Okula Gitmek İstemiyorum Diyen Çocuğa Nasıl Davranmalı?
Okula Gitmek İstemiyorum Diyen Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Okula Gitmek İstemiyorum Diyen Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

31 Ağustos 2020 tarihinde okulların açılacağı haberi ile birlikte okula gitmek istemiyorum diyen çocuk velilerini büyük bir telaş sardı. Birçok aile çocuklarını bu süreçte anlamaya çalışırken bir kısmı için ise bu sorun ile baş etmek oldukça güç hale geldi.  Peki, bu süreçte çocuklara nasıl davranmalı? İşte, detaylar…

Okula gitmek istemeyen çocuk ile anlaşma sağlamak için alınacak tavır çok önemlidir. Özellikle yaş seviyesi dikkate alınmalıdır ve çocuk üzerinde olumsuz etki bırakacak davranışlardan kaçınılmalıdır.

İsteksiz çocuk ile baş etmek için okula gitmek istiyorum diyen öğrenci penceresi düşünülmelidir ve bu olumlu bakış açısı çocuğa kazandırılmalıdır. Bunu yaparken kesinlikle pekiştiriciler kullanılmalıdır. Fakat ilk adım çocuğun psikolojisini anlamaktan geçmektedir. Bunu yaptığımızda zaten çözüm kendiliğinden gelecektir. Çözüm hızlı ve fakat kısa süreli özellikte olmamalıdır. Bu şartlara bağlı kalarak çözüme ulaşmak mümkün olacaktır.

Okula Gitmek İstemeyen Ergene Nasıl Davranmalı ?


Okula gitmek istemeyen bir ergenle ilgilenmek zorlu bir durum olabilir. İşte bu konuda yapabileceğiniz bazı davranışlar ve yaklaşımlar:

  1. Empati gösterin: Ergenin duygularını anlamaya çalışın ve onun hissettiklerini ciddiye alın. Ona nasıl hissettiğini sormak ve açıklamasını dinlemek önemlidir. Ona destek olma niyetinizi gösterin.
  2. Konuşun: Ergenle açık ve samimi bir şekilde konuşun. Okula gitme nedenini anlamaya çalışın. Belki okulda yaşadığı bir sorun veya endişe var. Duygularını ve düşüncelerini ifade etmesine fırsat verin.
  3. Destek sağlayın: Ergene, okulda baş etme becerilerini geliştirmesi için destek olun. Öğretmenlerle veya okul rehberlik birimiyle iletişime geçerek yardım isteyebilirsiniz. Okulun ve öğretmenlerin ergene nasıl destek olabileceğini tartışın.
  4. Motive edin: Ergeni okula gitmeye teşvik edin. Öğrenme fırsatları, sosyal etkileşim ve gelecekteki hedefler hakkında konuşun. Okulun önemini ve eğitimin sağlayabileceği fırsatları vurgulayın.
  5. Rutin oluşturun: Günlük bir rutin oluşturarak okula gitme alışkanlığı kazandırın. Düzenli uyku saatleri, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz gibi faktörlerin okula gitmeye yardımcı olabileceğini unutmayın.
  6. Profesyonel yardım arayın: Durum daha karmaşık ise ve ergenin okula gitmeme isteği devam ediyorsa, bir psikolog veya terapistten destek almayı düşünebilirsiniz. Uzmanlar, ergene özel bir yaklaşım geliştirerek sorunun temeline inebilirler.

Önemli olan, ergeni anlamak, desteklemek ve gerektiğinde profesyonel yardım aramaktır. Her durum farklıdır, bu yüzden sizinle birlikte çalışacak bir uzmandan özelleştirilmiş rehberlik almak faydalı olacaktır.

Lisedeyim Okula Gitmek İstemiyorum

En çok okula gitmeme isteği ilkokul kademesinde olurken, okul fobisi ileri kademelerde de görülebilir. Lisedeyim okula gitmek istemiyorum diyen lise öğrencisi olabilir. Bu noktada telaş yapılmamalıdır. Bunu söyleyenin hala çocuk olduğunu unutulmamalıdır.

Çocuğun arkadaş çevresi ve aile yaşamı okul fobisi oluşmasında çok etkileyicidir. Bu noktada öğrencinin okul ortamında yaşayacağı sorunlar düşünülmeli, ilişkilerini anlamak için çocukla konuşulmalıdır.

Peki, çözüm olarak neler yapılabilir birlikte inceleyelim:

  • Çözüm yolundaki ilk adım, çocuğun neden okula gitmek istemediğini anlamaktır.
  • Nedeni anladıktan sonra çocuğun davranışları incelenmelidir.
  • Mutlaka çocukla onu anladığını belirten bir konuşma yapılmalıdır.
  • Diyalog içindeyken ben dili kullanılmalıdır.
  • Çözüme ulaşmak için çocuğu da çözüm içine katmalıdır.
  • Çözümler mutlaka desteklenecek ve uzun süre etkisini sürdürecek nitelikte olmalıdır.

Okula gitmek istemiyorum diyen öğrenciye üstteki maddeleri dikkate alarak yaklaşırsak kesinlikle bu fikirden soğuyacak okula gitmek isteyecektir.

Okula Gitmek İstemiyorum Ne Yapmalıyım ?

Okula gitmek istemeyen öğrenci şu şartlarda okula gidemez. Hasta olur, çok önemli işi olur bu nedenlere rapor alır ve okula gitmez. Geçerli bir mazerettir. Fakat kişisel sorunlar yüzünden okuldan geri kalmak öğrenci için zaman kaybı ve eğitim konusunda geri dönülmeyecek sorunlar çıkarabilir. Okula gitmek istemiyorum cümlesi karşısında kesinlikle taviz verilmemeli çocuk ikna edilmelidir.

