featured

Küresel İklim Değişikliği Nedir? Küresel İklim Değişikliğinin Sonuçları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Covid-19 ile ilgilenirken küresel iklim değişikliği ister istemez göz ardı edilmeye başlandı. Küresel iklim değişikliği nedeni ve sonucu ile iyice irdelenip bilinçlendirilmesi gereken bir konudur. Eylül ayının dahi yaz mevsimi olarak sayıldığı bu süreçte ekim ayının da aşırı sıcak geçmesi dikkate değer olmalıdır.

YouTube video

Küresel iklim değişikliği nedenleri nelerdir ve bu durumun olası sonuçları ne olacaktır biz de araştırmak istedik. Dünyanın karşı karşıya kaldığı bu felakette bizlerin yapacağı elbette birçok şey bulunuyor. Fakat her şeyden önce bu konuda hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bu yazımızda sizler için derlediğimiz küresel iklim değişikliğinin nedenleri sonuçları hakkında önemli gelişmeleri bulabilirsiniz.

Küresel İklim Değişikliği Nedir?

Küresel iklim değişiklikleri nedir sorusuna yanıtlar bularak bu konuda hakkında bir yargı oluşturabiliriz. Atmosferde yer alan sera gazlarının oranının artması sonucu ortaya istenmeyen durumlar çıkabiliyor. Bu durum iklim değişikliklerine neden olurken küresel ısınmanın da önünü açabiliyor.

YouTube video

Sera gazlarının oranındaki artış ilk olarak Sanayi Devrimi ile ortaya çıkmıştır. Bilim insanları küresel ısınma alanında incelemeler yaparken sera gazı oranındaki artışın 1750’li yıllarda baş gösterdiği bilgisine ulaştı. Bu etki yüzyıllar boyunca katlanarak devam etti ve 2020 yılı itibariyle bizler de artık iklim değişikliğinin neden olduğu sonuçları görebilir olduk.

Sera gazlarının orantısız şekilde artması ve karbondioksit oranında meydana gelen %40’lık artış, küresel anlamda bir sıcaklık artışına yol açıyor. Bu da 2020 yılında şahit olduğumuz ekim ayında dahi sıcaklığın yaz sıcaklığına eşit olması ile örneklendirilebiliyor.

Küresel İklim Değişikliğinin Nedenleri Nelerdir?

Küresel iklim değişikliği nedir kısaca eodev konuları arasında yer almaya başlamış bir problemdir. Bu konu hakkında duyarlı olabilmek için de iklim değişikliğinin nedenlerini tam olarak bilmek gerekiyor. İklim değişikliğine neden olan etkenlerin başında şüphesiz ki insanlardan kaynaklanan faaliyetler geliyor.

İşte, bilim insanları tarafından kanıtlanmış ve iklim değişikliği konusunda önemli rol oynayan başlıca etkenler:

Kömür ve diğer fosil yakıtların yakılması sonucunda atmosferdeki karbondioksit oranı orantısız bir şekilde artmaktadır. Bu durum da iklim değişikliğine neden olan en temel nedenler arasında kabul edilmektedir.Ormansızlaştırma kavramı da iklim değişikliği nedenleri arasında yer alan önemli bir kavramdır. Ormanların kontrolsüz bir şekilde tahrip edilmesi küresel ısınmanın en önemli nedenlerinden biridir.Tüm bunlara ek olarak iklim değişikliği pdf içerisinde de yer aldığı haliyle plastik atıklar da küresel ısınmaya neden olabiliyor. Doğanın dengesini önemli ölçüde bozan atıklar yine insan eli ile üretilen bir problem olarak karşımıza çıkıyor.

Küresel İklim Değişikliği Sonuçları

Küresel iklim değişikliğinin sonuçları 8. Sınıf konusu olan ve henüz ilkokulda dahi işlenmesi gereken bir sorundur. Buna göre her geçen yıl daha da fazla hissettiğimiz iklim değişikliği sonuçları tüm canlılar için oldukça önemlidir.

İşte, iklim değişikliğinin önğne geçilmemesi halinde karşımıza çıkacak olan sonuçlar:

2020 yılı içerisinde ABD ve Avustralya başta olmak üzere meydana gelen orman yangınları aslında iklim değişikliğinin bir sonucudur. Kuraklık ve yüksek sıcaklık nedeniyle meydana gelen bu yangınlardan her sene binlerce canlı olmsuz etkileniyor.Buzulların erimesi nedeniyle binlerce kutup ayısı ölüm tehdidi ile karşı karşıyadır. Doğal yaşam ortamlarını kaybeden bu canlıların türü önemli ölçüde tehlike altındadır.Buzullarda görülen hızlı erimeler nedeniyle dünyanın sular altında kalacağı öngörülüyor. Bu durum da iklim değişikliğinin en önemli sonuçları arasında yer alıyor.Denizlerde görülen aşırı ısınma mercan resiflerinin de sonunu getiriyor. Bu durum yalnızca mercan resifleri ile sınırlı kalmayıp diğer deniz ve okyanus canlılarını da tehdit ediyor.Sonbahar ve kış mevsiminde görülen kısalmalar da iklim değişikliğinin en belirgin habercisidir. Kışın kar yağmaması durumu da bu bağlamda küresel ısınmanın sonuçları arasındadır.

İklim Değişikliği İçin Çözüm Arayışları

Küresel iklim değişikliği için pek çok bilim insanı tarafından gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır. Bu bağlamda insanların da çözüm arayışlarına katkıda bulunmaları oldukça önemlidir. İklim değişikliklerinin önüne geçmek ve canlı türlerini korumak adına atılması gereken bazı adımlar bulunuyor.

İşte, bilimsel olarak da desteklenen iklim değişikliği için en belirgin çözüm arayışları:

Öncelikle bu konu hakkında bilinçli olunması en temel çözüm arayışlarının başında gelmektedir. Dolayısıyla insanların iklim değişikliği hakkında seminerler ya da çeşitli etkinlikler ile bilinçlendirilmesi ve duyarlı hale getirilmesi sağlanmalıdır.Karbon emisyonlarının azaltılması için enerji tüketiminin daha dengeli bir hale getirilmesi gerekmektedir.Ormasızlaştırma ile mücadele edilmesi ve orman alanlarının tam olarak korunması sağlanmalıdır.İnsanların tüketim miktarını azaltmaları ve atık üretimini dengeye sokmaları şarttır. Atıksız yaşama yönelik çalışmalar yapılarak insanların bu yaşam biçimini benimsemeleri tavsiye edilmektedir.Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelerek fosil yakıtların kullanımına son verilmelidir. Bu alanda özellikle de güneş enerjisinden faydalanılarak başarı elde edilmesi mümkün olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!