featured

Lenf Kanseri Ne Demek | Lenf Kanseri Nedir Nasıl Oluşur? Lenf Kanseri Ölüm Oranı Yüksek mi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Lenf kanseri ne demek? Son yıllarda Lenf kanseri hemen her yerde sıkça duyduğumuz bir hastalık haline geldi. Özellikle Çok Güzel Hareketler 2 adlı programın oyuncusu olan Arif Güloğlu’nun lenf kanserine yakalanması sonrası bu hastalık daha fazla merak edilmeye başlandı. Arif Güloğlu kimdir? adlı yazımızı okuyarak, konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Peki Lenf kanseri ne demek? Lenf kanseri öldürür mü yoksa tedavi şansı var mı? İşte tüm merak edilenler…

Lenf Kanseri Ne Demek | Lenfoma Kanseri Nedir?

Lenf kanseri ne demek konusuna girmeden önce bu hastalığın tıp dilinde Lenfoma kanseri olarak adlandırıldığını paylaşalım. Lenfoma, lenfositlerde bulunan T veya B hücrelerinde görülmeye başlayan bir hastalıktır. Bağışıklık sistemimizin önemli bir parçası olan ve savunma hücresi olarak adlandırabileceğimiz lenfositler, beyaz kan hücreleridir. Bu hücreler tüm hastalıklarla baş ederek, vücuttan hızlı bir şekilde atılmasını sağlarlar. Ancak bu hücrelerin fonksiyonlarını bozan Lenfoma kanseri, bağışıklık sistemini yıpratmada oldukça büyük bir pay sahibidir.

1- Lenf Kanseri Nedir Nasıl Oluşur? Lenf Kanseri Nedir Nerede Bulunur?

Lenf kanseri nedir kısaca tanımlayacak olursak, vücudun lenfosit olarak bilinen savunma hücrelerinin kontrolsüz büyümesi sonucunda kanserleşmeye sebep olmasıdır. Lenf kanseri lenfatik sistemi etkileyerek, lenf düğümleri ve damar ağlarında tutulumlara sebebiyet verir. Lenf kanseri ne demek konusu kadar bu hastalığın nerede tahribat yarattığı da merak edilmektedir.

Bu kanser ağırlıklı olarak lenf bezlerinde ciddi tahribat yaratır. Lenf bezleri vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biridir. Hastalıklara karşı koruma sağlayan bu bezler, kanserleşme sebebiyle aşırı büyüme eğiliminde olur. Hastalığın tedavisinin başarılı geçmesi sonrasında ise eski boyutlarına geri dönebilir. Lenf bezleri farklı yerlerde bulunduğu için bulunduğu yere göre kanserin tipi de farklılık gösterecektir.

2- Lenf Kanseri Neden Olur?  Lenf Nodu Nedir?

Lenf kanseri ne demek? Lenf kanseri nedenleri henüz tespit edilememiştir. Bu kanser Hodgkin ve Hodgkin olmayan olmak üzere 2 farklı türe sahiptir. Hodgkin lenfoma çoğunlukla erkeklerde görülür. 55 yaş ve üzerinin bu kanser türünde risk grubunda yer aldığı söylenebilir. Diğer tür ise 15-34 yaş aralığında daha sık ortaya çıkabilmektedir. Bunun dışında Lenf kanseri neden olur konusu için risk faktörleri şunlardır;

Aile öyküsü ( Genetik yapı)EBV virüsü varlığı,HIV enfeksiyonu,Kimyasallara maruz kalma,Sistemik lupus hastalığı,Çölyak hastalığı,Kemoterapi ilaçları kullanmaktır.

3- Lenf Kanseri Nedir Belirtileri Nelerdir? Lenfoma Kaşıntısı Nasıl Olur?

Lenf kanseri ne demek konusu kadar belirtilerine de değinmek gerekiyor. Hastalığın en rahatsız edici semptomu ise kaşıntı varlığı. Bu hastalık konusunda kuşku taşıyan bireyler özellikle Lenfoma kaşıntısı nasıl olur şeklinde kapsamlı bir araştırmaya başlıyor. Oysa ki kaşıntı, kanser için başlı başına yeterli bir semptom değil. Kaşıntı yanı sıra gözlemlenebilecek semptomlar ise şu şekilde;

Ağrısız, büyüyen ve çoğalan lenf bezleri,Açıklanamayan kilo kaybı,Nedeni bilinmeyen ateş,Karında şişkinlik, kramplar, dolgunluk ve ağrı,Göğüs ağrısı ve solunum sıkıntısı varlığı,Öksürük,Gece terlemesi,Yorgunluk ve halsizlik,Alkol alma sonrasında yaşanan ağrı,

4- Lenf Kanseri Görüntüleri Nasıl?

Lenf kanseri görüntüleri incelendiğinde ağırlıklı olarak adem elmasına benzer şekilde şişliklere neden olduğu görülmektedir. Şişliğin türü tabi ki, etkilenen lenf bezine bağlı olarak farklılık gösterebilecektir.  Hastalık boyun, koltuk altı, dirsek, kasık, diz çukuru gibi bölgelerde kendisini gösterebilir.

