featured

Maymun Türleri Nelerdir? Birbirinden Sevimli Maymunlar Hakkında Bilgiler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maymun türleri, insanların çokça merak ettiği ve araştırdığı konuların başında geliyor. Hayvan severlerin yakından takip ettiği maymunlar, Primatlar takımının memeli türü olarak karşımıza çıkıyor. Eski zamanlarda yaşayan maymunların torunları olan günümüzdeki maymunlar fazla bir evrim geçirmemiştir.

YouTube video

Maymun çeşitliliği bir hayli fazladır. Akraba ilişkilileri güçlü olan bu hayvanlar genel itibari ile sık ağaçların olduğu ormanlarda yaşarlar. Etçil ve otçul olarak beslenirler. Yaşam alanları daralan bu canlılar insanların arasına da karışmaya başladılar.

Maymunlar Ne Yer?

https://www.youtube.com/watch?v=L_QGCNGrY_w

Maymunlar genelde insanlara sevimli gelseler de aç kaldıklarında ölümcül zararlar veren canavarlara dönüşebilirler. Aç bir maymun ile karşılaşırsanız elinizde ki yiyecekleri onlarla paylaşırsanız iyi olur. Siz paylaşmasanız bile zaten onlar bir şekilde sizden alırlar.

Hindistan ve Endonezya’da maymunlar insanlarla içe içer yaşarlar. Tapınakları ve kendilerine özel alanları bizlerin beğenisine sunarlar ve bizlerle paylaşırlar. Misafirlerini hoş şekilde karşılayan maymunlar sizlerden giriş ücreti olarak yiyecek isterler. Bazı haylaz maymun türleri çantanızdan cüzdanınızı, yiyecekleriniz çalabilirler. Hatta başınızdaki şapkanıza, gözünüzdeki gözlüğünüze mukayyet olmanızı da öneririz.

YouTube video

Maymunlar hem etçil hem de otçul olarak beslenirler. Yemek menüleri bu nedenle oldukça geniştir. Meyveler, sebzeler, küçük canlılar, çerezler, ekmekler aklınıza gelen her türden yiyeceği yiyen türler mevcuttur. Genel olarak besin listeleri şu şekildedir;

MeyvelerBöceklerYapraklarÇiçeklerKüçük memeli hayvanlarSürüngenlerAmfibilerYengeçlerKendi türünden olan diğer maymun akrabalarını da yemekten geri durmazlar.

Şimdi gelin maymun türleri kaç tanedir? Özellikleri nelerdir inceleyelim.

1- Hint Şebeği

Hint şebeği, köpeksi maymunlar ailesinin en popüler türüdür. Rhesus maymunu olarak da bilinirler. Yetişkin erkeklerin boyları 53 cm uzunluğuna ulaşırken kiloları da 7,7 kg olabilmektedir. Dişiler erkeklere göre daha minimal kalır. Dişilerin boyları 47 cm civarı olurken kiloları 5,3 kg civarında olmaktadır. Post renkleri boz veya kahverengi tonlarına hakimken yüzleri pembemsidir. Kuyruk uzunlukları 23 cm’ye ulaşabilir. Ortalama 25 yıl yaşama süreleri vardır.

2- Mandril

Mandriller köpeksi maymun türleri arasında yer alırlar. Tropik yağmur ormanlarını kendilerine ev olarak seçmişlerdir. Daha çok Gine, Kamerun ve Kongo civarında yaşarlar. Ot obur ve et obur olarak beslenirler. Yetişkin erkeklerin boyları 65 cm’yi bulabilir. Kiloları ise 37 kg ağırlığına ulaşabilir. Yetişkin dişiler ise 50 cm boyutlarına sahiptirler. Kiloları ise 15 kg civarında olmaktadır. Renkli ve alıcı bir yüz hattına sahip Mandriller doğada 20 yıl kadar yaşayabilmekteler.

