featured

Leonardo Da Vinci Kimdir? Dünyanın En Önemli Sanat Eserlerinden Biri “Son Akşam Yemeği” Ona mı Ait?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Leonardo da Vinci kimdir? Asırları aydınlatan dehası ile öne çıkan Leonardo da Vinci, hem bilim dünyasına kazandırdığı icatları, hem de benzersiz sanat eserleri ile bugün dahi en çok konuşulan sanatçı ve bilim insanlarından biri. Da Vinci’nin, dünya üzerinde en çok bilinen ve en fazla ziyaretçi çeken sanat eseri olan “Mona Lisa” isimli tablosu, Fransa’nın başkenti Paris’teki Louvre Müzesinde sergileniyor. Leonardo Da Vinci’nin bu en önemli sanat eserinden sonra en çok bilinen resmi ise “Son Akşam Yemeği (The Last Supper)” isimli duvar üzerine yapılmış resmidir.

Leonardo Da Vinci Kimdir?

Leonardo da Vinci kimdir? Leonardo Da Vinci, 1452 ve 1519 yılları arasında yaşamış filozof, astronom, mimar, mühendis, m?ucit, matematikçi, anatomist, müzisyen, heykeltıraş, botanist, jeolog, kartograf, yazar ve de ressamıdır. Çok yönlü kişiliği, dehası, yetenekleri ve çalışmaları ile Rönesans sanatını zirveye çıkarmıştır. Da Vinci, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük dâhilerinden ve sanatçılarından biri olarak kabul edilir.

Leonardo Da Vinci Kimdir? Son Akşam Yemeği Adlı Eser Ona mı Ait?

Leonardo da Vinci kimdir? İtalya’nın Milano kenti yakınında bulunan Santa Maria Dele Grazie Manastırının yemek salonuna yapılan bir fresk niteliğinde olan, Son Akşam Yemeği isimli bu çalışmanın boyutları 4.5 metreye 8.8 metre ebatlarına sahiptir. Bu eser, söz konusu Manastır duvarına tempera tekniği kullanılarak yapılmıştır. Da Vinci bu tekniği bularak resim sanatında önemli bir değişimin de öncüsü olmuştur.

Leonardo da Vinci kimdir? Yapılan incelemeler bu resmin, yapılışını 1495 -1498 yıllarına tarihlenmiştir. Duke Lodovico Sforza’nın talebi üzerine Da Vinci tarafından yapılan bu eser, sanatçının “Mona Lisa” isimli tablosundan sonra ki en ünlü resmidir.

 Son Akşam Yemeği’nde Ne Anlatılır?

Leonardo da Vinci kimdir?  Son Akşam Yemeği konusu bakımından Hristiyan inancına göre Hz. İsa’nın, yapılan ihbar sonrası yakalanmasından bir gün önce havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğini temsilen yapılmıştır. Hz. İsa’nın havarileri ile birlikte yediği bu yemek, İncil’de de ayrıntılı şekilde anlatılmıştır. Bu nedenle çok sayıda sanatçı eserlerinde son akşam yemeğini konu alsalar da, bunlardan hiçbiri Da Vinci’nin bu eseri kadar ünlenmemiştir.

Leonardo da Vinci kimdir? Bu yemek sırasında Hz. İsa, havarilerinden birinin kendisine ihanet edeceğini ve kendisini ele vereceğini açıklamıştır. Bu açıklama sonrası, havariler büyük şaşkınlığa uğrar. İşte Da Vinci’nin bu benzersiz eserinde de, tam bu an resmedilmiştir.

Bu dünyaca ünlü eserde Leonardo Da Vinci, Hz. İsa’yı tam merkeze konumlandırmış ve havarileri ise ikişer üçerli gruplar halinde, Hz. İsa’nın iki tarafına yerleştirmiştir. Bu anlamda resim, merkez noktası olarak Hz. İsa’yı alır. Bu eseri bu denli özel kılan ise, Leonardo Da Vinci’nin bu resimde anı (Hz. İsa’nın ihaneti açıklaması ve Havarilerinin içine düştüğü durumu) eksiksiz bir şekilde resmetmesinden kaynaklanmaktadır.

Resim Üzerine Teoriler ve Sırlar

Leonardo da Vinci kimdir ? Son Akşam Yemeği isimli eser, popüler kültür içinde o denli güçlü bir yer edinmiştir ki, resmin birçok sır barındırdığı, bazı esrarlar taşıdığı gibi iddialar, gerek kitaplara, gerek filmlere ve gerekse de resim üzerine yazılan yazılara yansımıştır.

YouTube video

Bu iddialardan birinde, resmin kıyamet tarihini barındırdığı ileri sürülürken, bazı iddialara göreyse, Hz. İsa’nın hemen yanında yer alan kişi bir havari değil Magdalalı (Mecdelli) Meryem’dir.

Leonardo da Vinci kimdir? Dan Brown’un ünlü “Da Vinci Şifresi” isimli kitabında da, bu resme ait bazı iddialar ileri sürülmüş, bu kapsamda Hz. İsa’nın hemen yanında yer alan kişinin Magdalalı Meryem olduğu, Hz. İsa ile bu kişinin resmediliş şekline göre, iki figürün omuzları arasında V şekli olduğu ve bunun da Kutsal Kaseyi simgelediği gibi teoriler, kurgu olarak okuyucuya aktarılmıştır.

Bu yazımızda incelediğimiz, büyük dahi Leonardo Da Vinci’nin “Son Akşam Yemeği” isimli bu eseri,  sanatçının üzerinde en çok konuşulan, çalışılan, tartışılan ve hayranlık uyandıran eserlerinden biridir ve dünyanın en çok ziyaret edilen sanat eserleri arasındadır. Büyük Türk Ressam Osman Hamdi bey ve ünlü eseri Kaplumbağa Terbiyecisi yazımızı okumak için tıklayın. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!