featured

Online Psikolojik Danışma Nedir? Kimler Online Psikolojik Danışmanlık Almalı? 2022 Online Psikolojik Danışma Ücreti Ne Kadar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Online psikolojik danışma hizmeti özellikle pandemi dönemiyle birlikte aşina olunan bir durum haline gelmiştir. Kişilerin psikolojik yardım hizmetlerini alabilmesi adına oluşturulmuş bir yöntemdir.

Online psikolojik danışmanlık almak ya da yapmak konusunda dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır. Bununla birlikte online terapi/online psikolojik danışmanlık hakkında yeterli bilgiyi elde etmek beklentilerin karşılanmasında etkili olacaktır.

YouTube video

Peki nedir bu online psikolojik danışma hizmeti? Kimler neden ve nereden online psikolojik danışmanlık hizmeti almalı? İşte online terapi hakkında merak edilenler…

1- Online Psikolojik Destek Nedir? Online Psikolojik Danışmanlık Nedir Ne Anlama Gelir?

Online psikolojik danışma aslında yüz yüze psikolojik danışma ile benzer amaca hizmet eden bir yardım sürecidir.

Literatür kapsamında genel tanımı; insanın belirli konu ya da durum hakkında ruhsal/psikolojik anlamda yardım alma süreci olarak bulunur.

Fakat bu oldukça genel bir tanım olacaktır. Detaylara inildikçe online psikolojik danışma dahil yüz yüze terapilerin de çok derin bir hizmet olduğu görülecektir.

Özellikle toplumda da yer alan ön yargılardan dolayı tanım ve genel olarak online psikolojik danışmanlık nedir konusunda özenle yaklaşmak gerekir.

Online terapi:

Yardım sürecidir. Fakat bu yardım danışana/gelen kişiye doğrudan bir yol olarak sunulmaz.Danışana/gelen kişiye tavsiye, öğüt verilmez.Terapi kısa süreli olabileceği gibi uzun süreli de olabilir. Burada etkili olan uzmanın yetkinliği kadar gelen kişinin katılım isteğidir.Süreçtir. Belirli yaşantıları ve paylaşımları bir arada yaşamayı sağlar.Terapide konuşulanlar kesinlikle uzman ve danışan arasında kalır. Gizlilik esastır.Gönüllülük şartı aranır. Zorunlu haller dışında gelen kişinin kendi isteğiyle, zorlama olmadan katılması gerekir.Danışanın/gelen kişinin seans ücretlerini para dışında bir hizmet, hediye ile ödemesi yasaktır.Ödemeler ve görüşme saatleri konusunda danışana bilgi vermek uzmanın görevidir.Uzman tarafından verilen bilgi ve kural ışığında hareket etmek gerekir.Uzman sihirli değnek değildir. Alınan yardım süreci kesin sonuç vermeyeceği gibi yüksek oranda problemin anlaşılmasına ve ilerleme kaydedilmesine yardımcı olacaktır.

Bahsedilen tüm bu maddeler, teknolojik aletler vasıtasıyla gerçekleşecek görüşmeleri temsil eder. Online psikolojik danışma cep telefonu, tablet ya da bilgisayar aracılığıyla belirli programlar üzerinden sağlanır.

Yüz Yüze Psikolojik Danışma Nedir? Yüz yüze psikolojik danışma aynı online terapide olduğu gibi yukarıda yer alan maddeleri içerir. Gizlilik, gönüllülük gibi esaslara dayanır. Danışanın hayatına saygı çerçevesinde yardım süreci başlatılır.

Doğrudan bir müdahale oluşturulmaz. Uzman danışanın hayatına ışık vererek, fark edilmeyen noktaların açığa çıkmasında yardımcı olur.

Online terapiden farklı olarak teknolojik araçlarla değil yüz yüze gerçekleşir.

Online Psikolojik Danışma ile Online Grupla Psikolojik Danışma Farkı Nedir?

Grupla psikolojik danışma adından da anlaşılacağı üzere katılımcı sayısının daha fazla olmasıyla gerçekleşir.

Ortalama olarak 5-7 kişi arasında grupla psikolojik danışma yapılır.

Kurallar ve genel çizgiler bireyle online psikolojik danışmanlık ile benzerlik gösterir. Fakat grupla psikolojik danışmada her konu ele alınmaz.

Özellikle travmalar, cinsel istismar durumları, paranoid kişilerle bireysel danışma yapılır.

2- Online Terapi Güvenilir mi?

Toplum için yüz yüze psikolojik danışma için bile henüz ön yargılar kırılmış değil. Aslında bilinmeyene karşı oluşan bu tepki, insanın evrimsel olarak sahip olduğu bir özelliktir.

Fakat doğru bir uzmanla çalıştıktan sonra terapilerin güvensiz olmasını gerektiren bir durum yoktur.

Uzmanlar tarafından eğitim esnasında verilen etik ilkeler kapsamında gizlilik oldukça önemli bir noktadadır. Danışan ve danışan mahremiyetini sağlamak zorunlu bir durumdur.