Kızım Okula Gitmek İstemiyor Ne Yapmalıyım ?

Çoğunlukla dile getirilen konulardan bir tanesi de kızım okula gitmek istemiyor ne yapmalıyım ? Bu sorunun cevabı aslında çok basittir. Çocuğunuzun bu kararı alacak yaşta olmadığını düşünmeniz gerekir. Bu bilinçle olumlu tavırla adımlar atılması şartıyla her şey düzelir.

  • Çocuğunuz hangi kademede ise ilk önce öğretmenleri ile görüşmelisiniz.
  • Görüşmeden aldığınız dönütlerden sonra öğretmen desteği ile bir çözümler üretin.
  • Bir süre boyunca çocuğunuzun makul isteklerini okulla ilişkilendirip hediye alabilirsiniz.
  • Çözümlerin etkili olması için mutlaka okul ve evde tutarlı olmalısınız.
  • Çocuk üzerinde çok az baskınızın olması iyi olacaktır. Yoksa sizden çekinmez ve dediklerinizin bir önemi yokmuş gibi davranır.
  • Çocuğunuzla arkadaş gibi konuşup ebeveyn tavrıyla önerilerde bulunun öğüt vermeyin ya da kıyaslama yapmayın.
  • Kişiliğini onaracak sözlerle yaklaşın; böylece her şey zamanla düzelecektir.

Okula Gitmek Zorunlu mu ?

Okula gitmek istememe sorunu bir yanda dururken bir yanda da okula gitmek zorunlu mu sorusu tartışma konusu olmaktadır. Kesinlikle zorunlu bu soru karşısında asla taviz verilmemelidir. Okula gitmek istemiyorum sözüne dayanak oluşturmaması için yukarıdaki maddelerde dikkate alınarak doğru duruş sergilenmelidir.

Okula Gitmek İstemeyen Ergene Nasıl Davranmalı?

Ergen tabiri ile ilişkilendirilen çocuk döneminin özelliklerini sergilerken asi olup radikal kararlar alabilir. Alsın, fakat bu kararlar karşısında caydırıcı etkiye sahip olunmalıdır. Hemen karşı çıkıp sert bir üslupla üzerine gidilmemelidir. Ergen psikolojisi, gelişim ile ilgili kaynaklarda özellikleri belirtilmiştir. Bu özellikleri bilinerek çocuğun ne demek istediği ya da yaptıklarının ne anlama geldiği doğru anlaşılmalıdır.

Okula Gitmek İstemeyen Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Veliler ve öğretmenler için büyük sorunlardan bir tanesi öğrencinin okula gitmemesidir. Bu sorun üzerine değil de altında yatan nedenler üzerine gidilmelidir. Çocukla iletişim kurmak basit görünebilir fakat bu zamana kadar bu nedeni anlayamadıysanız iletişim dilinizde bir sorun olduğunu düşünmelisiniz. 

İletişim diliniz empati ve ben dili özelliğine sahip değilse asla bu ve çocuk üzerinde oluşacak hiçbir sorunu çözemeyeceksiniz. İletişim dilini düzelttikten sonra neden kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Nedene göre çözümler üretebilirsiniz. Unutulmamalıdır okula gitmek istemiyorum cümlesini çocuk olumlu bir özellikle değiştirmelidir yoksa kalıcılık olmayacaktır.

Okula Gitmek Zorunlu Mu Korona

Güncel konulardan bir tanesi de okula gitmek zorunlu mu korona döneminde. Bu soru için veli ve öğrenci durumu öncelikli olup velinin vereceği karar ile çocuk okula gidebilir ya da gitmeyebilir. İsteyen veli dilekçe ile okul yönetimine başvurabilir. Akabinde karşılıklı imza ile çocuk okula gitmez.

Eğer bulunulan bölgede hastalık yoksa gerekli tedbirler alınarak öğrenci okula gönderilmelidir. Aksi takdirde hem dersler ilerleyecek hem de gereksiz yere çocuk evde kalmış olacak. Fakat bölgede hastalık varsa veli iyi düşünmeli ve çocuğu için en kararı vermelidir. Evde kalan çocukta bir süreden sonra şu olumsuz durum oluşabilir. Artık okula gitmek istemiyorum. Bunun önüne geçmek için ara ara çocuğu okula götürmek iyi olur.

Okula Gitmek Mecburimi 2023

İlkokuldan liseye kadar okul zorunludur. Okula gitmek mecburimi 2023 yılı içinde bu değişmeyecek bir kavramdır. Eğitim yasalarıyla garanti altında alınmıştır. Okula gitmeyen öğrenci velisine cezai yaptırım uygulanır. Bu kararlar neticesinde okula kesinlikle gidilmelidir.

Bazı öğrenciler okula gitmek istemiyorum sözünün arkasına sığınıyor ve aileleri de okusa zaten bir şey olacağı yok diyerek okula yollamıyor. Bu söz büyük bir yanlıştır. Çocuğun tüm geleceği bitmiş oluyor. Bu davranış yerine çocukla güzel bir anlayışla konuşulmalı fakat çocuğun okula karşı mutlaka olumlu bakış açısı kazandırılmalıdır.

Çocuklarınızı okula göndermek her güne yeni bir gelecek kazandırmak demektir. Bu yüzden çocuklarınızı okula gönderin ihmal etmeyin.  

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!