featured

Norveç Orman Kedisi Özellikleri Nelerdir? Norveç Orman Kedisi Fiyat Bilgisi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Norveç orman kedisi özellikleri ve görünümüyle ilk defa karşılaşan insanları kendine adeta hayran bırakıyor. Adından da anlaşılacağı üzere Norveç için de ayrı bir yere sahiptir.

Kedilerin geçmişten günümüze kadar yaşadıkları bölgeye göre özel olarak adlandırıldığı görülmektedir. Van kedisi, Ankara kedisi de bunlardan bazılarıdır.

YouTube video

Doğal değişimin yanı sıra, maalesef ki, insan müdahalesi ile de çeşitli kedi cinsleri ortaya çıkmaktadır. Bu cins kedilerin çoğu zaman hastalıklarla boğuştuğu da bilinir. Her ne kadar güzel bir görüntüleri olsa da.

Norveç orman kedisi ise herhangi bir müdahale oluşturulmadan tamamen doğal bir süreçle ortaya çıkmıştır. Sahip olduğu tüyler ve görünümle birlikte Norveç orman kedisi fiyat bilgisiyle de adından söz ettirir.

İşte meraklılarına, Norveç orman kedisi özellikleri..

1- Norveç Orman Kedisi Kaç Cm? Norveç Orman Kedi Boyutları

Öncelikle Norveç orman kedisi hakkında ayrıntılı bilgilere geçmeden boyutu hakkında bilgilere göz atmak gerekir. Zira bahsedilen bu kedi alışık olduğunuz türlerden biraz farklıdır.

Norveç kedisi, iri boyutlu kedi cinsleri arasında yer almaktadır. Kendilerinin boyları beslenme türüne ve yöntemine göre değişiklik göstermekle birlikte 30-45 cm aralığında bulunurlar.

Sahip olduğu uzunluğa nazaran kiloları da ortalama olarak 6-10 kilo arasında değişiklik gösterir. Yetişkin bir kedinin ortalama olarak 5-6 kiloda kaldığını düşünürsek, iri bir kedi olduğunu anlayabilirsiniz.

2- Norveç Orman Kedileri Hangi Renkte Olur? Norveç Orman Kedisi Turuncu Renkli midir?

Norveç orman kedisi turuncu, kırmızı, siyah, tekir ve tarçın şeklinde görülebilmektedir. Irk bir kedi olmasına rağmen bu kedinin değişik renkleriyle karşılaşmanız muhtemeldir.

Ancak genel olarak incelendiğinde Norveç orman kedisi beyaz rengi ile turuncu rengine göre daha sık karşılaşabilirsiniz. Araştırma yaptığınızda da görselleri arasında siyah ve tarçın renklerine nadir olarak denk geldiğinizi görebilirsiniz.

Nadir bulunan bu renkteki Norveç kedileri fiyat açısından da diğerlerine nazaran daha pahalı olmaktadır. Zira bu kedi cinsi, diğer kedilere nazaran zaten yüksek meblağ ile satışa sunulur.

3- Norveç Orman Kedisi Kaç Yıl Yaşar?

Kediler başta olmak üzere özellikle evcil hayvanların yaşam yılları arasında değişiklik gözükmektedir. Dışarıda doğal şartlarda yaşayan kedilerin yaşam süresi daha kısayken özel olarak ilgilenen kediler diğerlerine nazaran daha fazla yaşayabilmektedir.

Norveç orman kedileri ülkelerinde özel bir yere sahip olduğundan doğa dahi çok iyi bakılmaktadır. Bu kedilerin ortalama ömür süresi 14-16 yıl olarak ölçülmüştür.

Şayet iyi bir bakıma maruz kalırlarsa yine normal bir kediye göre daha uzun süreli yaşayabilirler.

4- Norveç Orman Kedisi Nerede Var? Norveç Orman Kedisi Türkiye’de Var mı?

Norveç orman kedisi Anadolu topraklarına ilk defa Bizans döneminde gelmiştir. Ancak günümüzde pet shoplarda bulmanız neredeyse imkânsızdır. (Hayvanları satın almayalım, sahiplenelim.)

Ülkemizde hayvan üreticileri bu ırka çok da fazla önem vermemektedir. Fakat ana vatanı olan Norveç ve çevre ülkelerde bu cins kediye gerçek anlamda değer verilmektedir.

Değer vermenin ötesinde ülkenin simgelerinden birisidir.

5- Norveç Orman Kedisi Evde Beslenir mi?

Kediler hakkında biraz bilginiz varsa aslında günümüzde çoğu kedi türünün evcilleştirilmesinden dolayı evlerde beslenebildiğini görebilirsiniz.

Normal şartlarda Türkiye’de yasaklı olan ve tehlikeli kedi sınıfına giren kimi cinslerin yurt dışında evde beslendiği bile görülmektedir.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğunuzda Norveç orman kedisi özellikleri kapsamında evde beslenmeye oldukça uygun bir kedi olacaktır. Özellikle, kedi hakkında bilgi sahibi olup kabul eden kişilerin bu kedilerle rahat anlaşacağı bir aşikardır.