Online psikolojik danışma için de aynı durum söz konusudur. Danışman yani uzman tarafından zorunlu haller dışında konuşulanlar özel kalacaktır. Fakat özellikle 18 yaşından küçük bireyler için:

Cinsel istismar,Fiziksel istismar,Madde kullanımı ve satışı,Kendi canına zarar verme olasılığı,Başkasının hayatını riske atma gibi durumlardan ötürü gizlilik bozulabilmektedir.

Genel şartlar altında danışmanın güvensiz olmasına neden olacak herhangi bir durum yoktur. Alanında uzman bireyle çalıştıktan sonra herhangi bir güven problemi yaşamanıza gerek kalmaz.

3- Online Psikolojik Danışmanlık Kimler Alabilir? Online Psikolojik Danışma Hangi Türden Bireylere Yöneliktir?

Online psikolojik danışma konusunda düşülen bir diğer yargı alanı da yardımı alacak kişilere yöneliktir.

Genel görüş olarak ‘problemli’, ‘sorunlu’ kişilere psikolojik yardım verildiği düşünülür. Fakat bu doğru değildir.

Öncelikle bilinmelidir ki uzman tarafından kişinin durumu her ne olursa olsun ‘sorunlu, problemli’ gibi tanımlamalar kullanılmaz. Çünkü insan sadece insan olduğu için değerlidir.

Sıfatların, alınmış tanıların ya da psikolojik hastalık gibi konuların hiçbir önemi yoktur.

Tüm bunlarla birlikte bir kişinin uzmana başvurması için herhangi bir şey yaşaması gerekmez. En azından toplum tarafından kabul gören hastalıklara sahip olmasa da olur.

Kişi günlük yaşamını daha kaliteli kılmak, belirli davranışlarını değiştirmek, zamanını iyi değerlendirmek gibi sorun olmayan durumlarda da destek alabilir.

Kişinin herhangi bir şekilde problem yaşamasına ihtimal verecek olan unsuru olay oluşmadan da önlemek için online psikolojik danışmanlık hizmeti alınabilir.

Terapi için başvurulan en genel sebepler arasında:

Depresyon,Bipolar,Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu,OKB,Kaygı Bozuklukları,Çocuklarda genel davranış bozuklukları,Çiftler arasında yaşanan problemler görülmektedir.

Psikolojik destek almanın belirli bir yaşı yoktur. Sadece yetişkinlere özgü olduğunu söylemek oldukça sığ ve yanlış bir düşünce olacaktır.

Aksine psikolojik sorunlar küçük yaşlardan itibaren ortaya çıkabilmektedir.

Özellikle bilinçli ebeveynler tarafından dikkate alınan bu sorunlar sayesinde küçük yaştan itibaren ciddi psikolojik rahatsızlıkların önüne geçilebilir.

Daha yaşanabilir, sağlıklı bir ruh hali için çocuk psikolojisi alanında uzmanlaşmış bireylerden yardım alınabilir.

Çocuk psikolojisi, ergen psikolojisi, yetişkin psikolojisi ayrımı bu yüzden oluşmaktadır. Kişiye doğrudan sunulan desteğin daha net-açık olmasını sağlar.

4- Neden Psikolojik Danışma? Online Psikolojik Danışma Avantajları Neler?

Nasıl ki bir baş ağrısında, mide bulantısında ya da kanserde hastane randevusu alınıp alanındaki uzmandan yardım isteniyorsa psikolojik durumlarda da aynı durum geçerlidir.

Psikolojik sorunlar, stres ya da olumsuz duygular kanser kadar tehlikelidir. Vücuttan atılmadığı müddetçe yayılmaya devam eder.

Ruhsal sıkıntı tek bir yerde sabit kalmaz. Durmadan ilerler bununla birlikte yaşamın genel olarak tüm alanlarına sirayet eder.

Hatta çoğu zaman bu psikolojik sorunların fiziksel etkileri de görülür.

Bu yüzden her yaştan her birey için psikolojik destek kesinlikle gerekir.

Peki online psikolojik danışma avantajları nelerdir? Çok sayıda avantajından bahsetmek mümkündür. Bazı online terapi avantajları:

Dışarıya çıkmak konusunda endişesi olanlar yardım alabilir.Engeli olanların başkasının yardımı olmadan psikolojik destek alması mümkün olur.Belirli ilçe ve şehirdeki uzmanlara bağlı kalmadan her şehirden uzmana erişmek olasılık dahilindedir.Yüz yüze psikolojik danışmaya göre daha uygun fiyatlıdır.Yol masrafı içermez.Her an her yerden internet bağlantısı olduğu takdirde danışma başlatılabilir.

5- Online Psikolojik Danışma Yasal mı?

Yüz yüze psikolojik danışma yapmak kadar online psikolojik danışmanlık da yasaldır. Fakat bu yasallık sadece alanında eğitim alıp uzmanlaşmış kişiler için geçerlidir.

