featured

Ödeme Sistemleri Teknoloji Işığında Yenileniyor! | Nakit Paranın Sonu Mu Geliyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nakit paranın sonu mu geliyor? Bugün birçok kişi nakit paranın sonu geldiğini düşünmekte ve kendi içerisinde bu soruya yanıt aramaktadır. Özellikle Pandemi salgının ülkemizde ve dünyada bu denli etkisini göstermesi, sıcak paranın kullanımını da fazlasıyla azalttı.

Hal böyle olunca insanlar alışveriş ya da diğer ödeme işlemleri için kredi kartları, banka kartları ve diğer ödeme yöntemlerini tercih etmeye başladı. Bunun sonucunda ise nakit paranın sonu mu geliyor konusu sorgulanmaya başladı.

Nakit Paranın Sonu Mu Geliyor, Temassız Ödeme Yöntemlerine Olan İlgi Giderek Artıyor!

Pandeminin ortaya çıkışı sonrasında temas oranını en az düzeye indirgeyebilmek için, temassız ödeme yöntemleri alışveriş işlemlerinde ağırlıklı olarak kullanılmaya başlandı. Öncesinde oldukça garip karşılanan ödeme yöntemlerinden biri olan temassız ödeme işlemleri ise elbette ki nakit paranın sonu mu geliyor konusunun gündeme gelmesine sebep oldu.

Temassız ödeme yöntemi Pandemi sürecinin en büyük getirilerinden birisi olurken, dijital dönüşüm ve teknoloji gelişimin bir ürünü olarak ortaya çıkıyor. Bugün finansal izlenebilirliğin maksimum düzeyde olduğu günümüzde, nakitsiz bir yaşam için yolculuğa çıktığımız yadsınamaz bir gerçek…

Mevcut durum hakkında kapsamlı bir bilgi verilecek olursa, 2020 yılının Haziran ayının BKM verilerine göz atılması gereklidir. Bu bilgiler ışığında Türkiye’de 72 milyon kredi kartı, 35 milyon ön ödemeli kart ve 138 milyon banka kartının kullanıldığını söyleyebilmek mümkün! Böylece yavaş yavaş nakit paranın sonu mu geliyor sorusunun doğru olduğu açığa çıkıyor.

2020 BKM Verileri Göz Önünde Bulundurulduğunda Nakit Kullanımı Azalıyor

2020 BKM verileri kapsamında kredi kartı kullanımında büyüme görüldüğü ve nakit para kullanımı azaldığı sonucuna varılabiliyor. 2019 verilerine göre kredi kartı %6 oranında daha fazla kullanılırken, kullanılan miktar 420 milyar TL’ye kadar uzandı. Banka kartı verileri göz önünde bulundurulduğunda ise, bu kartların %31 oranında daha fazla ödeme aldığı ve bu miktarın 76 milyar TL’ye çıktığı belirlendi.

Veriler incelendiğinde ise ön ödemeli kartlarında kullanımının bir hayli yaygınlaştığı açıkça görülebiliyor. Buna göre 2019 yılına nazaran 2020 yılında %50 kullanımı artarak yıl içerisinde bu kartlar sayesinde 3 milyar TL kullanım gerçekleşti. Temassız ödeme sisteminin tercih edilmesi ile standart olarak kullanılabilen kredi kartlarına ise temassız özelliği eklenmeye başladı.

2019 yılında temassız kredi kartları 38 milyon adetken, 2020 yılında 42 milyona ulaşmayı başardı. Yine temassız banka kartları 18.5 milyon iken 22 milyona, ön ödemeli temassız kartlar ise 17 milyondan 19 milyona çıktı. Temassız ödeme sistemi büyük ölçüde kağıt para kullanımını azalttı. Ödeme davranışında bu denli bir değişikliğin yaşanması sonucunda ise var olan tüm kredi kartları ile yalnızca 2020 yılı içerisinde 500 milyar TL’lik harcama yapıldı.

Banknot, nakit para gibi kullanımların azalması sonucunda ise, 2019 yılına göre kredi kartı kullanımlarıyla yapılan harcamanın %10 arttığı görülebiliyor. İnternet üzerinden kredi kartı kullanımının giderek arttığı ülkemizde yalnızca 2020 yılında yapılan harcamanın 102 milyar TL’sini internet kullanımları oluşturuyor. Bu kapsamda yılı bu ivmeyle kapatan kredi kartları için her 4 TL’nin 1 TL’sinin internet üzerinden yapıldığını söyleyebilmek mümkün.

Nakit Paranın Sonu Mu Geliyor, Dijital Cüzdanlara Olan İlgi Arttı!

Nakit paranın sonu mu geliyor konusunun cevabı henüz net olarak verilemese de dijital cüzdanlara olan ilginin fazlasıyla arttığı bir gerçek. Dijital cüzdan uygulamaları, kullanıcıların bilgilerinin kolay ve güvenli bir şekilde saklanabilmesini sağlarken, aynı zamanda konforlu ödeme yöntemleri sayesinde bir adım öne çıkıyor.

Bir yazılım sistemiyle geliştirilen bu uygulama, elektronik para lisansına sahip olmasıyla bir miktar parayı tutabilmekte, transfer edebilmekte ya da türlü ödemeler yapabilmektedir. E-cüzdan uygulamaları adı verilen dijital cüzdanlar genellikle akıllı telefonlar aracılığıyla mobil olarak kullanılabiliyor. Bunun yanı sıra istenirse kişisel bilgisayarlar ve fiziksel cihazlar üzerinden de kullanılabilmektedir.

Ancak akıllı cihazların hayatın hemen her anında kullanıcıların yanında olması sebebiyle, bu cihazlar üzerinden bu uygulamaların daha sık kullanıldığını söyleyebilmek mümkün olacaktır. En iyi dijital cüzdan uygulamaları, günümüzde küresel ekosistem içerisinde bulunan şirketler üzerinden oluşturulabiliyor. Bu şirketler verilen yasal izinler doğrultusunda para akışını sağlayarak, parayı dünya geneline taşıyabiliyor ya da aktarabiliyor.

Dijital cüzdanların, özellikle Pandeminin seyri sonrasında bilinirlik elde etmesi ve güvenlik algısı oluşturması sonrasında daha fazla kullanılması bekleniyor. Özellikle lider akıllı telefon üreticilerinin bankalarla yapmış olduğu entegrasyonlar sayesinde bu uygulamaları konforlu ve kolay bir şekilde kullanabilmek mümkün olabiliyor.

Ülkemizdeki teknoloji kullanımı, akıllı telefon yaygınlığı, online ödeme sistemlerine kolay adaptasyon süreçleri sayesinde dijital cüzdanların önümüzdeki yıllarda tüm ödeme sistemlerine egemenlik kurması bekleniyor. Bu kapsamda kripto cüzdan kullanımı ile tanınan dijital cüzdanların, yıllar sonra nakit paranın sonu mu geliyor sorusunu doğrulaması bekleniyor.

 https://www.youtube.com/watch?v=mb7rrbRoEP4

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!