6- Norveç Orman Kedisi Ne ile Beslenir?

Özel ırk kedileri sokak hayvanları ve diğer evcil hayvanlara nazaran biraz daha zor beslenmeye sahiptir. Özellikle Norveç kedisi gibi özel bir ırk besleyecekseniz, beslenme konusuna ekstra dikkat etmeniz gerekiyor.

Kedilerin beslenmesi biraz kendilerine göre biraz da size göre değişiklik gösterecektir. Beslenme konusunda elbette en doğru bilgileri veterinerinizden alabilirsiniz.

Söz konusu Norveç orman kedileri olduğunda beslenmeleri konusunda dikkatli olmalısınız. Normal mamalara nazaran bol vitaminli, provitaminli, özel mamaları tercih etmeniz gerekiyor.

Ekstra bir gıda verilecekse uzmana danışmadan hareket edilmemelidir. Aksi takdirde bu kedilerin bağışıklık ve sindirim sistemine bağlı olarak bazı hastalıkların çıkma olasılığı da mevcuttur.

7- Norveç Orman Kedisi Çok Tüy Döker mi?

Kişilerin başta kediler olmak üzere evcil hayvan besleme konusunda belki de en çok zorlandığı, tedirginlik yaşadığı konuların başında tüy dökme gelmektedir.

Başta alerjik reaksiyon göstermeye meyilli olanlar kadar astım hastalığına sahip kişilerin kedilerin tüy problemine ekstra dikkat etmesi lazım. Yoksa sağlığınızı tehlikeye atabilirsiniz.

Bu yönde bilinçli olarak genetiğiyle değiştirilmiş tüysüz kediler olduğu gibi diğerlerine nazaran tüy dökmeyen kediler de bulunmaktadır. Fakat, Norveç orman kedisi için aynı şeyden bahsetmek biraz zor.

Norveç orman kedisi özellikleri arasında ilk gözünüze çarpan özellik şüphesiz tüyleri olacaktır. Özel bir tüylenmesi mevcuttur ve diğer kedilere nazaran daha pofuduk görünür.

Yoğun ve uzun tüyleri her kedide olduğu gibi dönemsel olarak ekstra dökülmektedir. Yaz mevsiminde sıcaklığa bağlı olarak tüylerinde oluşan dökülmelerden bahsedilebilir. Normal zaman dilimlerinde de diğer kedilere nazaran daha fazla tüy dökme şikayeti iler karşılaşılabilir.

8- Mutlaka Bilmeniz Gereken Norveç Orman Kedisi Özellikleri!

Norveç kedisi mitoloji kaynaklarına konu bile olmuştur. Geçmiş zamanlarda savaşlarda kendilerine çok değer verildiğini de söylemek mümkün. Aslında bu kedi hakkında bilinmesi gereken o kadar çok özellik var ki.

İşte Norveç orman kedisi özellikleri arasında mutlaka bilmeniz gereken detaylar…

A- Norveç Kedisi Tarihi

Norveç kedisi tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Bundan yıllar yıllar önce Norveç’e geldiği bilinmektedir. Norveç’in simgeleri arasında günümüzde bulunur.

Ortaya çıkışı konusunda ise ayrı düşünceler hakim sürmektedir. Kimileri Türk tüccarların, ticarete gittikleri alanlarda yanında en sevdiği kediyi, yani bu kediyi, yanına getirdiklerinden ötürü Norveç’te varlığını sürdürdüğü yönündedir.

Kimileri ise eski zamanlarda bu kediye verilen özel bir değeri olduğundan savaş sonunda savaş ganimeti olarak sunulmasıyla Norveç kedisi olarak kaldığı yönündedir.

Sebebi her ne olursa olsun, Norveç orman kedileri günümüzde Norveç’e özel bir kedi olarak bulunmaktadır. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de popülaritesini sürdürmektedir.

B- Norveç Orman Kedisi ve Mitoloji

Norveç dilinde ‘skogkatt’ olarak anılır. Norveç orman kedisi mitolojik kaynaklara da gerek güzelliği gerekse özellikleri sebebiyle girmiştir.

İskandinav mitolojisinde ve çocuk masallarında en beğenilen, kullanılan hayvanlar arasındadır. Söylenene göre Tanrıça Freyja, bahsedilen bu kedilere savaş arabasını dahi çektirmiştir.

En bilinen mitolojik karakterlerden Thor’un da orman kedisi kılığında savaşan Jormundhand’a karşı kaybettiği de söylenir. Norveç orman kedileri bir yönüyle gücü de simgelediği buradan görülmektedir.

C- Eski Zamanlarda ‘Soylu Kedisi’ Olarak Bulunurdu

Geçmişte Norveç’te her ne kadar fazla sayıda bulunsa da bu kedilerin herkes tarafından sahiplenilmesi, bakılması mümkün değildi.

Sadece soylu insan ve ailelerin bakabildiği kediler olduğunu söylemek mümkündür. Hatta daha öncede bahsedildiği gibi Anadolu topraklarına ilk geldiği Bizans döneminde, yine bu kedi halk tarafından değil Bizans soyluları tarafından bakılabiliyordu.

