featured

Meme Estetiği Yöntemleri Nelerdir | Meme Büyütme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meme estetiği son yıllarda kadınların en sık başvurduğu estetik cerrahi işlemler arasında yer alıyor. Özellikle meme küçültme ameliyatı ve meme büyütme ameliyatı dış görünümünden memnun olmayan kadınların özgüvenlerini kazanmasında da etkili oluyor. Meme dikleştirme ameliyatı da ilerleyen yaşın olumsuz etkilerini ortadan kaldırıyor. Peki, meme estetiği yöntemleri nelerdir, nasıl yapılır? Doç. Dr. Sevgi KURT YAZAR ‘ın sitesinden derlenerek hazırlanan konuyla ilgili merak edilenler ve cevapları…

Meme Estetiği Nedir ?

Meme estetiği; ilerleyen yaşa, hastalık ya genetik nedenlere bağlı olarak göğüslerinden memnun olmayan kadınlara özel bir cerrahi operasyondur. Göğüslerin küçük ya da büyük olması, göğüsler arasında orantısızlık olması, göğüslerin yaş faktörüyle sarkması gibi nedenler meme cerrahisinin temel nedenleridir.

Meme Estetiği Neden Yapılır ?

Meme büyütme ameliyatları ve meme küçültme gibi meme estetiği işlemleri farklı nedenlerle uygulanır. Genel olarak meme cerrahisini gerekli kılan nedenler şunlardır:

Küçük meme yapısıBüyük meme yapısıİlerleyen yaşa bağlı olarak meme sarkmasıEmzirme sonrası meme sarkması ya da doygunluk kaybıİki göğüs arası orantısızlık, asimetriGöğüslerdeki doygunluk kaybıGöğüslerin gelişimini tamamlayamamasıKanser sebebiyle göğüs ya da göğüslerin alınması

Günümüzde pek çok kadın, meme küçültme ya da meme büyütme ameliyatlarını yaşadığı özgüven sorunu nedeniyle tercih eder. Dolayısı ile meme estetiği kadınların özgüven eksikliğini gidermek için de tercih edilir.

Meme Estetiği Çeşitleri Nelerdir ?

Günümüzde en çok tercih edilen meme estetiği; meme büyütme operasyondur. Ancak meme estetiği sadece meme büyütme ameliyatından ibaret değildir ve  çeşitleri şunlardır:

Meme küçültme ameliyatıMeme büyütme ameliyatıMeme dikleştirme ameliyatı (Mastopeksi)Meme onarımı ameliyatı

1- Meme Büyütme Ameliyatı

Meme büyütme operasyonu, yağ enjeksiyonu ya da implant (silikon) olarak bilinen protezlerin kullanılmasıyla gerçekleştirilen bir meme cerrahı türüdür. Bu operasyonda, kadınların ideal göğüs ölçülerine ulaşması hedeflenir. Genel anestezi altında yapılır.

Meme büyütme için silikonun kaç cc olacağı hasta beklentisine vücut oranına göre değişir. Göğüs büyüklüğü 200cc, 360cc, 400cc ve benzeri gibi silikonlarla ayarlanır. 

a- Meme Büyütme Ameliyatı Yöntemleri ve Teknikleri Nelerdir ?

Meme büyütme ameliyatı, farklı yöntem ve teknikler kullanılarak gerçekleştirilir. Hangi hasta için hangi teknik ve yöntemin kullanılacağı hem hastanın içinde bulunduğu koşullara hem de beklentisine göre belirlenir. Genel olarak meme büyütme ameliyatı için kullanılan yöntem ve teknikler şunlardır:

Yağ enjeksiyonu ile meme büyütme ameliyatıKas altı implant (silikon)Deri altı implant (silikon)

Yağ enjeksiyonu ile meme büyütme ameliyatı için hastaların karnının iki tarafından yeterli miktarda yağ  alınır ve meme dokusuna yerleştirilir. Yağ enjeksiyonun kalıcı olmasını sağlamak için de damarların beslenmesi için kök hücre kullanılır. Ancak yağ enjeksiyonu ile meme büyütme herkese uygun bir meme estetiği yöntemi değildir ve implantlara göre kalıcılığı azdır.

İmplant ile meme büyütme ameliyatı, kas altı ve deri altı olmak üzere iki farklı teknikle gerçekleştirilir. Bu tekniklerden hangisinin kullanılacağı, hastanın kas ve deri yapısının durumu göz önüne alınarak plastik cerrahi tarafından kararlaştırılır. Hastanın isteği de bu noktada önemlidir.

2- Meme Küçültme Ameliyatı

Meme küçültme ameliyatı, kadınların vücut yapısına göre olması gerekenden daha büyük göğüslere sahip olması nedeniyle gerçekleştirilir. Meme küçültme ameliyatı, estetik bir dokunuştan daha çok sağlık için yapılan bir cerrahi müdahaledir. Çünkü ideal ölçülerin üzerindeki büyük meme yapısı başta kamburluk olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

a- Meme Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Meme küçültme ameliyatı, meme içindeki yağ dokusunun ve derinin bir kısmının alınmasıyla gerçekleştirilir. Genel anestezi altında yapılır.

b- Meme Küçültme Ameliyatında Kesi Nereden Yapılır ?

