featured

Müsadere Nedir? Türk Ceza Hukuku Kapsamında Müsadere Usulü Nasıl İşlemektedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Müsadere nedir? Eski hukuk sistemlerinden çağdaş hukuk uygulamalarına dek her hukuki düzende uygulama alanı bulan müsadere ne demektir? Merak edilen hukuki konular arasında yer alan “Müsadere” hakkında bilinmesi gerekenleri bu yazımızda bir araya getirdik. İşte müsadere sistemi ve detayları…

Müsadere Ne Demektir?

YouTube video

Müsadere nedir en basit tanımı ile mülkiyeti kişiye ait olan bir mal ya da değerin, işlenen bir suç nedeniyle mülkiyetinin kamuya geçirilmesi işlemine verilen isimdir. Bir başka ifadeyle müsadere, yasak olan ya da suçta kullanılan veya suç nedeniyle elde edilen bir eşya, mal veya kazancın belirli koşullar altında devlet mülkiyetine geçirilmesidir.

Müsadere kurumu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) 54 ve 55. Maddelerde ayrıntıları ile düzenlenmiştir. Türk Ceza Kanunu sistematiğine göre müsadere, eşya ve kazanç müsaderesi olmak üzere ikili bir ayrıma tabi tutulmuştur.

1- Müsadere Türleri Nelerdir?

Bir güvenlik tedbiri niteliğinde olan müsadere, hukuk sistemimizde konusu itibariyle eşya ve kazanç müsaderesi olmak üzere ikiye ayrılarak sınıflandırılmıştır.

Bu kapsamda müsadere nedir, eşya müsaderesi; kasten işlenilen bir suçta kullanılan, suça tahsis edilen veya suç neticesi ortaya çıkan eşyanın müsadere edilmesine verilen isimdir.

Kazanç müsaderesi ise, suç işlenmesi ile ortaya çıkan kazançların müsadere edilmesi usulüdür.

2- Eşya Müsaderesi Nedir? Koşulları Nelerdir?

Kasıtlı bir suçun işlenmesinde kullanılan ya da suçun işlenmesi için tahsis edilen veya suç nedeniyle ortaya çıkan eşyanın müsaderesine karar verilir.

Müsadere nedir? Yine suçun işlenmesi amacıyla kullanılmak üzere hazırlanmış eşya, kamu sağlığı, kamu güvenliği ya da genel ahlak bakımından tehlikeli ise müsadere edilir. Eşya müsadere nedir, eşya müsaderesi suçla bağlantılı taşınır ya da taşınmaz her türden eşyanın, koşulları oluşması durumunda devlet mülkiyetine geçirilmesi ile mümkün olur ve uygulamada oldukça sık karşılaşılan bir müsadere çeşitidir.

Eşya müsaderesine karar verilebilmesi için gereken koşullar ise şu şekilde sıralanabilir;

Eşya müsaderesi için kasten işlenmiş bir suçun varlığı gerekir,Müsadereye konu olabilecek bir eşya bulunmalıdır,Bu eşya ile kasten işlenilen suç arasında bir bağlantı bulunmalıdır. Bu bağlantı eşyanın suçun işlenmesinde kullanılması, suçun işlenmesine tahsis edilmesi, suç neticesi meydana gelmesi ya da suçta kullanılmak üzere hazırlanması durumlarında mevcuttur.Son olarak eşya müsaderesi için, söz konusu eşyanın iyi niyetli üçüncü kişilere ait olmaması gerekir.

3- Kazanç Müsaderesi Nedir? Koşulları Nelerdir?

Kazanç müsadere nedir? Suç işlenmesinden sonra elde edilen veya suç konusu olan veyahut suç işlenmesi ile sağlanmış maddi menfaatlerle, bu menfaatlerin değerlendirilmesi veya dönüştürülmesi neticesinde elde edilen ekonomik kazancın devlet mülkiyetine geçirilmesi ile olur.

Kazanç müsaderesine konu olabilecek müsadere nedir, maddi değerler yalnızca para ile sınırlı değildir. Her türden maddi menfaat ya da ekonomik kazançta bu müsaderenin konusu olabilir.

Kazanç müsaderesine karar verilebilmesi için gereken koşullar ise şu şekilde sıralanabilir;

Kazanç müsaderesi için kasten işlenmiş bir suçun varlığı gereklidir,Kasten işlenmiş suç ile ortaya çıkan ekonomik kazanç ya da maddi menfaat arasında bir bağlantı bulunmalıdır. Bu bağlantı ekonomik kazanç ya da maddi menfaatin suç işlenmesiyle elde edilmesi, suç konusu oluşturması veya suç işlenmesi için sağlanması durumlarında mevcuttur.Ekonomik kazanç ya da maddi menfaatin, suçun mağduruna veya iyiniyetli olan üçüncü kişilere iade edilmemiş olması da gereklidir.

4- Müsadere Usulü Nasıldır?

Müsadere usulü ise 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 256 ile 259 maddeleri arasında düzenlenmiştir. Bu anlamda müsadere nedir dersek, eşyanın ya da kazancın müsaderesine ancak bir mahkeme tarafından talep üzerine karar verilebilir.

Müsadere kararı, asıl davayla birlikte verilebileceği gibi, tamamen ayrı bir müsadere davası ile de verilebilir. Asıl dava ile birlikte verilmemesi müsadere nedir, müsadere verilmemesi durumunda yani ayrı bir müsadere davası açılacaksa, Cumhuriyet savcısı ya da katılan yetkili mahkemeye başvuruda bulunabilir. Bu müsadere davasında yetkili mahkeme, asıl ceza davasını görmeye yetkisi bulunan mahkemedir.

Ayrı bir davayla verilen müsadere kararlarına karşı istinaf kanun yoluna başvurmak mümkündür. ”Türk Ceza Kanunu Kapsamında Güvenlik Tedbirleri Nelerdir’‘ başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!