featured

Muharrem Ayı Ne Zaman Başlıyor ? 10 Muharrem Nedir ? 10 Muharremde Neler Oldu ? Muharrem Ayı Orucu Ne Zaman ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Muharrem ayı ne zaman başlıyor ne zaman bitiyor ? Muharrem ayı ne demek ? İslam tarihi açısından 10 muharrem neden önemli? Muharrem ayı orucu ne zaman tutulur? Merak edilen yönleri ile muharrem ayı ve muharrem orucu na ait detaylar için muharrem ayı nedir kısaca öğrenelim…

Muharrem Ayı Nedir? Muharrem Ayı Orucu Önemi Nedir ? 10 Muharrem NELER Oldu ?

Muharrem ayının önemi konusunda doğru bilgi edinmek ve bu ayın önemini anlamak Allah’a yakınlık noktasında yapılan ibadetlerin ve hayır işlerinin çok daha ihlaslı olmasını sağlayacaktır.

Peki 10 muharrem nedir ? 10 muharremde neler oldu ? 10 Muharrem ne zaman ? Muharrem ayı ne zaman başlıyor?

Muharrem ayı ne demek? Muharrem kelime anlamı itibari ile “hürmet edilen” anlamına gelmektedir. Muharrem ayı Allah CC ‘nun hürmet ettiği ayların başında gelir. Haram aylardan ilki olan muharrem ayı Allah’ın en çok değer verdiği aylardandır. Bununla beraber islam tarihinde çok çok önemli olaylar muharrem ayının 10. Günü nde vuku bulmuştur. Muharrem ayının 10. Günü ne aşura günü denilir.

Allah katında ramazan orucundan sonra en faziletli orucun muharrem orucu olduğu bilgisi hadislerle sabittir.

Cahiliye devrinde Araplar Hz İbrahim den bu yana Muharrem ayını haram ay olduğu için kutsal saymıştır. Bununla beraber muharrem ayının 10. Günü oruç tutmuşlardır.

YouTube video

Hz Peygamber risaletten önce birkaç defa muharrem orucu tutmuştur. Ancak bir gün Yahudilerin de bu orucu tuttuğunu görünce neden bugün oruç tuttuğunu sorması üzerine ; Hz  Musa’nın bugün kızıl denizden geçtiğini ve ölmediği için şükür amacı ile bu orucu tuttuğu cevabını alır. Hz. Muhammed ben Hz Musa’ya sizden daha yakınım diyerek muharremin 9. Günü de oruç tutarak şükrünü arttırır.

Hz Peygamber ramazan orucu farz olana kadar muharrem orucuna oldukça önem vermiştir. Ancak ramazan orucunun farz kılınması ile muharrem orucunu isteğe bağlı bırakmıştır.

Mezhepler bu noktada muharremin 9. Ve 10. Günü oruç tutmayı sünnet ya da müstehap olarak nitelendirmişlerdir. Hz. Peygamberin muharrem orucunu bir gün evvel ve bir gün sonrasında yani 9-10-11. Gün oruçlu olacak şekilde tamamladığı bilinmektedir.

Burada tüm Müslüman aleminin muharrem ayı ne demek sorusunda merak ettiği diğer husus elbette 10 muharrem nedir ya da 10 muharremde neler oldu sorusudur.

10 Muharremde Neler Oldu ?

Muharrem ayının 10. Günü İslam tarihi açısından oldukça önemli olaylar vuku bulmuştur. Bu olaylar sırası ile şu şekildedir:

Hz Adem’in tevbesi kabul olmuştur.Hz Nuh, tufandan kurtulmuştur.Yunus balığın karnından çıkmıştır.Hz . İbrahim mucizevi şekilde ateşte yanmamıştır.Hz İdris canlı halde göklere çıkarılmıştır.Hz Yakup oğlu Yusuf’a kavuşmuştur.Hz Yusuf kuyudan çıkmıştır.Hz Eyyüb bütün hastalıklarından kurtulmuştur.Hz Musa Kızıldeniz’i geçmiştir.Hz İsa aşure günü doğmuştur ve yine aynı tarihte canlı olarak göklere çıkarılmıştır.Hicri 10 Muharrem 1443 te peygamber torunu HZ. Hüseyin ve arkadaşları Kerbela ’da şehit edilmiştir.

Muharrem Ayı Ne Zaman 2021 | Muharrem Ayı Kaç Gün ?

Muharrem ayı başlangıcı özellikle muharrem ayı orucu tutmak isteyenler için önemlidir. Sıkça muharrem başlangıç tarihi sorulmaktadır. Muharremin 1., 10. Ve 29. Gününün tarihi bu açıdan önemlidir.

