featured

Narsist Nedir? Belirtileri Nelerdir? Narsist Tedavisi Nasıl Olur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Narsist nedir? Kendini çok beğenen, hatta durumu ilerletip kendini öpen, kendini çok fazla seven insanları çevremizde çok sık görmeye başladık. Peki bu davranışları her sergileyen insan narsist midir? Gerçekte narsisizm nedir? İşte, tüm detaylarıyla narsist kişilik bozukluğu detayları!

Narsist Nedir?

Narsist nedir, sorusu son zamanlarda cevabı merak edilen sorular arasında yerini almayı başarmıştır. Narsist insan, kendini beğenen ve bunu çevresine, davranış ve tutumları ile belli eden kişidir. Aslında bu durum, sağlıklı bir psikolojik durumu yansıtmamaktadır. Narsist insanlar, aslında kişilik bozukluğuna sahiptir ( narsisistik kişilik bozukluğu ). Diğer bir manasıyla narsist kişiler aslında kişilik bozukluğu olan kişilerdir.

Bu durumda olan insanlar, sürekli olarak çevrelerinden takdir görmek isterler. İnsanların kendilerini onaylamaları, son derece önemlidir. Herhangi bir ortamda, en beğenilen kişi, kendileri olmalıdır. Böyle olmadığı zaman, ciddi anlamda kötü bir ruh haline bürünürler.

Narsist Belirtileri Nelerdir?

Narsist belirtileri, kişinin davranışlarının gözlemlenmesi ile anlaşılabilmektedir. Kişinin kendisi, böyle bir soruna sahip olduğunu kabul etmeyeceği için, durumun gözlemini, kişinin çevresindekiler yapmaktadır. Davranışlarda bariz bir biçimde benmerkezci tutumların görülmesi, narsist bir insanın varlığına işaret ediyor olmaktadır. Aslından narsistik kişilik bozukluğunun en önemli detayı ben merkezciliktir. Sadece kendi amaçlarına hizmet etmek isterler.

Kişilik bozukluğu nedir, sorusuna verilecek en doğru cevaplardan biridir. Dış dünya ile ilgilenmek yerine kendileriyle ilgilenmeyi tercih ederler. Narsist nedir, sorusunun cevabı tartışıldıktan sonra bu rahatsızlığı yaşayan kişilerde, genel olarak görülen davranış ve hareketler açıklanmalıdır. Narsist belirtileri davranış ve tutumlar şunlardır:

Bu kişiler kibirli bir yapıya sahiptir,Karşısındakinin duygu ve düşüncelerine önem vermezler,Çevresindeki insanları kıskanırlar,İnsanların kendisini kıskandıklarını düşünürler,Kendilerini çok üst düzeyde bir insan olarak görürler,Kendileri mükemmel oldukları için kendileri ile eşit düzeydeki insanlarla yakın olmak isterler,Herkes tarafından kendilerine hayran olunmasını isterler,Kendi amaçlarına ulaşmak için başkalarını rahatlıkla kullanabilirler.

Genel manasıyla narsist belirtileri, kişinin kendisini mükemmel görüp, fazla derecede sevmesidir.

Narsizim Nedir?

Narsist nedir, sorusu kadar, bu rahatsızlığın genel kavramı da merak edilmektedir. Narsizm kelimesinin eş anlamlısı özseverlik olarak açıklanmaktadır. Özseverlik, kişinin kendisini aşırı derecede beğenmesi, hatta tapma durumuna kadar ulaşmasını ifade eden bir kavram özelliğine sahiptir. Bu durum, bir kişilik bozukluğunu yansıttığı için, her kişide görülen şiddeti farklılaşabilmektedir.

Kimisinde rahatsızlığın boyutu ileri derecede olabilir ve bu kişiler kendini beğenme boyutunu çok üst düzeylerde yaşayabilir. Kimilerinin de böyle bir rahatsızlığa sahip olduğunu yakın çevresindeki insanlar pek anlamazlar. Kişilik bozukluğunu ileri düzeyde yaşamayan kişiler, bazı durumlarda narsist davranışlar sergileyebilmektedir. Narsistler için tek amaç kendi benlikleridir.

Narsistlik Nedir?

Narsistlik nedir, sorusu narsist kavramı nedeni ile arama motorlarında sıklıkla araştırılmaktadır. Kavram; kendini aşırı beğenme, kişinin kendini en üstte tutması ve kendisi odaklı bir yaşam tarzına sahip olması durumlarını ifade etmektedir. Bu tarz insanlar ayrıca, başkaları tarafından eleştirilmekten hiç haz etmezler. Kafalarında çok farklı bir başarı ve mükemmellik hayalleri bulunmaktadır. İkili ilişkilerde, karşı taraf için bazı durumlarda yıpratıcı davranışlar sergileyebilirler.

Narsistlik Durumu Nasıl Teşhis Edilir?

Narsistlik teşhisi kolay bir tespit değildir. Kişilik bozukluğunun teşhisi için bazı testler bulunsa da bunlar, kesin tanı için yeterli olmamaktadır. Narsist insanın kesin bir tanı ile anlaşılabilmesi için terapi yöntemleri uygulanmalıdır. Bir uzman eşliğinde yapılan terapi sonunda kişilik bozukluğu durumunun olup olmadığı anlaşılmaktadır. Rahatsızlığın belirtilerinden bazılarına sahip olanlar hakkında kesin tanı, ancak uzman eşliğinde yapılan bir terapi ile mümkün olmaktadır.

