zaman? İşte, detaylar!

Kurban Bayramı Ne zaman?

Dünya genelinde bütün Müslümanların iştirak ettiği, barış ve kardeşliğin sembolü bu bayram, Allah’a olan bağlılık ve samimiyeti ifade etmektedir. Ayrıca et yiyemeyen fakirlere et dağıtılarak toplum içerisinde zengin fakir dayanışması meydana gelmektedir. 

K,R,B kökünden türeyen kurban kelimesi, Allah’a yaklaşmayı ve uğrunda malları feda etme, O’na şükretme ve O’na teslimiyeti ifade eder. Bir şey uğruna feda olma, feda etme anlamında kullanılan kurban kelimesi feda edilen şey için kullanılan kelimedir. İslam literatüründe Allah-u Teala için kesilen hayvanlara ‘kurban’ denilmektedir.  

Hicri ve Miladi Takvime Göre Kurban Bayramı

Bayram tarihi kadar kurbanın ne zaman kesileceği de merak konusudur. Kurban bayramı ne zaman? Sorusu en çok merak edilen sorular içerisindedir. Kurbanlık koyunlar bayram namazı kılındıktan sonra kesilir. Peygamberimiz (sav) bu şekilde uygulamış ve bayram namazı öncesinde kurban kesildiği vakit kurban olarak kabul olunmayacağını ifade etmiştir. Gece, geç saat de vakti kurban kesmek olmaz, mekruhtur. Kurban sabah namazından sonra güneşin doğumu ile akşam namazından önce güneşin batışına kadar kesilmiş olması gerekir. 

Her yıl Hicri takvim ile Miladi takvim arasındaki on bir günlük fark Kurban Bayramı’nın tarihinin değişmesine neden olmaktadır. Bu durumda her yıl bu yıl Kurban Bayramı ne zaman, sorusu gündeme gelmektedir. Kurban bayramının ne zaman olacağı İslam literatürüne göre farklıdır. Günümüzde astroloji verileri dikkate alınırken İslam’da Zilkade’nin son gününde hilale bakma esas alınmıştır. 

Kurban Bayramı 2020

Müslümanların Allah’a şükrünü eda ettiği ve samimiyetini belirttiği Kurban bayramı ne zaman? Kurban bayramı her yıl değişmeksizin Miladi takvime göre farklı tarihlerde kutlanmaktadır. Çünkü kurban bayramı zamanı hicri takvime göre belirlenir. Hicri takvimle Miladi takvim arasında on bir günlük fark bulunmaktadır. Bu yüzden kurban bayramı her yıl on bir gün farkla kutlanır. Kurban Bayramı Zilhicce diye bilinen ayın 10,11 ve 12. günü kutlanır. Çünkü Zilhiccenin ilk on günü hac mevsimidir. Bu on günde hac ibadeti en efdal ibadet, Kurban bayramı gününde ise en efdal ibadet kurban kesmektir. 

Ramazan hilali gibi Kurban hilali de gözetlenmektedir. Zilkade ayının son gününde hilale bakılır. Yani miladi takvime göre Kurban bayramı ne zaman? sorusunun cevabı hilal takibi ile ortaya çıkmaktadır. Zilkade ayının son günü hilal görülürse on gün sonra yani Zilhiccenin 10. günü Kurban kesilir. Zilkade ayının son günü hilal görülmez ise Zilkade ayı otuza tamamlanır ve üzerine on gün eklenir. Burada hadis-i şerif delil alınmıştır. 

Kurban Bayramı Ne Zaman 2020

İslam dünyasında Zilkade’nin son günü hilale bakılırdı. O bölgenin yetkili din adamları Zilkade’nin son günü yüksek bir tepeye veya dağa çıkarak hilal gözetlerdi. Günümüzde ise astronomi ilmi ve diğer ilimler dikkate alınmaktadır. Hadis-i şeriflerde ‘hilalin gözetlenmesi’ ile ilgili açık ve net beyanlar bulunmaktadır. Dinimizde hilalin doğuşu değil, hilalin görünmesi esas alınmıştır. Hilalin görülmesi Kurban Bayramı ne zaman 2020 takvim başlangıcı olarak kabul edilir. Hilal ortaya çıktıktan sonra bayram kutlanılmaya başlanır.

