featured

Meslek Hastalığı Nedir | Meslek Hastalığı Durumunda İşçinin Hakları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meslek hastalığı nedir? İş Hukuku açısından oldukça önemli bir kavram olan meslek hastalığının niteliği, koşulları, işçiye sağladığı hakların neler olduğu merak edilen hukuki konular arasında yer alıyor. Bu yazımızda, tüm merak edilen yönleriyle meslek hastalığı nedir? En sık görülen meslek hastalığı nedir? Meslek hastalığı olunca ne olur gibi şartlarını sizler için bir araya getirdik…

Meslek Hastalığı Nedir?

Meslek hastalığı nedir? En basit tanımı ile çalışılan işyeri ortamındaki faktör ve etkenlerin tesiri ile oluşan hastalıklardır. Meslek hastalığının, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 14. Maddesindeki yasal tanımı ise şu şekildedir;

“Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir.”

Meslek hastalığı nedir? Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kabulüne göre ise meslek hastalığı, sağlığa zararlı etken ile insan bedeni arasında, yürütülen işe özgü bir sebep sonuç ilişkisinin kurulabildiği hastalık olarak tanımlanmaktadır.

Sosyal Sigorta Sağlık İşlemleri Tüzüğünde ise meslek hastalığı nedir konusunda şu liste verilmiştir;

Kimyasal maddelerle ilişkili olan meslek hastalıkları, ağır metaller, çözücüler ve gazları içeren A Grubu,Mesleki cilt hastalıkları, gürültü ve titreşim, yüksek ya da alçak basınçta çalışma, soğuk ya da sıcakta çalışma, tozlar ve radyasyonu içeren B Grubu,   Pnömokonyozlar ve diğer mesleki solunum sistemi hastalıklarıyla, bakteri kaynaklı olan, virüs kaynaklı olan, biyoteknoloji kaynaklı olan, psikolojik kaynaklı olan meslek hastalıklarını içeren C Grubu,Mesleki bulaşıcı hastalıkları içeren D Grubu,Fiziksel etkenlerle oluşan meslek hastalıklarını içeren E Grubu olmak üzere beş ayrı grupta ele alınmıştır.

Koronavirüs meslek hastalığı sayıldı mı bilgi almak için tıklayınız.

Meslek Hastalığının Koşulları Nelerdir?

İş hastalığı nedir? Meslek hastalığı, sigortalı olarak çalışanın, mesleğini yaparken yerine getirdiği iş veya işler nedeniyle ya da işin özelliklerinden veyahut işin mecburiyetlerinden dolayı yürütülen iş ile bağlantılı oluşan hastalıklardır. Meslek hastalığı nedir? Bu kapsamda çalışanın hastalığının, meslek hastalığı türleri ve kabulü açısından gerekleri şu şekildedir;

Hastalığa yakalanan kişinin sigortalı olması,Hastalığın işin yürütüldüğü esnada oluşması yani hastalığın iş nedeni ile ortaya çıkması ya da bir diğer ifade ile hastalıkla iş arasında nedensellik bağı bulunması,Devamlılık arz eden belirli bir çalışma sürecinde oluşması (Ani olarak gelişen olaylar sebebiyle çalışanın bedensel ya da ruhsal olarak zarar görmesi iş kazası olarak tanımlanır),Meslek hastalığı nedir? Meslek hastalığı Sosyal Sigorta Sağlık İşlemleri Tüzüğü ve Yönetmeliğinde belirlenen hastalıklardan olması gerekir. (Yönetmelikte belirlenmeyen bir hastalığın meslek hastalığı olarak sayılıp sayılmayacağı konusu ise Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu tarafından karara bağlanır)

Meslek Hastalığı Sigortası ile Çalışana Sağlanan Haklar | SGK Meslek Hastalığı Hakları Nelerdir?

Meslek hastalığı nedir? SGK meslek hastalıkları yaşadığı belirlenen çalışanlara bazı haklar tanımaktadır. Meslek hastalığı örnekleri görülen çalışana şu gibi haklar verilmektedir;

YouTube video
Geçici iş göremezlik durumunda “geçici iş göremezlik ödeneği” verilir,Sürekli iş göremez halde ise sigortalı çalışana “sürekli iş göremezlik geliri” bağlanır,Ölüm meydana gelmişse, meslek hastalığı nedeniyle ölen sigortalı çalışanın hak sahiplerine gelir bağlanır ve ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilir,Gelir bağlanan kız çocuklarına evlenmeleri durumunda evlenme ödeneği verilir.

Meslek Hastalığına Yakalananların Diğer Hakları

Meslek hastalığı nedir? Meslek hastalığı bulunan işçiler, bu sebebe dayalı olarak işveren aleyhine, iş mahkemeleri önünde maddi ve manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir.

Meslek hastalığı raporu bulunan çalışan bu davaları açması neticesi mahkeme, işveren kusurunu da göz önüne alarak (Keşif ve bilirkişi incelemesi sonrası) davayı haklı bulursa, iş göremezlik oranı uyarınca bir maddi tazminat miktarı belirler ve işçinin hastalık sebebiyle çektiği manevi ızdırabın karşılığı bir manevi tazminat miktarına hükmeder. 

Meslek Hastalığına Yakalanan Sigortasız Çalışan İşçi Ne Yapmalıdır?

Meslek hastalığı nedir? Meslek hastalığına yakalanan işçi, meslek hastalığına tutulduğu işte sigortasız yani kayıt dışı olarak çalıştırılmış ise, iş mahkemesine “Hizmet Tespit Davası” açabilir. Bu davada işçi, hastalığa yakalandığı işyerinde çalıştığını ancak sigortasının yaptırılmadığını ispatlamalıdır. Meslek hastalığı konusunda daha kapsamlı bilgi almak için tıklayınız. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!