1- Muharrem Ayı Ne Zaman Başlıyor 2021

Muharrem ayı 2021 yılında 8 Ağustos’ta başlayacaktır. Muharrem ayı 1 ay sürecektir.

2- Muharrem Ayı Ne Zaman Bitiyor 2021

Muharrem ayı 29. Günü yani 7 Eylül de muharrem ayı sona erecektir.

3- Muharrem Ayının 1. Günü Ne Zaman 2021

Muharrem ayının 1. Günü 8 Ağustos 2021 dir. Ancak muharrem orucu tutmak isteyenler 7 Ağustos gecesinden muharrem orucuna niyet etmelidirler.

4- Muharrem Ayının 10. Günü 2021

Muharrem 10 2021 de 18 ağustos 2021 Çarşamba gününe denk gelmektedir. Bu tarihte 2021 aşure günü kutlanacaktır.

Muharrem Ayı 2022 De Hangi Tarihe Denk Geliyor?

Muharrem ayı 2022 yılında 22 temmuz cumartesi gününe denk gelmektedir. 2022 yılında muharrem orucu tutmak isteyenlerin 2022 kurban bayramı sonrasında hazırlıklara başlaması gereklidir.

Muharrem Ayında Yapılan Uygulamalar ile Muharrem Ayı Fazileti ni Arttırın !

Muharrem ayı, Allah katında en kıymetli aylar arasındadır. Muharrem ismi, hürmete layık ve muhterem anlamına gelmektedir. Buradan yola çıkarak bu ayın ne kadar hürmete değer olduğu ve kaliteli şekilde ihya edilmesi gerektiği de malumdur.

Muharrem ayı öncelikle Hz İbrahim’in öncülüğünü ettiği bir uygulamaya sahiptir. Haram aylar da kesinlikle savaşın yasaklanması ve bu ayların hürmet ayı olduğu bilinci Hanif dini lideri Hz İbrahim den bu yana değişmez bir kural olmuştur.

Diğer yanda Muharrem ayı Hicri Yılbaşıdır. Kameri aylar yani hicri takvime göre yılın 1. Ayıdır.

YouTube video

Cahiliye Arapları ya da Yahudiler tarafından kıymet görülen Aşure Günü yani muharrem ayının 10 günü gibi özel bir güne sahiplik yapan aydır. Aşure gününde; İsrailoğulları Hz Musa önderliğinde Firavun zulmünden kurtulmuş ve Hz Musa ölmeden Kızıldenizi yararak kavmi ile birlikte suyun diğer tarafına geçmiş firavun ise sularda boğulmuştur.

Aşure günü birçok peygamberle ilgili çok çok önemli hadiselerin vuku bulduğu gündür.

Muharrem Orucu Nedir ? Muharrem Orucu Nasıl Tutulur ?

Muharrem orucu cahiliye araplarının da tuttuğu bir oruçtur. Hatta Yahudiler de bu orucu tutmuştur. HZ Peygamber, Yahudilerin Hz Musa’nın firavuna karşı Allah’ın bahşettiği mucizelere şükretmek amacı ile bu orucu tuttuklarını gördüğünde “ben HZ Musa’ya daha yakınım” diyerek muharrem 10 u bir gün önceden oruç tutarak karşılamıştır.

Hatta 9 ve 10. Gün haricinde muharrem 10 u bir gün önce bir gün sonra olacak şekilde oruçla tamamlamıştır. Ancak ramazan orucunun farz kılınması ile muharrem orucu farz kılınmamıştır.

Hz Peygamber muharrem orucunu muharrem 10 dan bir gün önce bir gün sonra tuttuğu için bu usul sünnet sayılmıştır. Bazı mezhepler bu durumu müstehap olarak karşılamıştır.

Günümüzde özellikle muharrem 10 günü Kerbela’da peygamber torunu HZ Hüseyin’in şehit edilmesi sebebi ile Muharrem ayının ilk 10 günü nü tamamen oruçlu geçirmektedir.

Muharrem Ayı Orucu Ne Zaman 2021

Muharrem ayı orucu 2021 yılında 17-18-19 Ağustos tarihlerinde tutulacaktır. 18 Ağustos aşure günüdür. Dileyen sadece aşure günü oruç tutabilirken, peygamber sünneti üzerine aşure gününden bir gün önce ve bir gün sonra da oruç tutulmaktadır. Yine dileyen 8 ağustos 2021 yani muharrem ayının 1. Günü de 10 muharrem orucu nu tutabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!