featured

Moka Pot ile Kahve İçmenin Keyfine Varın!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kahve keyfinin değişik bir versiyonu olan Moka Pot, buhar ile pişirilen kahvenin kullanıldığı cezvenin adıdır. Sabah bir fincan kahve zihni açar ve zindelik verir. Yorgunluğun üzerine içilen kahve rahatlatır ve yeni güne en iyi şekilde hazırlar. Türk kahvesi kaynayan suya kahvenin atılması ve köpürme süresi boyunca pişirilmesiyle ortaya çıkıyor. Suda eriyen kahveler ise zahmetsiz kahvelerdir.

Bir de buhar oluşumu ile pişirilen kahveler vardır. Bu kahvenin yapılabilmesi için özel bir cezveye ihtiyaç vardır. Bu cezvenin adı Moka Pod’tur. Moka Pot ile kahvesi, normal cezvede yapılan kahvelerden çok farklı özelliklere sahiptir. Bu cezve özel imalattır ve diğer cezvelerden çok farklı özelliğe sahiptir.

Güney Amerika’da ve Avrupa’da Moka potlarda kahve içmek kültürün vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bu cezvenin asıl ana vatanı İtalya’dır. İtalya’da üretilmeye başlandı ve tüm Avrupa’ya yayıldı. Kahvenin ana vatanı Güney Amerika’da tercih edilen bir seçenektir.

Bialetti Moka Pot

Avrupa, Güney Amerika ve İtalya’nın yanı sıra Şili’de de Moka Pot kahvesi tercih edilen bir seçenek haline geldi. Avrupa kahve kültürünün kendine özgü özelliğe sahip olan bu kahve, kahve severlerin tercihleri arasında yer almaktadır. Farklı kahve kültürü ile tanışmak isteyenler için moka Pot kahvesi farklı bir deneyim sunuyor.

Bu cezvenin mucidi İtalyan Luigi de Ponti’dir. Alfonso Bialetti için üretilen bu pratik cezve, İtalyanların tercih ettiği Moka Pot kahvesi için özel üretildi. Top moka ve Alessi gibi üreticiler de moka Pot tarzı cezve üretmektedir.

Pratik ve kullanışlı özelliğe sahip olan bu cezvede üç bölüm vardır. Alt bölümde kahve, orta bölümde su ve üst bölümde de kahvenin toplanacağı hazne bulunuyor. Alt kısımdaki su haznesi yivli ve contalıdır. Su buharının dışarı çıkmaması için Moka pod conta sistemi gereklidir.

Ocağın üzerinde kaynayan suyun buharı, orta kısımda yer alan kahvenin içerisinden geçiyor ve yukarıdaki haznede toplanıyor. Yukarıdaki hazne çaydanlığa benzemektedir. Kulplu olmazı ve çaydanlık ucuna benzer ucunun olması, kullanımı çok daha pratik bir hale getiriyor.

Kahvenin farklı bir boyutu olan Moka Pod cezvesinde basınç 1 bar veya 2 bar seviyesindedir. Ekspresso’da basınç çok daha yüksektir ve basınç seviyesi 9 bar kadardır. Yani diğer seçeneklere nazaran basıncı düşüktür. Moka pod cezvesinde yapılan kahve daha sert ve daha yoğun oluyor. Ama isterseniz üzerine su ekleyerek biraz daha hafif bir hale getirebilirsiniz. Başka karışımlar ekleyerek kendi özel kahvenizi yapabilirsiniz.

Moka Pot’ta Hangi Kahve Kullanılır?

Moka Pod buhar oluşumu ile kahve üreten pratik bir cezvedir. Bu cezvede yapılan kahvenin kalitesini etkileyen konulardan biri de kahve çekirdeğidir. Kahve çekirdeğinin kalitesi ve çekirdeğin çekilme özellikleri, kahvenin kalitesini doğrudan etkileyen unsurlar içerisinde değerlendirilmektedir. Kahve çekirdekleri büyük büyük çekilirse buhar fazla etki etmez ve üst haznede istenilen sertlikte kahve oluşmaz. Bu nedenle çekirdek kaliteli olmalıdır ve çekim inceliği de yeterli seviyede olmalıdır.

Kaliteli bir kahve çekirdeği ve çekirdeğin çekilme özelliği, kahvenin kalitesini doğrudan etkiler. Bu nedenle çekirdek kaliteli olmalıdır. Doğru şekilde kahveyi çektirdikten sonra kahve yapımına geçebiliriz.

 Öncelikle en alt hazneye delik seviyesine kadar suyla doldurun. Suyu ağzına kadar doldurursanız buhar oluşumunu engellersiniz. Buhar için alt haznede yeterli boşluğun olması gerekir. Suyun kireçli olmamasına dikkat edin. Kireçli su, çaydanlıkta olduğu gibi Moka Pod cezvenin de tıkanmasına ve kireçle kaplanmasına neden olur.Suyu koyduktan sonra orta hazneye kahve koyuyoruz ve ateşe koyuyoruz. Kahveyi sert seviyorsanız kahve haznesini doldurmanız gerekir. Sert kahve sevmiyorsanız kahve miktarını azaltmanız gerekir. Kahve çekirdeğinin kalitesi kahvenin kalitesini doğrudan etkilemektedir.Ocağın üzerindeki kahve fokurdamaya başlayınca ocağı kapatın. 2 veya 3 dakika su kaynaması yeterlidir. Bu süreyi aşmamak gerekir. Kahvenin yanmaması için 2 veya 3 dakika sonra ocağı kapatın.Kaynayan suyun buharı orta haznede bulunan kahvenin içinden geçer ve üst kısımdaki haznede toplanır. Buhar haznede kahveli suya dönüşür. Artık kahve servise hazırdır.

Moka Pot kahvenin temizliği de önemli bir konudur. Makinede yıkandığı zaman siboplar ve contalar zarar görür. Bu nedenle Moka pod elde yıkanmalıdır. Lastikleri belli bir süre sonunda değiştirilmesi gerekir. Ayrıca kireçlenme gibi durumlarda kireç sökücüler de contaya zarar verebilir. Kireçlenme durumunda güvenli yöntemlerin tercih edilmesi gerekir. Kireçlenme durumunda;

Derin bir leğenin içerisine su koyun. Moka Pod cezveyi leğene koyduğunuz zaman tamamen içine batması gerekir.İçine bir çay kaşığı limon tuzu atın.Cezveyi bir gün süre ile bu suda bekletin.Ertesi gün kireçlerin yüzeyde yüzdüğünü göreceksiniz. Yeterli derecede kireç kalkmadıysa iki veya üç gün süre ile limon tuzlu suda bekletin.

Moka Pot’ta Filtre Kahveler Kullanılır mi?

Bu yöntem sayesinde contalar zarar görmez. Kireç sökücü ve benzeri kimyasal maddeler contanın zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle bu asitli kimyasal maddelerle kireç temizliği yapmamaya dikkat edin.

Espresso hazır çekilmiş kahveler yeterli inceliktedir ve rahatlıkla bu cezvede tüketilebilir. Eğer kahve çektirecekseniz kalınlığı Ekspresso ile Türk kahvesi arasında olmalıdır. İncelik miktarı kahvenin kalitesini doğrudan etkiler. Bu nedenle çekim esnasında ölçünün tutturulması gerekir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!