2020 Kurban Bayramı 31 Temmuz günü başlar ve 3 Ağustos günü sona erer. Bu tarih astronomik hesaplamalar sonunda belirlenmektedir. Bu tarih her yıl on bir gün geriye atmaktadır. Yani 2021 yılında Kurban bayramı 20 Temmuz’da başlayacaktır. 

Kurban Bayramı Ne Zaman Başlıyor?

Kurban bayramı ne zaman, sorusu diğer konuların sorulmasını da beraberinde getiriyor. Kurban Bayramının zamanı her yıl değiştiği için bu yıl da geçen seneden on bir gün öncesinde kutlanacaktır. Mal ile yapılan bir ibadetler kategorisinde yer alan Kurban, Hicretin ikinci yılında vacip olmuştur. Gücü yeten her Müslüman için Bayramın 1, 2. ve 3. günü kurban kesmesi zorunludur. Bayramın son günü olan kurban kesilmez. Şafi mezhebine dahil kişiler de dördüncü gün ikindi vaktine kadar kurban kesmek caizdir. Kurban bayramı ne gün kesim yapılır, kurbanlar hangi gün kesilir? Sorusunun cevabı mezheplere göre değişmektedir. Hanefi mezhebinde üçüncü günü ikindi vaktine kadar kurbanın kesilmiş olması gerekir. Hicri takvimde gün ikindi vakti başlar. Yani İkindi vaktinden sonra sonraki güne geçilir. 

Kurban Bayramının günleri Allah tarafından belirlenmiştir. Allah-u teala’nın emri ile Zilhicce’nin onuncu günü ile on üçüncü günü arasında Kurban bayramı gerçekleşmektedir. Hac ta olanlar aynı şekilde kurbanlarını hac yerinde keserler. Hz Adem (as) döneminden bu yana Allah-u Teala’ya kurban adama ibadeti uygulanmaktadır. Kurban Bayramı ise ilk defa Hz. İbrahim (as) zamanında uygulanmıştır. Hac ibadeti de Hz. İbrahim (as) bu yana gerçekleşmektedir. Unutulan hac ibadetini Hz. Muhammed (sav) tekrar hatırlattı ve Allah’ın istediği şekilde icra etti. Günümüzde Müslümanlar Peygamberimiz (sav)’in sünnetine uygun şekilde Kurban ibadetinin uygulanışı devam etmektedir. Kurban Bayramı ne zaman? konusu bütün dünya Müslümanlarının takip ettiği bir gündemdir. 

Kurban Bayramı Ne Anlama Gelir?

Bu bayrama ‘et bayramı’ denmez, bu oldukça yanlış bir tabirdir. Bu ibadetin amacı et yemek değildir, Allah’ın rızasını kazanmak için kurban kesmektir. Bu nedenle niyet çok önemlidir. Et yemek niyeti ile kesilen hayvan et olur, kurban olmaz. Allah rızası dışında kesilen kurbanlar et olur. Allah-u Teala’dan başkası için kurban kesmek büyük günahtır. Ayrıca Allah’ın adının anmadan kurban kesildiğinde o hayvanın eti murdar olur ve yenmez. Bu sebeple kurbanlar İslami usule göre kesilmelidir. Allahın adı anılmalıdır ve kesim çene altından yapılmalıdır. Deve kurban edilirken kesim göğüs kafesi ile boyun arasından yapılır. Horoz, hindi ve at gibi eti helal olan hayvanlar kurbanlık olmaz ancak et niyetine kesilebilir. Kurban Bayramı ne zaman kutlanır? Konusu her yıl olduğu gibi bu yıl da merak edilen konuların başında gelmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!