featured

Kürtaj Yasak mı | Devlet Hastanesinde Kürtaj Yasak mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kürtaj yasak mı sorusu, son yıllarda cevabı merak edilen konular arasında . Peki, kürtaj yasal mı? Türkiye’de kürtaj kaç haftaya kadar serbest? Kürtaj olma yaşı nedir? Evlilik dışı kürtaj yasal mıÖzel hastanelerde kürtaj gizliliği sağlanıyor mu? İşte, kürtaj yasak mı yasal mı sorusunun cevapları ve Türkiye’de kürtaj hakkında merak edilenler…

Türkiye’de Kürtaj Yasak mı ?

Kürtaj yasak mı sorusunun cevabından önce kürtaj nedir sorusuna yanıt verelim. Kürtaj ya da küretaj; istenmeyen gebelikleri sonlandırmak amacıyla yapılan işlemdir. Toplumda kürtaj, istenmeyen ve planlanmayan gebeliklere son vermek için uygulanan bir işlem olarak genel kabul görse de anne karnında ölen, gelişimi duran hamileliklerde, boş gebelik durumlarında ve anormal gebelik durumlarında da uygulanmaktadır.

Kürtaj; gebeliğe ait dokuların rahim içinden temizlenmesi demektir. Türkiye’de kürtaj yasak değildir ancak bazı yasal sınırlılıkları bulunmaktadır. Kimi zaman isteğe bağlı, kimi zaman da anne sağlığı ve bebek yararı için kürtaj yöntemine başvurularak gebeliğe son verilmektedir. Kısacası; Türkiye’de kürtaj yasak değildir. Ancak kürtaj olacak kişilerin yasal süreye dikkat etmesi gerekmektedir. Kimi zaman anne sağlığı için yasal süre aşılmış olsa da kürtaj işlemi yapılabilmektedir.

Türkiye’de Kürtaj Kaç Haftaya Kadar Serbest ?

Türkiye’de kürtaj yasak mı sorusunun cevabı; hayır ancak kürtaj işleminin gerçekleştirilebileceği maksimum bir süre bulunmaktadır. Eğer hamilelik isteğe bağlı olarak sonlandırılmak isteniyorsa gebeliğin maksimum 10.haftası kürtaj olunabilmektedir. Gebeliğin 10. Haftası sonrasında isteğe bağlı kürtaj yapılması yasal olarak mümkün değildir. Hem özel hastanelerde hem de devlet hastanelerinde gebeliğin 10.haftası sonrasında kürtaj yasaktır.

Devlet Hastanesinde Kürtaj Yasak mı ?

Yasal olarak bakıldığında; Türkiye’de kürtaj yasak değildir ancak uygulamaya bakıldığında; devlet hastanelerinde kürtajın kısıtlı olarak yapıldığı görülmektedir. Bu da hem sivil toplum örgütlerinin hem kadın kuruluşlarının hem de kürtaj olmak isteyen kadınların dikkatini çekmekte ve tartışmalara neden olmaktadır.

Yasal olarak devlet hastanesinde kürtaj yapılmasının önünde bir engel bulunmamaktadır ancak isteğe bağlı kürtajın devlet hastanesinde talepler doğrultusunda yapılmadığı görülmektedir.

YouTube video

Genel olarak devlet hastanelerinde kürtaj yasak değildir. Ancak devlet hastanelerinde isteğe bağlı gebeliklerin sonlandırılmasından çok sağlıksal zorunluluk durumlarında kürtaj operasyonu yapılmaktadır. Ancak Türkiye’de kimi devlet hastanelerinde özellikle aile planlaması açısından kürtaj yapılabilmektedir. Nüfusun yoğun olduğu şehirlerdeki devlet hastanelerinde ise kürtaj için randevuların çoğu zaman geç bir tarihe verildiği iddia edilmektedir.

Özel Hastanelerde Kürtaj Gizliliği Sağlanıyor mu?

Kürtaj yasak mı, özel hastanelerde kürtaj gizliliği sağlanıyor mu sorularının yanıtları merak edilmektedir. Tüm sağlık branşlarında olduğu gibi kadın doğum, jinekoloji branşlarında da hasta gizliliği esastır. Hasta bilgilerini üçüncü kişilerle paylaşmak yasal değildir. Bu sebeple özel hastanelerde kürtaj gizliliği sağlanmak zorundadır.

Evlilik Dışı Kürtaj Yasal mıdır Yaş Reşit ise Kürtaj Yapılır mı ?

Türkiye’de kürtaj yasal bir işlemdir. Yaş ve süre sınırlılıklarına uyulduğu takdirde isteyen her kadın istenmeyen gebeliğe son verebilmektedir. Ancak kürtaj operasyonunun gerçekleşebilmesi için kadının evli ya da bekar olması önemli bir ayrıntıdır. Çünkü evli kadınlar kürtaj olabilmek için eş rızası almalıdır. Evlilik dışı kürtaj operasyonunda ise böyle bir izne gerek yoktur.

Türkiye’de kürtaj olma yaşı 18’dir. 18 yaş ve üstü olan her kadın, belirtilen süre kısıtlılığı dahilinde istenmeyen gebeliğe son verebilmektedir. Ancak kadının reşit olmadığı durumlarda ebeveyn izni gerekmektedir. Kısacası; evlilik dışı kürtaj yasaldır. Gecenin reşit olmaması, kadın sağlığını olumsuz etkilemesi ve doktorların zorunlu gördüğü durumlarda da ebeveyn izni olmadan kürtaj uygulanabilmektedir.

Devlet Hastanesi Kürtaj Fiyatları 2021

Kürtaj yasak mı sorusunun yanıtı kadar kürtaj fiyatları 2021 de merak edilmektedir. Devlet hastanesi kürtaj fiyatları 2021 listesi gibi bir liste bulunmamaktadır çünkü sosyal güvencesi olan kişilerin Devlet hastanelerinde kürtaj olması ücretsizdir. Ancak özel hastanelerde kürtaj fiyatları farklılık göstermektedir. Kürtaj işlemi yapılacağı kliniğin veya hastanenin nitelikleri, kullanılan yöntem gibi farklılıklar kürtaj fiyatlarına da etki etmektedir.

Kürtaj fiyatları 2021 değişkenlik göstermektedir çünkü gecenin anestezi alıp almayacağı, hastanede yatıp yapmayacağı gibi farklılıklar söz konusudur. Bu nedenle kürtaj olmayı düşünen kişilerin kürtaj fiyatları 2021 konusunda net bilgi almak için operasyonunu olmayı planladığı klinik ya da hastaneyi araması en doğrusu olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!