featured

Lenfatik Drenaj İle Rahatlayın: Lenf Drenaj Ödem Tedavisi Nedir? Lenf Drenaj Masajı Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Lenfatik sistemde bulunan; ödem kaynaklı sıvı, atık ve toksinlerin vücuttan daha kolay atılabilmesi için lenfatik drenaj masajı gerçekleştirilebilir. Lenfatik drenaj masajı, vücut etrafında bulunan lenf sıvılarının hareketlenmesini sağlayan, yumuşak masaj tekniğidir. Diğer bir ismi ise lenf drenaj olarak geçer. Çoğunlukla ödem tedavisi gerektiğinde yapılır. Lenfatik drenaj nasıl uygulanır ve lenf drenaj masajının faydaları nelerdir gibi soruların yanıtlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

YouTube video

Bazı sağlıksız durumlar, lenf sıvılarının birikmesine sebep olur. Lenfatik drenaj masajı; lenf, ödem, fibromiyalji ve diğer rahatsızlıkları bulunan kişilere birçok yarar sağlamaktadır.

Lenfatik Drenaj Masajının Faydaları Nelerdir?

Lenfatik drenaj masajı; şişliği azaltırken, lenf sistemi dolaşımını iyi hale getirir. Vücudun genellikle kol ve bacak bölgesinde oluşan şişmeye bağlı lenfödem durumunda iyileştirme etkisi bulunmaktadır.

Lenfödem: lenk akışının durmasıyla birlikte lenf sıvısının vücudun belli bölgelerinde oluşan, özellikle kol ve bacaklarda görülen şişme durumudur.

YouTube video

Lenfatik masaj şişkinliği azaltırken, lenf sistemini iyileştirir. Cilt rahatsızlıklarında kullanılır. Uykusuzluğa iyi gelir. Sindirim problemlerinde etkilidir. Bu masaj için dekonjestif lenf tedavisi (DLT) adı verilen bir tedavi programı uygulanır.

Lenfödem DLT programı için;

Lenfatik drenaj masajıKompersyon giysilirEgzersiz uygulaması yapılır.

Kimler Lenfatik Drenaj Masajı Yaptırabilir?

Lenfatik drenaj masajı yaptırarak yarar sağlayanlar oldukça fazladır:

Lenfödemi olanlarFibromiyalji olanlarCilt rahatsızlığı olanlarStres ve yorgunluğu olanlarSindirim problemi çekenlerMigren ve artrit gibi rahatsızlıkları bulunanlarUykusuzluk hastalığı olanlarŞişme ya da ödem rahatsızlığı olanlar

Lenfatik drenaj masajı; konjestif kalp yetmezliği, böbrek problemleri, enfeksiyon ve dolaşım problemi yaşayanlar, kan pıhtısı sorunu yaşayanlar yaptırmamalıdır.

Lenfatik Drenaj Masajı Nasıl Uygulanır?

Lenfatik drenaj masajı, evde de rahatlıkla uygulanabilmektedir. Ancak evde ya da bir profesyonel eşliğinde yapılmadan önce, bunun kendinize uygun olup olmadığını araştırmanız gereklidir.

Lenfatik masaj sırasında genellikle ayakta, oturarak ya da uzanarak yapılabilmektedir. Bunun haricinde;

Lenfatik masaj sadece cildi etkileme sistemiyle yapılır. Bu yüzden kaslara hissedeceğinden daha fazla baskı yapılmamalıdır.Eller rahat tutulmalıdır.Şişen ya da enfekte olan bölgelere masaj yapılmamalıdır.Kanserli bölgelere masaj uygulanmamalıdır.Her masaj sonrası, 2-4 bardak arası su içilmelidir.

Lenfatik drenaj masajı yapılırken bazı ritüeller gerçekleştirilmelidir. Bu ritüeller; lenfatik sistemi uyarırken, lenfatik masaj öncesinde alınacak fazla sıvı ile lenf düğümleri hazırlanmış olur.

Lenfatik solunum yapılır.Boynun önü hazırlanır.Boyun tarafı hazırlanır.Boyun arkası hazırlanır.Vücuttaki tüm lenf düğümleri hazırlanır.Dizlerin arkası hazırlanır.

1. Lenfatik solunum yapmak için; iki el karın üzerine yerleştirilir. Burundun nefes alırken, mide açılmalı ve omuzlar sabit tutulmalıdır. Burundan alınan nefes, ağızdan yavaşça verilmelidir. Her nefes arasında dinlenilmelidir.

YouTube video

2. Boyun önü hazırlanırken; iki elin işaret ve orta parmakları, boynun iki tarafı ve köprücük kemiğinin az yukarısına yerleştirilmelidir. Parmaklar, köprücük kemiğinin orta kısmına doğru, hafifçe içeri doğru kaydırılarak cilt gerilmelidir.

3. Boyun tarafı hazırlanırken; iki el avucu, boynun her iki tarafından, kulak altına yerleştirilmeli ve iki el yavaşça aşağı ve geri doğru hareket ettirilmelidir.