Meme küçültme ameliyatı için yapılacak olan kesi, hastanın sahip olduğu göğsün kıvrım durumuna, meme başının konumuna, cildin yapısına, meme dokusunun durumuna ve benzeri gibi bir çok kritere göre belirlenir. Bu konuda en doğru karar, plastik cerrah tarafından verilir. Genellikle Ters T Tekniği ya da Lolipop Tekniği kullanılır.

c- Meme Küçültme Ameliyatı Sonrasında Emzirme Yapılabilir mi ?

Meme küçültme ameliyatı olacak kişiler ameliyat sonrası hamile kalmayı planlıyorsa bunu estetik cerraha bildirmelidir. Çünkü bu ameliyat sonrası süt bezleri zarar görebilir. Ayrıca meme küçültme ameliyatı tekniği de bu özel duruma göre belirlenir.

3- Meme Dikleştirme Ameliyatı (Mastopeksi)

Meme dikleştirme ameliyatı, tıpkı meme büyütme ameliyatı gibi en çok tercih edilen meme estetiği operasyonudur. Emzirme sonrası ya da ilerleyen yaşa bağlı olarak gelişen meme sarkması nedeniyle bu ameliyata başvurulur. Meme dikleştirme ameliyatı sayesinde göğüslere ideal hacım kazandırılır ve estetik görünüm sağlanır.

a- Meme Dikleştirme Ameliyatı (Mastopeksi) Nasıl Yapılır?

Meme dikleştirme ameliyatı, hastanın göğüs yapısı göz önüne alınarak tekniği belirlenen ve genel anestezi ile yapılan bir ameliyattır. 2 ve 4 saat aralığında tamamlanan meme dikleştirme (mastopeksi) ameliyatında gerekli durumlarda protez kullanılır.

Yeterli göğüs dokusunun bulunması ve sarkmanın orta yada aşırı derecede olması durumunda; meme başındaki fazla deri alınarak meme dokusunun altına toplanır. Sarkmanın az olması durumunda da meme altına protez yerleştirilerek meme dikleştirme ameliyatı yapılabilir.

4- Meme Onarımı (Mastektomi Sonrası)

Meme onarımı ameliyatı, meme kanseri nedeniyle mastektomi olan kadınlara en sık uygulanan meme estetiği çeşitlerinden biridir. Günümüzde meme onarımı ameliyatı, meme kanseri tedavisinin bir parçası haline gelmiştir. Meme onarımı sayesinde göğünün bir kısmı ya da tamamı alınan kadınların psikolojik ve fizyolojik sorunlarına çözüm sağlanır.

a- Kimler Meme Onarımı Ameliyatı Olabilir ?

Meme kanseri nedeniyle göğsü alınan herkes eğer ameliyat olmaya engel başka bir sağlık sorununa sahip değilse memeonarımıameliyatı olabilir.

b- Meme Onarımı Ameliyatı Ne Zaman Yapılabilir ?

Meme onarımı ameliyatının ne zaman yapılacağına sadece hasta değil; genel cerrah, plastik cerrah ve onkolog birlikte karar vermelidir. Bu ameliyatın zamanlamasında meme kanserinin evresi ve tedavide hangi süreçte olunduğu etkili olur. Meme yapısı da meme onarımı ameliyatı zamanlamasında belirleyicidir.

Eğer kanser erken evrede tespit edildiyse, tümörün çıkartılması esnasında memeyi koruyucu yöntemler kullanılır. Meme yapısı büyük ise tümör alınması esnasında meme küçültme ameliyatı uygulanabilir.

Eğer meme kanseri ileri evredeyse; radyoterapi ve kemoterapi tedavisi bittikten sonra meme estetiği yapılması tercih edilir. Bunun için de tedavi sonrası 6 ile 12 ay arasında beklenir. Mastektomi ameliyatı esnasında impant ile meme büyütme ameliyatı da yapılabilir ancak bunun için hastanın radyoterapi almayacak olması gerekir.

Meme Estetiği Riskleri Nelerdir ?

Her ameliyat gibi meme estetiği ameliyatı da bazı riskler taşır. Ancak meme estetiği riskleri nadiren görülür. Yine de meme küçültme, meme büyütme ya da meme dikleştirme ameliyatı olacak kişilerin bu konuda bilgi edinmesi gereklidir. Genel olarak meme estetiği riskleri şunlardır:

Meme ucunda geçici his kaybıMeme ucunda kalıcı his kaybıMeme ucunda hassasiyetAmeliyat sonrası ödem, kanama, ağrı ve enfeksiyonMeme estetiği sonrası emzirme zorluğu

YouTube video

Günümüzde gelişen tıbbın da etkisiyle meme estetiği ameliyatları, ameliyat sonrası emzirme problemlerine yol açmamakta, bu ameliyatları olan kişiler doğum sonrası bebeklerini sorunsuz bir şekilde emzirebilmektedir. Ancak meme cerrahisi sonrası hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza danışmanız ve gerekli bilgileri almanız tavsiye edilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!