Günümüzde eğitimsiz, bilgisiz kişilerin destek adı altında yalandan seans gerçekleştirdiği görülür. Bu noktada karşınızdaki kişinin uzmanlığını sorgulamalısınız.

6- Kimler Online Terapi Verebilir?

Online psikolojik danışmanlık kapsamında hizmeti sunacak kişiler kısıtlıdır. Herkes tarafından verilmesi mümkün değildir.

Vermeye çalışanların yaptığı bir kalp doktorunun beyin doktoru yerine ameliyata girmesi kadar saçma ve yanlıştır.

Bu yüzden sadece alanında uzmanlarla çalışmalı, bu uzmanlardan yardım almalısınız. Online terapi verebilecek kişiler arasında:

Psikolojik Danışmanlar,Psikologlar (Klinik Psikoloji Yüksek Lisanslı),Psikiyatristler bulunuyor.

7- Telefondan Online Terapi Olur mu?

Online terapi kanalları arasında telefon en çok tercih edilen olmaktadır. Telefon kullanımında herhangi bir sakınca yoktur.

Fakat online terapi görüşmeli/görüntülü olacaksa telefon açısının iyi ayarlanması gerekir.

Danışanın tepki ve davranışlarını anlamak için oldukça önemlidir. Bu yüzden bilgisayar kullanımı daha çok tercih ediliyor.

8- Online Terapi Ücreti Ne Kadar? Online Psikolojik Danışmanlık Ücretsiz Mümkün mü?

Online psikolojik danışmanlık ücretleri oldukça değişkenlik gösteren bir durumdur. Yüz yüze terapide de olduğu gibi online kısmında da ücretler farklılaşır.

Danışanlar/terapi alacaklar tarafından ilk araştırılan konulardan birisi de terapi ücretleri olmaktadır.

Fakat bu konuda genel bir bilgi vermek oldukça zordur. Kişilerin derinlemesine araştırma yaparak yardım alacağı uzmana karar vermesi gerekir.

Araştırdığınızda göreceksiniz ki danışma süreleri uzmandan uzmana değişir. 30 dakikalık terapilerin fiyatları ortalama olarak 80-90 TL arasında değişir.

Ancak terapilerde ortalama süre 40-45 dakika olarak kabul görür. Bu uzunluktaki seanslar da ortalama olarak 100-150 TL arasında farklılaşır.

9- Online Psikolojik Danışmanlık için Uzman Nasıl Seçilmeli?

Doğru bir yardıma erişebilmek için doğru bir uzmanla çalışmak gerekir. Ancak ilk defa psikolojik danışma alacak kişilerin konu hakkında bilgisi olmayabilir.

Oldukça doğal olan bu durum karşısında belirli noktalara dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

Öncelikle birlikte süreci yürüteceğiniz kişinin kesin olarak bahsedilen uzmanlardan birisi olması gerekir. Farklı alanlarda uzmanlık yürüten kişilerin terapi yapması mümkün değil.

Eğitimi konusunda emin olduktan sonra dikkat etmeniz gereken diğer unsur ücretler olabilir. Özellikle sürecin ne kadar ilerleyeceği belli olmadığından bütçeye uygun tercihler yapılmalı.

Online psikolojik danışma için tecrübe seçim esnasında etkili olabilir. Fakat tek başına yeterli bir unsur olduğunu söylemek yanlıştır.

Günümüzde yeterli tecrübe edinmemiş, edinmeye fırsat olmamış genç uzmanların da iyi sonuçlar yarattığı bir gerçektir.

Uzmanların almış olduğu ekstra eğitim, ekstra uzmanlık alanı seçiminizi etkileyebilir. Örneğin sadece kaygı bozuklukları ya da travma konusunda eğitimi olan bir uzman sizin sorunlarınıza daha iyi bakış açılar sunabilir.

10- Online Terapi Yapmak için Ne Gerekir? Online Psikolojik Danışmanlık Yapmak için Gerekli Belgeler

Uzmanların online terapi yapabilmek için aslında çok da bir şeye ihtiyaçları yoktur. Psikiyatristler alanından mezun olduktan itibaren direkt olarak online psikolojik desteği sunabilmesi mümkündür.

Keza aynı şekilde Psikolojik Danışmanlar da mezuniyet sonrasında desteklerini sürdürebilir.

Eğitimini almış Psikologlar tarafından da online terapi oluşturulabilir.

Online yapılan bir hizmet olmasından ve özel klinik açılması gerekmediğinden evraksal işlemlere ihtiyaç duyulmamaktadır.

Ancak belirli bir meblağ üzeri ödemelerde vergilendirme için ciddi prosedürler işlenebilmektedir. Genel olarak ülkemizde bu konuda yaptırımlar genel çizgilerle henüz çizilmemiştir.

Alandaki uzmanlar tarafından, online terapiye dair temel uyarılar özellikle etik değerler üzerinde yapılmaktadır.

Teknolojik ortamda sunulmasından ötürü gizlilik konusunda yüksek dereceli önlemler alınması gerektiği belirtilir.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!