YouTube video

4. Boyun arkası hazırlanırken; el avuçları, saç çizgisi yakınında boynun arkasına yerleştirilir ve eller, yavaş şekilde boyundan omurgaya doğru kaydırılır.

Vücudun diğer bölgelerinde lenf sıvısının oluşabilmesi için kol altındaki lenf düğümlerinin hazırlanması gerekir. Bu hareket asla, kanserli bölgelerde uygulanmamalıdır. Bu işlemi yaparken; avuçlar koltuk altına yerleştirilir, avuç içi yavaş hareketlerle yukarı ve gövdeye doğru hareket ettirilir. Aynı hareket her iki kola da uygulanmalıdır.

5. Diz arkaları hazırlanırken; iki el diz arkasına yerleştirilerek parmaklar birbirine döndürülür. Eller diz arkasına hafif baskı uygularken, yukarı doğru döndürülür. Bu hareket, her iki bacağa da uygulanmalıdır.

Lenfatik Drenaj için Üst Vücut Masaj Teknikleri

Lenfatik drenaj üst vücut masaj teknikleri için yine belli ritüellerin izlenmesi gerekir. Göğüs bölümüne masaj yapmak için ilk olarak; avuç göğüs karşısına ve az yukarısına düz olarak yerleştirilir. El göğüs üzerinde ve köprücük kemiği üzerinde hareket ettirilir. Göğüs derisi gerginleşene kadar boyun yukarı kaldırılır ve sonra bırakılır.

Omuzlara masaj yapmak için; kol bir masa ya da kol dayanağına yerleştirilir. Diğer el, dinlenen kolun omuz kısmına yerleştirildikten sonra, el omuz arkasına ve boyuna doğru hareket ettirilir.

Üst kol bölgesine masaj yapmak için; kol bir masa ya da kol dayanağına konur. Diğer elin orta iki parmağı, omuz altından üst kolun içine yerleştirilir. Parmaklar yavaşça üst kolun dışına kaydırılır. El, üst kol dışına sarılır ve el yavaşça, kolun iç tarafına doğru hareket ettirilir.

Tüm kol masajı için ilk olarak omuzdan işe başlanır. Cildi yukarı kaldırmak için avuç içi kullanılır. El, üst kola doğru aşağı hareket ettirilirken cilt omuza doğru uzatılır. Kol, aşağı tarafa hareket ettirilerek, cilt yukarı doğru hareket ettirilmelidir.

Parmaklara masaj yapmak için; şişen parmağın tabanından avuç içine doğru uygulama yapılmalıdır. Cildin ele doğru uzatılması için, işaret parmağı ve baş parmağı kullanılır. Bu hareket tüm parmak boyunca yapılırken, sıvı ele doğru yönlendirilmelidir.

Lenfatik Drenaj Alt Vücut Masaj Teknikleri Nasıl Uygulanır?

Lenfatik drenaj alt vücut masaj teknikleri uygulanırken, yastık ya da tabura kullanılmalıdır.

Alt bacak masajı yaparken; bir el kasık yakınından karşı uyluğun içine koyulur ve diğeri kalça üzerine yerleştirilir.

El uyluğun iç kısmı, uyluğun dışı ve yukarı doğru hareket ettirilerek cilt yavaş hareketlerle gerilmeye başlanır. Eller bacaktan aşağı doğru hareket ettirilerek germe hareketi her iki bacak için de uygulanır.

YouTube video

Alt bacak masajı yaparken; dizin hemen altından başlanır. Bir el inci üzerine yerleştirilirken diğer el baldırın arkasına yerleştirilir. Cilt yavaş hareketlerle yukarı doğru gerilmeye başlanır. Ayak bileği, ayağın üst kısmına doğru hareket yukarı doğru her iki bacak için uygulanır.

Ayak parmakları için; lenf sıvısının ayak parmaklarına yönlendirilmesi için, baş parmak ve işaret parmağı kullanılır. Masaj her zaman fazladan sıvı içerek sonlandırılmalıdır.

Lenfatik Drenaj Masajı Etkisi Nasıl Anlaşılır?

Lenfatik drenaj masaj tekniği uygulayan kişilerde, şişkinlik azalmaya başlar. En iyi etkisi de şişkinliğin daha kötüye gitmemesidir. Lenfödem hastaları, lenfatik drenaj masajı uygularken, şişmenin önlenmesi için kompresyon çoraplarını kullanmaya devam ederler.

YouTube video

Fibromilayji tedavisinde lenfatik masaj tercih edenler, daha az miktarda sertlik ve ağrı ile karşılaşırken, sağlıklarının genelinde de düzelmeye başlarlar. Lenfatik drenaj masajı uygulayan kişiler; bol su içmeli, fiziki yönden aktif olmalı, bol sebze ve meyve yiyerek, işlem görmüş gıdalardan uzak durmalı ya da daha az tercih etmelidir.

Lenfatik drenaj masajı tercih edenler, genel sağlık durumlarını kontrol altına alırken, özellikle lenfödem tedavisinde uzmanlığı olan fizyoterapistlerle bu uygulamayı yapmalıdır.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!