3- Beyaz Yüzlü Capuchin

Panamalı olan beyaz yüzlü capuchin türü yağmur ormanlarının ekolojik dengesi için oldukça önemlidirler. Ağaçların tepesinde yaşayan ve meyveler ile beslenen bu hayvanlar polen taşımacılığında büyük önem taşırlar. Karayip Korsanları filmini izleyenler bu maymun türüne oldukça hakimdirler. Boyları 45 cm civarı ve kiloları 3,9 kg ağırlığındadır. Erkek Capuchinler dişilere göre %27 daha büyüktür. 79 cm uzunluğa kadar çıkabilirler.

4- Aslan Kuyruklu Şebek

Aslan Kuyruklu şebek, köpeksi maymun ailesinin bir ferdidir. Başının etrafında bembeyaz bir sakalı bulunur. Yüz kısmı tüysüzdür. 42-61 cm arasında bir boyuta sahip olabilirler. Kuyruk boyları ise 25 cm’ye kadar çıkabilir. Ağırlıkları 2-10 kg arasında değişkenlik gösterebilir. Doğada 20 yıl hayatta kalan Aslan Kuyruklu Makaklar, hayvanat bahçelerindeki kafeslerde 30 yıl yaşayabilirler.

5- İmparator Tamarin

İmparator tamarin ismini Alman İmparatoru II. Wilhelm’e benzerliği nedeni ile almıştır. Genel olarak Peru ve Brezilya topraklarını kendilerine mesken tutmuşlardır. Ağırlıklı olarak gri tüylerle kaplı bir posta sahiptirler. Bu küçük maymun türleri 500 gram civarında olurlar. Boyutları ise dişi ve erkek olmalarına göre 23-26 cm arasında değişiklik gösterebilir.

6- Japon Şebeği

Japon şebeği isminden de anlaşılacağı üzere Japonya’yı yaşam alanı bilirler. Japonya 4 ana adadan oluşur ve bu adaların 3’ünde Japon şebekleri bulunur. Erkek ve dişilerin fiziksel özellikleri ve büyük oranda farklıdır. Erkekler 11,3 kilogram iken dişiler 8,4 kilogram olurlar. Suratları bir pamuk şeker pembeliğindedir ve vücudunun diğer kısımları kahverengi, sarı ve gri tüylerle kaplıdır. Suda çok hızlı hareket edebilirler. 

7- Uzun Burunlu Maymun

Hortum maymun olarak da bilinen bu maymun türü eski dünya maymunları arasında yer almaktadır. Endonezya toprakları ana vatanlarıdır. Diğer maymunlardan farklı olarak burunları çok uzundur. Bu özelliği ile diğer akrabalarından kolay şekilde ayırt edilir.

8- İpek Maymun

Brezilya’nın yerli maymunu iken esirlerin serbest kalması sayesinde farklı bölgelere de yayılan yeni dünya maymun türleri arasındadır. Kuyrukları uzundur ve küçük maymunlardır. Erkek ve dişiler neredeyse aynı boyuttadır.

9- Sincap Maymunu

Kosta Rika ve Panama kıyılarında sıklıkla rastlanan bu maymun türleri maskeli beyaz yüzleri ile tatlı bir görünüme sahiptirler. Sayısı 75’e varan gruplar halinde yaşarlar. Meyve ve bazı canlıları yiyerek beslenirler. Eşitlikçi bir sosyal hayatı benimsemişlerdir.

10- Siyah Sakallı Saki

Yüz kısmının hatlarını belirleyen uzun sakalları nedeniyle bu isimi almıştır. Kalın ve siyah saç tellerine sahiptir. Kuyruğu uzundur ve şekli tilki kuyruğunu anımsatır. Avuçları içine su doldurarak su içtiği için el tiryakisi olarak da tanınırlar. Bu maymun türleri daralana yaşam alanları ve avlanmaların artması nedeni ile sayılarında azalmalar görüldü. Bu nedenle koruma altına alındılar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!