featured

Nesli Tükenmekte Olan Siyah Kuğu Kemer Sahilinde Kendini Gösterdi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Asıl vatanı Avustralya’nın güneydoğu ve güneybatı bölgeleri olan ve nesli tükenmekte olan Siyah Kuğu, Kemer’de görüntülendi. Koruma altına alınan kuğu, uzun zamandır görüntülenemiyordu. Denizde kısa bir gösteri sergileyen kuğu daha sonra havalanarak gözden kayboldu.

Nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinde bulunan Siyah Kuğu’nun avlanması anavatanı Yeni Zelanda’da yasaklanmıştı. Şuan Avustralya bölgesinde yaşayan ve koruma altına alınan kuğuların yaşaması için çalışmalar sürüyor. Düzensiz bir göçebe tarzını hayat stili seçen kuğulardan bir tanesi ilginç bir şekilde Antalya’da görüntülendi.

Denizin üzerinde kendi halinde yüzen kuğuyu videoya alan Mustafa Kılıç arkadaşları ile sahilde vakit geçiriyordu. Bir anda deniz üzerinde kendi taraflarına doğru yüzen siyah kuğu dikkatlerini çekti.

Bu anı ölümsüzleştirmek için hemen telefonlarının kamerasını açarak görüntü almaya başladılar. Onlar görüntü alırken, siyah kuğu ağır ağır kendilerine doğru yüzmeye devam etti. Uzun süre deniz üzerinde yüzen kuğu daha sonra uçarak gözden kayboldu.

Nesli Tükenmekte Olan Siyah Kuğu

Kuğunun uçarak gözden kaybolmasından sonra kuğuyu görüntüleyen Kılıç, kuğu hakkında araştırma yapmaya başladı. Neslinin tükenmekte olduğunu ve asıl vatanlarının Avustralya’nın güneydoğu ve güneybatı bölgeleri olduğunu öğrendi. Ayrıca koruma altında olan bu kuğuyu görmenin heyecanını ve mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

Antalya’nın Kemer ilçesinde görüntülene kuğu hakkında Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlisi Mehmet Rızvan Tunç açıklamalarda bulundu. Bern Sözleşmesi ile koruma altına alınan kuğu hakkında;

“Kuğularının tamamı avlanması yasak türlerdir.”

Dedi. Bu kuğuların korunması için insanların bilinçlenmesi ve bizzat halkın koruması gerektiğini ifade etti.

YouTube video

Kuğunun, Kemer sahilinde gözükmesini bir rastlantı olduğunu söyleyen Tunç, sözlerine şunları ekledi;

“Normalde artık ülkemizde diğer kuğu türleri de ender olarak görülürken, siyah kuğunun ülkemizde görülmesi mutluluk verici. Bizim için tüm kuşların korunması önemli. Bunlar doğal değerlerimizden bir tanesi.”

Siyah Kuğu’nun Özellikleri

https://www.youtube.com/watch?v=omWKj01wkSQ

Belki bir gün siz de bir kuğu görüntüleyebilirsiniz. Gördüğünüz kuğunun siyah kuğu türüne ait olup olmadığını anlayabilmeniz için özellikleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Bu kuğu türleri isminden de anlaşılacağı üzere tamamen siyah tüylerle kaplıdır. Fakat kanatlarında bulunan uçuş tüyleri beyaz renge sahiptir. Bu güzel ve alımlı kuşun gagası ise parlak bir kırmızı renge sahiptir ve uç kısmı diğer bölgelere göre soluktur.

YouTube video

Bacaklarının rengi griye çalan tonlardadır. Eğer iri bir kuğu görürseniz bilin ki o erkek bir kuğudur. Dişi kuğular biraz daha zariftir. Erkeklerin gagaları ise dişilere göre uzun ve düz şekildedir. Yetişkin bir kuğunun boyutları 110-142 cm arasında olabilir. Ağırlığı ise 4-9 kilo arasında değişiklik gösterir. Kanatlarını açtıklarında 2 metre kanat aralığına sahip olabilirler. Boyunlar büyük bir S harfi kıvrımına sahiptir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!