featured

Multi – Tasking İnsan nedir? 

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Multi tasking insan nedir? Bu özellik kişiye fayda mı sağlar? Verimliliği nasıl etkiler? Zararlı mıdır, yoksa yararlı mı? Tüm bu soruların detayları haberimizde.

Multi – tasking insan, aynı anda birçok iş ile ilgilenebilen, aynı anda çok sayıda yeteneğe sahip kişilere verilen isimdir. “Multi” ve “tasking” ingilizce kelimelerinin birleşmesinden oluşan bu sıfat, olumlu anlamda kullanılan bir kelime grubudur. Aynı anda hem sohbet ederken aynı anda rapor hazırlayabilen kişiler multi – taskin insanlar arasındadır.

Multi Tasking İnsan Olmanın Dezavantajları Nelerdir?

– Multi Tasking Beceri, beyin fonksiyonlarına zarar veriyor.


Aynı anda birden fazla işe dikkatini vermek isteyen multi tasking insanların beyin fonksiyonları zamanla yavaşlamaya eğimlidir. Bu da Alzheimer gibi hastalıkların başlangıcını oluşturmaktadır. Aynı anda birden çok işle meşgul olan beyin işlerin tamamına yeterli enerjiyi sunmak için kendisini zorlamaktadır. Bu da beyin fonksiyonlarının zamanla yavaşlamasına ve dolayısı ile beynin aşırı yorulmasına neden olmaktadır.
Bakınız: Alzheimer hastaları için engelsiz bileklik teknolojisi

– Multi Tasking Beceri, verimliliği düşürüyor.


Aynı anda birden fazla iş görmek için çaba harcanırken, bir iş tamamlanmadan bir diğerine geçilmek istenir. Bu da yarım kalan işler ve kafanın birçok noktaya bölünmesine neden olur. Beyin birden fazla şeye aynı anda yorulduğunda ise verimlilik de azalır. Verimliliğin en yüksek seviyede olması için ise bir noktaya doğru bir şekilde adapte olmak ve dikkat toplamak gerekir. Birden fazla işin yapıldığı noktada ise dış etkilerden korunmak oldukça zordur.

– Multi Tasking Beceri, IQ Seviyesini azaltıyor.

Multi tasking insanların beyinleri aynı anda çok fazla şeye odaklanma ihtiyacı duymaktadır. Bu da IQ seviyesinin zamanla azalmasına neden olmaktadır. Bu konuda Londra Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada IQ seviyesinin multi tasking beceri kazanmaları sonucunda beyin gelişiminin madde bağımlısı insanlarınkine kadar inebildiğini ortaya koymaktadır.

– Multi Tasking Beceri, Strese Neden Oluyor.

Aynı anda birden fazla işle başa çıkmak isteyen multi tasking insan,  aynı anda iki işin stresini yaşamaktadır. Bu süreçte işlerden birinde yaşanan bir aksaklık diğer işin de stresli bir ortamda devam etmesine neden olacaktır. Ortaya çıkan her hata yeni bir hataya gebe iken, stresin de zamanla artmasına neden olacaktır.

Multi Tasking Beceri Kazanmadan Önce Bir Kez Daha Düşünün

Öncelikle aynı anda birden fazla iş yapabilmek çok önemli bir durum değildir. Başkalarının bu noktada ne düşündüğü önemli değildir. Çünkü multi tasking insanlar aynı anda birden fazla işi tam tamına yapabilirse başarılı görülürler. Yani yarım yapılmış ya da üstün körü yapılmış birden fazla bitmiş işin bir değeri yoktur.
İş ve görevleri önem ve öncelik sırasına koymak, bir diğer işin daha sağlıklı şekilde yapılmasına yardımcı olur.
Çalışma sırasında çalışmanızı bölecek ortamlardan uzaklaşmak, telefonu sessize almak ve kendini dışarı kapatmak, başarılı işlerin önemli bir gereğidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!