featured

Masallar Diyarı Prag Hakkında Bilgiler ve Tarihi Yerleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Masallar diyarı Prag, Çek Cumhuriyetinin başkenti ve en büyük şehridir.  ‘Masal Şehri’, ‘Avrupa’nın Kalbi’, ‘Şehirlerin Anası’ ve daha birçok güzel isimle anılan şehir, turistlerin gözde mekânlarındandır.  Şehrin dört bir yanında tarihten izler bulunmaktadır.

YouTube video

1992 yılından itibaren Prag’ın tarihi merkezleri UNESCO tarafından Dünya Mirasları listesinde koruma altına alınmıştır. Şüphesiz Prag’ı en başarılı şekilde yansıtan Franz Kafka’dır. Onun bakış açısıyla Prag çok daha dikkat çekici ve güzeldir.

Prag’ın Tarihi Yerleri

Çekya birçok savaş görmüş bir ülkedir. Ayrıca Prag birçok medeniyete ev sahipliği yapmış dünyanın tarih bakımından en önemli şehirlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra soğuk ikliminden ziyade doğal güzellikleri ile de oldukça fazla gezilecek ve görülecek yerlere sahip bir şehirdir.

1-Karl Köprüsü

Karluv Mostya da diğer bir adı ile Karl Köprüsü 1400’lü yıllarda Kral IV. Karl tarafından inşa edilen 500 metre uzunluğuna sahip köprüdür. Bu köprü üzerinde yaklaşık olarak 30 kadar heykel bulunmakta. Vltava Nehri üzerinde bulunan köprüde araba geçişine izin verilmemektedir. Savaşlarda kullanılmak amaçlı yapılan köprünün iki ucunda kaleler bulunur.

2-Prag Kalesi

Masallar Diyarı Prag’ın belki de en önemli temsilcisi Pražský Hrád. Guinness Rekorlar Kitabına ‘Dünyanın en büyük antik kalesi’ olarak adını yazdıran kale adeta tarihi bir filmden çıkmış gibi. İçinde birçok devlet büyüğünün ofisi ve bakanlıklar bulunmaktadır. Kalenin tarihi 9. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. Şehrin yüksek bir yerinde bulunmasından dolayı bu kaleden mükemmel bir Prag manzarası görülmektedir.

3 – Astronomik Saat

Eski Şehir Meydanının en önemli eseri olan Pražský Orloj, 1410 yılında yapılmıştır. Dünyadaki çalışabilir durumda olan en eski üçüncü saat olma özelliğine sahip. 12 saat aynı zamanda 12 burcu temsil ediyor. Saat ve dakikanın yanı sıra bu saat ile astronomik bilgiler edinmek de mümkün. Yılın her günü binlerce turist bu saati incelemek, Dünyada eşi benzeri olmayan bu saati görmek için önünde büyük kalabalıklar oluşturuyorlar.

4-Masallar Diyarı Prag’da Dans Eden Ev

Tančící Dům, gotik-barok türdeki yapıtların en dikkat çekenidir. Masallar Diyarı Prag’daki en ilginç yapıttır. Asıl olarak dans eden iki insanı sembolize ettiği için Fred and Ginger olarak da anılır. Çek’in geleneksel mimari yapısının dışında bulunan bu yapıtın çatı katında bir Fransız restoranı yer alırken alt katlarda bazı global firmaların ofisleri bulunmaktadır.

5- Lennon Duvarı

The Beatles üyesi John Lennon anısına hazırlanan grafiti ve şiirlerle süslenmiştir. Barışı, sevgiyi ve özellikle özgürlüğü temsil eden bu renkli duvar Prag şehrinin en önemli turistik yerlerinden biri olarak dikkat çekmekte.

Orijinal John Lennon portresi hariç duvar sürekli değişiyor, ziyaretçiler tarafından her geçen gün yeni grafitiler, yeni yazılar ekleniyor. Bir zamanlar devlet tarafından duvardaki yazılar çok farklı yönlere çekilmiş olsa da günümüzde bu algı yıkılmıştır.

6- Petrin Gözlem Kulesi

Prag’ın tepe noktasında bulunan kule küçük Eyfel olarak bilinir. Gözetleme kulesi olmasının yanı sıra TV kulesi olarak da kullanılır. Kuleye çıkarak Masallar Diyarı Prag’ın en güzel manzarasına şahit olabilirsiniz. Diğer tarihi yapıtları, Prag’ın doğal güzelliklerini, evlerini ve daha birçok şeyi gözlerinizin önüne serer. Kuleye çıkmak için 300 adet merdiven bulunur.  Kulenin içinde hediyelik eşya dükkânı, küçük bir kafeterya ve sergi alanı bulunur.

