featured

Mavi Gözlü Olmak da Suç Oldu Nijeryalı Futbolcu Eşinin ve Çocuklarının Gözleri Mavi Diye Evden Kovdu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nijerya’da ayrımcılık bambaşka bir boyut kazandı ve mavi gözlü olmak suç sayıldı. Nijeryalı futbolcu Wasiu Jimoh, eşinin ve çocuklarının gözlerinin mavi olmasını öne sürerek onları evden kovdu. 

Dünyadaki en çirkin suçlardan birisi hiç şüphesiz ırkçılık ve ayrımcılıktır. Bir grubu diğer gruplardan üstün görmek ve insanlar arası kutuplaşmayı körüklemek tüm sosyal düzeni bozmaktadır. Bunun örneklerini özellikle futbol müsabakalarında görmekteyiz. Bu kez futbol maçında olmasa bir futbolcunun ayrımcılık yaptığına şahit oluyoruz. Hem de bu futbolcu, ayrımcılığı gözleri renkli diye eşine ve çocuğuna yaptığı iddia edildi.

Nijerya’nın Sunshine Stars takımında forvet oyuncusu olan Wasiu Jimoh, eşinin ve iki çocuğunun gözlerinin mavi olmasını sorun ettiği söylendi. Bu nedenle de eşini ve çocuğunu görmek istemediği için onları evden kovdu.

https://www.youtube.com/watch?v=7GFQZuiyLP0

Jimoh’un eşi Risikat basına yaptığı açıklamalar ile Nijerya halkının renkli gözlülere karşı tutumunu gözler önüne serdi. Kendisinin ve çocuklarının göz renklerinin mavi olması nedeniyle hor görüldüğü ifade etti. Eşinin ailesinin kendisini ve çocuklarını istemediğini ve bu nedenle de eşinin kendisini evden kovduğu ifade etti. Risikat yaptığı açıklamalarda;

“ Kocam beni ve çocuklarımı mavi gözlerimiz yüzünden kovdu. Tıpkı çocuklarım gibi mavi gözlerim nedeniyle eşimin ailesi evlenmemizi istememişti. Ona tepki göstererek ‘ Hep böyle mavi gözlü çocukların mı olsun istiyorsun?’ diye sormuşlar. İki çocuğumuz da mavi gözlü doğdu. ‘ Gözlerini görmüyor musun? Bütün çocuklarının böyle doğmasını mı istiyorsun?’ Kocama bunları söylüyorlardı. Bize karşı davranışları değişti.”dedi.

YouTube video

Renkli gözlü olması nedeni ile iki çocuğu ile kapı önüne konan talihsiz kadın tekrardan ailesinin yanına dönmek zorunda kaldı. Risikat;

“ Çocuğum Arapça derslerine gittiğinde diğer çocuklar ‘ Cadı gözleri!’ diyerek alay etmiş. Çocuklarımın gözünde bir sıkıntı yok. Çok iyi görüyorlar. Ben de çok iyi görüyorum. İnsanlar beni mahallede görünce ‘ Şunun gözlerine bak’ diyor. Beni gören bir çocuk korkup kaçabiliyor. Ama bizim gözlerimizde bir sorun yok” ifadelerini kullandı.

Beni Mutlu Edemiyordu

Risikat’ın kocası Risikat ile aynı düşüncede değil. Kendisine karşı söylenen iddiaları yalanlıyor ve eşini gözleri nedeniyle terk etmediğini ifade ediyor. Eşi ile evlenme sebebini gözleri olarak söyleyen Nijeryalı futbolcu kendisini mutlu edemediğini ifade etti.

Wasiu Jimoh yaptığı açıklamalarda;

Beni mutlu edemiyordu. O nedenle ayrıldık. Onunla evlenme nedenim mavi gözleriydi. Onu terk etmemin nedeni artık davranışlarının değişmesi oldu. Sürekli kendisine iyi davranmadığımı söylüyordu. Bu yüzden sık sık kavga ediyorduk. Ayrılma nedenimiz kesinlikle gözleri değil” şeklinde konuştu.

Mavi Gözlü Olmak İçi Ne Yapmalıyım?

Her ne kadar Nijerya halkı gözleri mavi olan insanları dışlasa da dünyadaki birçok insan renkli gözlü insanların çekici olduğunu kabul eder. Birçok kişi mavi, yeşil veya farklı renklerde gözlere sahip olabilmek için renkli lensler kullanırlar. Dünyada çok az insan renkli gözlere sahiptir ve bunu bir ayrıcalık olarak görürler. Kimileri ise bu durumun bir eksiklikten veya değişimden meydana geldiğini savunur.

Renkli gözlere sahip insanlar özellikle gözleri mavi olan insanlar her ne kadar kıskanılsa da bazı kişiler bu durumun kıskanılacak bir şey olmadığını düşünüyor. Çünkü gözlerin mavi olması bir hastalıktan ve bir eksiklikten meydana geliyor.  

YouTube video

Gözleri mavi olan insanlar renksiz bir stromaya sahiptir. Ayrıca normalden daha fazla kolojen bulundururlar. Bu farklılıklar da Tyndall etkisine neden olur. Bu etkiyi gökyüzünün farklı renklere dönüşümüne dayandırabilirsiniz. Yani aslında irislerde mavi renk bulunmaz ve yansımlar nedeniyle de gözler mavi renge sahip olur.

YouTube video

Eğer sizler de mavi gözlü olmak için ne yapmalıyım diyenlerdenseniz yukarıda bahsettiğimiz durumları göz önüne almalısınız. Farklı ülkelerde göz pigmentleri ile oynayarak göz renklerinin değiştirildiği bilgisi veriliyor. Fakat bu operasyonu geçiren kişilerde görme bozukluğu olduğu da dile getiriliyor. Renkli bir göze sahip olmak istiyorsanız en iyi yöntem yine renkli lensler gibi duruyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!