Zenginliği, gücü temsil eden Norveç orman kedileri bu yönüyle ulaşılması zor ancak gıptayla bakılan bir kedi türü olarak bulunuyordu.

 D- Viking Kedisi Olarak Bilinir

Aslında atalarının kanıtlanmasa da Vikingler olduğu düşünülmektedir. Eskiden boyutlarında günümüze nazaran daha iri olduğu da düşünülen diğer bir özelliktir.

Her ne kadar kanıtlanmamış bir özelliği olsa da onlardan kimi kaynaklarda Viking kedileri ya da Viking kaplanları olarak bahsedildiğine denk gelebilirsiniz.

E- Sahiplerine Karşı Sıcakkanlı

Norveç orman kedisi özellikleri arasında sahiplerine karşı sevecen ve sıcakkanlı davranışları bulunmaktadır. Fakat ilk defa sahiplenenlerin bu konuda biraz sabırlı olması gerekmektedir.

İlk defa karşılaştıkları kişilere karşı hemen yakınlık kurmazlar. Sahip oldukları asil görüntünün de bir yerde gelme sebebi budur. Seçici davrandıkları bir aşikardır.

Fakat kendisiyle ilgilenen sahiplerine karşı çok da direnemezler. Özellikle çocuklarla olan iletişimleri yetişkinlere göre daha iyi olduğu bilinmektedir.

Son olarak sahiplerini yabancılara karşı koruma içgüdüleri bulunmaktadır. Dışarıdan gelen bir misafire karşı sıcakkanlı olmasını asla beklememelisiniz. Aksine bu kedinin yabancılara saldırdığını, kendini ve sahibi koruma amaçlı, görebilirsiniz.

F- Göz Renkleri ile Oldukça Etkileyici Olabiliyorlar

Norveç kedisi sadece uzun ve sık tüyleri ile değil aynı zamanda göz renkleriyle de diğer kedilere nazaran daha çok dikkat çekmektedir.

Bahsedilen Norveç orman kedileri, çoğu zaman üç farklı renk ile görülmektedir.

Yeşil, altın ve altından yeşile kaçan bir göz rengine sahiptir. Bu açıdan incelendiğinde normal bir kediye nazaran gerçekten Norveç orman kedisi özellikleri belirgin çizgilerle ayrılmaktadır.

 G- Gözleri Ekstra Dikkat ve Bakımı Gerektirir

Norveç orman kedisi beyaz renkteki kedilerin başta olmak üzere bir sorunu bulunmaktadır. Gözleri diğer kedilere göre daha hassastır.

Hatta doğuştan bu kedilerin retina ile ilgili problemleri olduğu bilinmektedir. Göz akıntısı beyaz tüylü kedilerde sık yaşanır ve tüylerinin sarı görünmesine sebep olur.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda Norveç orman kedileri bakımı esnasında gözlerine biraz daha dikkat etmeyi ortaya çıkarır.

Göz akıntılarını silmek, uzman tarafından tercih ediliyorsa eğer özel göz damlalarının kullanılması gerekir. Çapaklanma ve akıntı sorunlarının önüne böyle geçilebilir.

H- Doğuştan Gelen Hastalıkları Mevcuttur

Maalesef ki cins kedilerde rastlanan bir diğer sık durum doğuştan getirdikleri hastalıkları olmaktadır. Bu hastalıklara diğer kedilere nazaran yakalanma olasılıkları fazladır.

Her cins kedinin kendine özel bir hastalığı oluşabilmektedir. Norveç orman kedileri için doğuştan gelen kronik hastalıklar arasında:

Sindirimlerinde zorluk yaşatan tüy topaklanmaları,Kalp kası hastalıkları,Kalçalarına çıkık problemi,İdrar yolunda enfeksiyonlar,Tip IV glikojen depo hastalığı,Retina problemleri bulunmaktadır.

Hayvan severlerin özellikle bu tarz cins kedilerde kronik hastalıklara dikkat etmesi gerekecektir.

9- Norveç Orman Kedisi Fiyat Bilgisi

Özel bir kedi olması ve gerçekten değerli olması Norveç orman kedisi fiyat bilgisi konusunda araştırma yapmaya yöneltmektedir. Fakat Türkiye konumunda bu kedi hakkında bir fiyat bilgisi vermek imkânsıza yakındır.

Norveç bölgesinde çok sık bulunsa da İskandinav ülkelerinde dahi çoğu zaman ücret karşılığında satılan özel bir cinstir.

Ülkemiz topraklarında üretilmesi ve satışı konusunda ciddi bir yayılım gözlemlenmemektedir. Bu yüzden gerekli ücrete sahip olsanız dahi satın alma olasılığınız ciddi anlamda düşüktür.

Hayvanları sattığını iddia eden tüccarların Norveç orman kedileri konusunda seçenek sunmamasından ötürü Türk Lirası karşılığı hakkında bilgi vermek imkânsızdır.

Her ne kadar internette Norveç kedisi adı altında sahiplendirmeler yapılsa da Türkiye’deki çoğu kedinin melez olduğu görülmektedir. Saf Norveç orman kedileri olmadığını bilmek gerekir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!