featured

Online Sohbet Etmek Eşler Arasında Boşanma Sebebi midir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gelişen teknoloji sayesinde günümüzde iletişim için internet ve telefon kullanımı son derece yaygınlaştırırken, karşı cins ile online sohbet etmek ya da telefon görüşmesi yapmak konularında eşler arasında bazı problemler yaşanmaktadır. Online ya da telefon ile sağlanan iletişim hayatımızın temel parçalarından biri durumuna gelmiştir. Aynı şekilde sosyal medya ortamları da karşılıklı iletişim açısından çok kullanılan yeni nesil etkileşim mecralarıdır.

İletişim adına sağlanan bu kolaylıklar aynı zamanda bazı noktalarda sorunların da doğmasına neden olmaktadır. Bu kapsamda, evli çiftler arasında eşlerden birinin karşı cinsten birisiyle internet ya da telefon üzerinden veya sosyal medyadan sürekli ve sıkı bir şekilde iletişim kurması boşanma nedeni olarak kabul edilir mi? Eşi, online sohbet etmek veya mesajlaşma şeklinde davranan diğer eşin hakları nelerdir? İşte konuya dair merak edilenler;

Boşanma Davalarında Online Sohbet Etmek , Görüşme ve Yazışmanın Niteliği

Evlilik birliği içerisinde eşlerden birinin karşı cinsten birisi ile online sohbet etmek gibi bir davranışta bulunması veya telefon yoluyla iletişim kurması, karşı cinsten birisiyle mesajlaşması, sosyal medya platformları üzerinden görüşme yapması ya da yazışma yapmasının boşanma nedeni olup olmayacağı çok merak edilen konular arasında yer almaktadır.

Evlilik kurumu, kadın ve erkeğin resmi evlendirme memuru önünde evlenmeye ilişkin iradelerini açıklamalarıyla kurulan ve eşlere en başta sadakat olmak üzere önemli yükümlülükler yükleyen bir müessesedir. Bu kapsamda her bir eşin diğerine karşı sadakat yükümlülüğü ve güven sarsıcı hareketlerden kaçınma sorumluluğu vardır.

Bu nedenle evlilik içerisinde eşlerden birinin karşı cinsten birisiyle güven sarsıcı şekilde iletişime geçmesi, onunla normal sayılmayacak biçimde mesajlaşması, evli birinden beklenmeyecek şekilde yazışma ya da görüşme yapması, sosyal medya platformlarını kullanması gibi eylemleri diğer eş açısından haklı boşanma nedeni sayılabilecektir.

Evlilik Birliği İçinde Güven Sarsıcı Eylemler Arasında Online Sohbet Etmek

Evlilik sonrası eşlerin, diğer insanlar ile de iletişim içerisinde olmaları son derece doğaldır. Ancak eşlerin özellikle sadakat yükümlülüklerine aykırı olabilecek ve güven sarsıcı derecede, normal bir evli insandan beklenenin dışında karşı cinsten biriyle iletişim kurması, bu kapsamda telefonla ya da internet üzerinden görüşmesi, sosyal medya platformları üzerinden yazışması veya mesajlaşması ise diğer eş açısından boşanma davası açma hakkını verecektir. Açıklandığı şekilde temeli karşılıklı güvene dayanan evlilik birliği içerisinde güven sarsıcı hareketlerde bulunan eşin boşanma davasında kusurlu sayılacağı da bu anlamda açıktır.

Bu noktada kusurlu olan eşin, karşı cinsten olan kişiyle kurduğu iletişimin güven sarsıcı nitelikte olup olmadığı, bu iletişimin evli biri yönünden normal sayılabilecek nitelikte bulunup bulunmadığı, bu iletişimin diğer eş yönünden katlanılabilir bir durum sayılıp sayılamayacağı konuları önem taşır. Bu anlamda telefon ile veya online olarak ya da sosyal medya üzerinden karşı cinsten biri ile evlilik birliği içinde kabullenilmesi beklenemeyecek şekilde iletişim kuran (görüşme, yazışma, mesajlaşma gibi) eşin, bu davranışları neticesi kusurlu sayılacağı ve bu eylemlerinin boşanma nedeni olarak kabul edileceği sabittir.

Online Sohbet Etmek Konusuna Dair Yargıtay Uygulaması ve Kabulü

Bu konuda, Yargıtay tarafından verilen kararlar ve uygulama da bu yöndedir. Bu kapsamdan olarak, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2016/620 Esas ve 2017/5695 Karar sayılı ilamında;

“Başka kadınlarla telefon ve internet üzerinden duygusal içerikli görüşmeler gerçekleştirmek suretiyle güven sarsıcı davranışlar sergileyen erkeğin boşanmaya sebep olan olaylarda tamamen kusurlu olduğunun anlaşıldığı”

Tespitini yapmış ve evlilik birliği içerisinde, karşı cinsten birisi ile internet ve telefon üzerinden duygusal içerikli iletişim kurarak güven sarsıcı davranışlarda bulunan eşin, boşanmaya neden olan olaylarda tamamen kusurlu olduğunu vurgulamıştır.

Bonus : Boşanma Davalarında Whatsapp Kayıtları

YouTube video

Boşanma sürecinde olan eşler arasında delil sayılabilecek sohbet kayıtları online sohbet odaları, telefon görüşmeleri ya da WhatsApp kayıtları olabilir. Bu noktada eşler arasında online sohbet etmek ve karşı cins ile telefon görüşmesi yapmak gibi durumlar boşanma nedeni sayılabilmektedir. Arkadaşça ve saygılı bir şekilde yapılan konuşmalar bu kapsama girmezken, sözlü ya da fiili aldatma niteliği taşıyan online sohbet eylemleri bu kapsamda değerlendirilebilmektedir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!