5- Lenf Kanseri Nedir Tedavisi Var mı? Lenfoma Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Lenf kanseri ne demek? Lenf kanseri tedavisi bulunan bir kanser türü olarak öne çıkmaktadır. Ancak tedaviye başlamadan önce hastanın tanısının kesin bir şekilde konulması gerekir. Bunun için hasta ilk olarak fiziksel muayene açısından değerlendirilir. Dalak ve karaciğerin büyümesinin söz konusu olup olmadığı için, ultrasondan bakılarak anlaşılabilecektir. Kan tahlilleri, akciğer filmi ve biyopsi hastalığın tanısının konulabilmesi için yeterli tanı yöntemleridir.

Tanının konulması sonrasında hastanın spesifik verileri doğrultusunda bir tedavi yöntemi oluşturulur. Hastanın tedavisini lenfomanın türü, hastalığın evresi ve seyri, hasta yaşı, büyüme ve yayılım hızı belirleyebilmektedir. Yavaş seyreden Lenfomada ilaç tedavisi, kemoterapi ve radyoterapi yeterli gelebilecektir.

Hastalığın direndiği ya da tekrar nüks ettiği durumlarda ise bu tedavi yöntemlerine ek olarak kök hücre ya da kemik iliği nakilleri gereksinimi duyulabilecektir. Peki Lenfoma tedavisi ne kadar sürer derseniz, hastalığın 6 ay ile 12 ay aralığında ortadan kaldırabileceğini söyleyebilmek mümkün olacaktır.

6- Lenf Kanseri Tedavisi Başarı Oranı

Lenf kanseri tedavisi başarı oranı Hodgkin ya da Non- Hodgkin türüne göre farklılık gösterebilmektedir. Hodgkin lenf kanserinde başarı oranı %80-90’larda iken, Non- Hodgkin lenfoma vakalarında tam iyileşme %60-70 aralığında seyretmektedir. 4 evrede incelenen bu hastalıkta 1 ve 2. Evrede başarı oranı oldukça yüksektir. 3 ve 4. Evrede ise yayılım olma olasılığı bulunduğu için başarı oranında düşüş gözlenmektedir.

7- Lenf Kanseri Ölüm Oranı | Lenf Bezi Kanseri Öldürücü müdür?

Lenf kanseri ne demek konusunda kapsamlı bilgilerden sonra, ölüm olasılığı hakkında da konuşulmalıdır. Hastalığın 3 ve 4. Evresine girildiğinde lenf kanseri vücudun bazı doku ve organlarına yayılım göstermeye başlayabilir.

Yayılımın ortaya çıkması vücutta lenf nodu dışında organ tutulumlarına sebebiyet vereceği için, risk oluşturur. 3 ve 4. Evrede metastaz söz konusu ise Lenf kanseri ölüm oranı %40-50 aralığında olabilir. Ancak bunda hastalığın türü, seyri, tedaviye yanıt ve yaşın oldukça etkili olduğu göz ardı edilmemelidir.

8- Lenf Kanseri Hastası Ne Kadar Yaşar? Lenf Kanseri 4. Evre Yaşam Süresi Ortalama Ne Kadar?

Lenf kanseri hastaları, tam iyileşme sağlandığı takdirde rutin yaşantılarına dönüş yapabileceklerdir. Non Hodgkin hastalarda tekrarlama olasılığı yüksek iken, Hodgkin lenf kanserinde tekrarlama olasılığı oldukça düşüktür. Hasta 4. Evrede ise ve yayılım söz konusu olmamışsa bu durumda tedavi şansının %60-70 aralığında olduğunu belirtmek gereklidir. Ancak organ tutulumu gerçekleşmişse, tedavide başarı şansı belirgin ölçüde düşer. Lenf kanseri 4. Evrede yaşam süresi hakkında net bilgi verilmesi söz konusu olamaz.

9- Lenf Kanseri Ne Demek ? Lenf Kanseri Olanların Yorumları

Lenf kanseri ne demek? Lenf kanseri yorumlar incelenerek, hastalık hakkında bir ön fikir edinilmesi doğru olmayacaktır. Her semptomun lenf kanseri çıkacağını söyleyebilmek mümkün değildir. Lenf kanserinde tür, yaş, hastalığın seyri tedavi şansında değişimlere yol açan kriterlerdir.

10- Lenf Kanserinde Bitkisel Tedavi Mümkün mü?

Lenf kanserinde bitkisel tedaviden başarı sağlanabilmesi mümkün değildir. Doktorlar tarafından tercih edilen Kemoterapi ilaçlarında zaten bitkisel Alkaloidlere yer verilmektedir. Hastalık ancak erken tanı, tedavi ve sonrasında düzenli kontrollerle tamamen ortadan kaldırılabilecektir.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!