Narsist Nedir? Narsist Testi Nasıl Yapılır?

Narsist nedir, sorusu ile birlikte Narsist Testi de merak edilmektedir. Aslında testin özel bir tarafı bulunmamaktadır. Birkaç basit sorudan oluşan test çeşitleri uygulanmaktadır. Kişinin narsist olup olmadığına yönelik bir testin, uzman psikolog eşliğinde yapılan terapi ile gerçekleştirilmesi sağlıklı olmaktadır ( ruh sağlığı hastalıkları ) İnternet üzerinden basit ve 10-15 soruluk bir testi cevaplayarak, testin sonucuna göre karar vermek doğru değildir.

Narsist Nedir? Narsist Nasıl Ortaya Çıkmaktadır?

Narsist nedir, sorusunun cevabı kadar insanın narsist bir kişilik haline nasıl ulaştığı sorusu da merak edilmektedir. Narsist kişi, bu kişilik bozukluğunu genlerinde taşıyor olabilir. Kişinin sahip olduğu hayat tecrübeleri ya da bazı travmatik olaylar sonucunda kişilik bozukluğu durumu açığa çıkabilir. Rahatsızlığın temeli çocukluk yaşlarında oluşabilmektedir.

Çocuğun çok küçük yaşlardan beri sürekli olarak el üstünde tutulması ve aile içerisinde şımartılması, olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Sürekli el üstünde tutulan çocuk, gerçek hayat içerisinde hayal kırıklığı kavramını öğrenememektedir. Her istediğini elde eden ve sürekli olarak şımartılan çocukta kişilik bozukluğu meydana gelmektedir. Narsist belirtileri aslında küçük yaştan itibaren, aile davranışlarının da etkisiyel ortaya çıkar.

Narsist Nedir? Narsist Rahatsızlığı Tedavisi Nedir?

Kişilik bozukluğuna sahip olduğu anlaşılan kişinin tedavi edilmesi gerekmektedir. Narsist nedir, sorusu kadar rahatsızlığın tedavisine yönelik olan sorular da sıklıkla uzmanlara sorulmaktadır. Rahatsızlığın tedavisi, terapi ile yapılmaktadır. Çok ağır durumlarda ilaç tedavisinin de uygulandığı vakalar bulunmaktadır.

Terapi yöntemine başvurulduğunda da kişilik bozukluğunun kesin bir çözümü sunulamayabilir. Bunun yerine, kişiye yardımcı olan bir süreç ortaya koyulur. Yani, kişilik bozukluğu ortadan kaldırılamasa da kişinin duygu ve davranışlarının daha doğru işlemesi sağlanabilmektedir. Kişide görülen bu bozukluk, kronikleşme eğiliminde olduğu için kesin tedavisi zor olmaktadır.

Obsesif Narsist Nedir?

Obsesif narsist kişilik bozukluğu nedeni ile sergilenen davranışların “obsesif” yani takıntılı bir halde gerçekleşmesidir. Rahatsızlığın şiddetine göre uygulanan tedaviler farklı olabilmektedir. Kişilik bozukluğunun tedavisi için bölme savunması aktif olmaktadır. Terapi sırasında kişinin hissettiği değersizlik duygusunun asıl nedeni, çocukluk dönemi itibarıyla irdelenir ve çözüm bulunmaya çalışılır. Narsist nedir sorusundaki “narsist” ifadesi, “obsesif” ifadesi ile birlikte kullanıldığında daha baskın bir rahatsızlık durumunu belirtmektedir.

Narsist Kadın Sayısı Mı Fazladır Yoksa Narsist Erkek Sayısı Mı?

Narsist kadın sayısı erkek sayısına göre daha azdır. Rahatsızlığın erkeklerde görülme durumu daha fazladır. Bu durumun nedeninin, toplumun erkeğe yüklediği rolden kaynaklandığı ifade edilmektedir. Toplumun erkeğe yüklediği güçlü ve başarılı olma rolünün gereği, kişilik bozuklukları, erkeklerde daha sık görülmektedir.

İkili İlişkilerde Narsist Sevgili Edinmenin Sakıncaları Nelerdir?

Narsist nedir, sorusunun cevabını öğrendikten sonra eğer sevgilinizin narsist olduğunu düşünüyorsanız dikkat etmelisiniz. Narsist bir sevgili ile sağlıklı bir ilişki yaşamak kolay olmayabilir. Bu tarz ikili ilişkilerde sorunlu olmayan taraf, ilişkide örselenebilmektedir. Narsist olan taraf sömürücü bir tavırda olabilir. Bu nedenle kişilik bozukluğuna sahip olan biriyle ilişki yaşamanın pek çok sakıncası bulunmaktadır.

Böyle ilişkilerde sorunsuz olan tarafın kendini kullanılmış gibi hissettiği ve ilişkiden zamanla bunaldığı görülmektedir. Narsist nedir sorusu ikili ilişkiler için de merak konusu olmaktadır. Partnerinin kişilik bozukluğuna sahip olduğunu düşünenler, bu rahatsızlığı pek çok mecrada araştırmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!