Maraya Konser Salonu | Belirli Saatlerde Görünmez Olan Bir Konser Salonu | Dünya Üzerindeki En Büyük Aynalı Bina Maraya

Maraya Konser Salonu | Belirli Saatlerde Görünmez Olan Konser Salonu | Dünya Üzerindeki En Büyük Aynalı Bina Maraya

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya üzerinde yer alan bazı binalar değişik özellikleri ile dikkat çekmeyi başarıyor. Bunlardan birisi de günün belli saatlerinde bulunduğu coğrafyanın şeklini alarak adeta görünmez olan konser salonuMaraya Konser Salonu“…

Maraya Konser Salonu | Görünmez Olan Bir Konser Salonu

2019 yılında Suudi Arabistan’ın El Ula kentinde inşa edilen ve dünya üzerindeki en büyük aynalı bina niteliğine sahip olan Maraya Konser Salonu, çöl üzerinde bulunuyor. Tamamen ileri teknoloji yapımı olan bu binanın dış yüzeyleri ise aynalı panellerle kaplanmış durumda.

Toplamda 9740 adet ayna paneli ile kaplanmış bu ileri teknoloji yapımı bina, günün belli saatlerinde üzerine yapıldığı çöl ile bütünleşerek onun bir parçası haline geliyor ve adeta görünmez oluyor.

Maraya Konser Salonu | Belirli Saatlerde Görünmez Olan Konser Salonu | Dünya Üzerindeki En Büyük Aynalı Bina Maraya
Maraya Konser Salonu | Belirli Saatlerde Görünmez Olan Konser Salonu | Dünya Üzerindeki En Büyük Aynalı Bina Maraya

Teknoloji ve Sanatın Buluştuğu Bina Maraya Konser Salonu

2019 yılında Suudi Arabistan’ın Medine bölgesinde bulunan El Ula kentinde inşa edilen Maraya, çöl ortasında modern ve teknolojik bir konser salonu olarak planlandı.

İtalya kökenli bir tasarım firması olan “Giò Forma Studio” ile “Black Engineering” isimli şirketin ortak projesi olarak geliştirilen bina, altı ay gibi son derece kısa bir sürede tamamlanırken binanın yapımı ise sadece 76 gün sürdü.

İnşaat, tasarım ve mimari alanda uluslararası üne sahip bu iki firma, dünyada bir benzeri daha bulunmayan Maraya Konser Salonu’nun dış yüzeyini 9740 adet aynalı panel ile kapladı.

Teknoloji ve sanatı bir arada buluşturan Maraya Konser Salonu, adını da üzerinde bulunan aynalardan almış durumda. Çünkü “Maraya” kelimesi Arapça’da “yansıtma ve ayna” anlamlarını taşıyor.

Dünyanın En Büyük Aynalı Yapısı Maraya
Dünyanın En Büyük Aynalı Yapısı Maraya

Dünyanın En Büyük Aynalı Yapısı Maraya

Konser dinletileri başta olmak üzere birçok farklı sanat etkinliğine ev sahipliği yapan ve başlı başına kendisi de bir sanat eseri olan Maraya Konser Salonu, dünya üzerinde bulunan en büyük aynalı bina unvanına sahip.

Arazi mimarisinin dünyadaki en başarılı ve muazzam örneklerinden birisi olarak kabul edilen bu binanın üzerindeki aynaların belli başlı fonksiyon ve görevleri de bulunuyor. Üzerinde bulunan bölgenin eşsiz manzarasını yansıtan bu aynalar, aynı zamanda üzerinde bulunduğu çölün kavurucu güneşinden de binayı koruyor.

Sessiz ve Görünmez Bir Bina
Sessiz ve Görünmez Bir Bina

Sessiz ve Görünmez Bir Bina

Bu eşsiz yapının baş mimarı Florian Boje, binanın üzerinde bulunduğu bölgeyi ilk ziyaretinde çok etkilendiği bu coğrafyanın bozulmaması için “sessiz ve görünmez bir yapı” inşa edilmesine karar vermiş.

İşte bu karar da, ortaya kendisi de bir sanat eseri olan ve günün belirli saatlerinde üzerinde bulunduğu uçsuz bucaksız çöl manzarasını yansıttığından adeta görünmez hale gelen görkemli ve muhteşem Maraya Konser Salonu’nun ortaya çıkmasına neden olmuş. 500 kişilik bu eşsiz konser salonu, dünyanın en ünlü sanatçılarının konser, sergi ve değişik sanat gösterilerine ev sahipliği yaparken aynı zamanda Suudi Arabistan’ın en önemli ve en çok ziyaret edilen turistik cazibe merkezlerinden biri konumunda da bulunuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!