7- Eski Kent Meydanı

Staroměstské Náměstí, eski zamanlarda ticaret için kullanılan meydandır. Şehrin tam merkezinden bulunmasından dolayı her yere ulaşımı oldukça kolaydır. Meydan içinde ve yakınlarında gezip görebileceğiniz birçok tarihi mekânlar bulunmaktadır.

8-Aziz Vitus Katedrali

Prag Kalesi içinde bulunan, pek çok taç giyme törenlerinin gerçekleştiği Katedral, Masallar Diyarı Prag’ın en önemli simgeleri arasındadır. Yapımı 1929’da tamamlanan gotik yapı Aziz Vitus adına yapılmış olsa da içinde birçok Aziz’in kemikleri ve temsili mezarları bulunmaktadır. Katedralin girişinde Altın Kapı ve çevresinde geçmişteki bazı olayları anlatan rölyefler bulunur.

Prag’a Ulaşım Nasıldır?

Ülkemizden Prag’a Schengen Vizesi ile gidilebilir. Aktarmasız uçuşlar ile ortalama olarak buraya uçuşlar 3 saat kadar sürebilmekte. Prag’a geldiğinizde ise şehrin gelişmiş tramvay ve metro sistemini kullanabilirsiniz. Hatta çoğu turistik yerler birbirine yakın olduğu için yürüyerek bile ulaşımı sağlayabilirsiniz.

Prag’da Nerede Kalınır?

Şehrin kalbinde ve her yere yakın olmak için Mala Strana Bölgesi, Ortaçağ mimarisi meraklıları için Josefov Bölgesi, gece hayatı düşkünleri için Nova Mesto civarı tercih edilebilir. Bunun yanı sıra her yer birbirine yakın olduğu için başka yerlerde de kalsanız şehir merkezine uzak kalmış olmazsınız. Çevre kasabalar da Çek’e özgü pek çok turistik yerler içerir. Doğal yerlerden yanaysanız kasabaları da tercih edebilirsiniz.

Prag’da Ne Yenir?

Mantar,patates ve sirkeyle yapılan Kulajda Çorbası, ünlü sokak lezzeti Trdelnik ve tabii ki Çek’in en çok üretimini yaptığı ve oldukça meşhur olan Çek biraları. Şehrin dört bir yanında sokak lezzetlerine, çeşitli kafelere rastlamanız mümkündür.

Bunların yanı sıra şehrin çeşitli kasabalarında oldukça fazla hem tarihi hem de yöresel pek çok lezzeti tatmak mümkündür. Çoğu turist tarihinin yanı sıra bu şehrin lezzetleri için bu ülkeye akın etmekte.

Prag’da Ne Kadar Para Harcanır?

Prag, çoğu Avrupa şehrine nispeten ucuz bir şehirdir. 50 cl bira 1,60 euro, restoranda iki kişilik bir yemek 30 euro, bir bardak kahve 2,25 euro gibi bir fiyat listesi yazılabilir. Ayrıca Çek’in ünlü alışveriş merkezi Na Prikope Caddesine uğrayarak alışveriş yapabilir ve hediyelik eşya alabilirsiniz.

Ayrıca buraya üniversite ya da yüksek lisans okumak için giden öğrenciler aylık olarak ortalama 700 euro kadar bir para ödemekte. Bu fiyat Avrupa’nın pek çok şehrine göre oldukça uygun. Sadece Prag değil çoğu Çek şehri bu konu da oldukça uygun fiyatlara sahip.

Prag’a Ne Zaman Gidilmeli?

Masallar Diyarı Prag’da kış mevsimi oldukça sert geçer hatta bazı yıllar kar yağışları Mayıs aylarına dek uzar.  Bu nedenle Prag’ın keyfini doyasıya çıkarmak için yaz mevsimleri tercih edilmelidir. Tabii ki Avrupa’nın gözdesi Prag’ın 1.3 milyonluk nüfusu bu mevsimlerde daha da artıyor.

Bunun yanı sıra kış sporu severler için kış aylarında da oldukça fazla etkinlik ve spor müsabakası yapılmakta. Prag açıkçası yılın 12 ayı da gezilmesi ve görülmesi gereken bir ülke olarak ilgi görmekte.

Prag gezi rehberi sayesinde Çek Cumhuriyeti şehri Prag gezilecek yerler listesi oluşturabilirsiniz. Listemizde yer alan yerler dışında charles bridge de iyi bir tercih olabilir. Daha önce tüm şehri gezmediyseniz mutlaka gittiğiniz yerlerin fotoğrafını çekiniz. Kişi başı harcama Avrupa Birliği ülkelerine göre daha az olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!