Askeri Yasa Teklifi Meclise Sunuldu! 4 Adımda Askeri Yasa Teklifi
Askeri Yasa Teklifi Meclise Sunuldu! 4 Adımda Askeri Yasa Teklifi

Askeri Yasa Teklifi Meclise Sunuldu! 4 Adımda Askeri Yasa Teklifi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Askeri yasa teklifi meclise sunuldu ve birden fazla değişikliği barındırıyor. Mecliste bulunan bu dosyada erlerden subaylara kadar ilgilendiren durumlar var.

Askerleri ve asker yakınlarını yakından ilgilendiren ve Milli Savunma Bakanlığı’na yeni yetkiler tanıyacak bir askeri yasa teklifi üzerinde çalışmalar başladı.

Peki, askeri kazalarda tazminatın Milli Savunma Bakanlığı tarafından ödenmesi yanında Genelkurmay Başkanlığı’na ait olan bazı yetkilerin de Milli Savunma Bakanlığı’na aktarılmasını öngören bu yeni yasa tasarısında neler bulunacak?

1- Uzman Erbaş Olma Hakkı

İÜzerinde çalışmalar başlayan yeni askeri yasa teklifi kapsamında ; sözleşmeli erbaşlara belirlenen koşulları taşımaları koşuluyla uzman erbaş olma hakkı Milli Savunma Bakanlığı tarafından tanınabilecek.

Bu kapsamda, belirlenen şartlara sahip olan sözleşmeli er ve erbaşların bağlı bulundukları kuvvet komutanlıkları bünyesinde, statü geçişleri yapılarak uzman erbaşlığa yükselebilmelerine olanak sağlanacak.

Yine, er ve erbaşlar ile askeri öğrencilerin sigorta kapsamını aşacak sağlık giderleri de kurumları tarafından karşılanacak.

askeri-yasa-teklifi
Askeri Yasa Teklifi

2- Milli Savunma Bakanlığına Aktarılacak Yetkiler

Silahlı Kuvvetlere mensup olanların kıyafetleri konusunda uygulanacak kısıtlamalara, bundan böyle Genelkurmay Başkanlığı tarafından değil, Milli Savunma Bakanlığı’nca karar verilecek. Ancak Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı personeli bu düzenlemeden ayrı tutulacak.

Askeri araçları kullanma görevi verilen erbaş veya erlerin, askeri araç ile kaza yapmaları durumunda oluşacak zarar, kasıt ve de ağır kusur halleri hariç olmak üzere bağlı oldukları kurum tarafından üstlenilecek. Bu zararların tazmininden de görevli asker sorumlu tutulamayacak.

askeri-yasa-teklifi

Türk askeri tarihi ile ilgili olan her tür silah ve malzemenin bulundukları ya da ihbar edildikleri yerde, kapsam ve tarihi nitelikleri açısından araştırılmaları, incelenmeleri ve değerlendirilmeleri de artık Genelkurmay Başkanlığı’nca değil, Milli Savunma Bakanlığı tarafından yerine getirilecek.

Hastalanan askeri öğrenciler ile er ve erbaşların “Genel Sağlık Sigortalı” sayıldıkları süre içerisinde, 2. ve 3. basamak sağlık hizmetleri, muayene ya da yatarak tedavi sürecinde gereken ilaç, tıbbi malzeme, fizyoterapi uygulamalarında, sağlık hizmet bedeli üzerinde oluşabilecek fiyat farkları, Milli Savunma Bakanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı bütçelerinden karşılanacak. Bu süreçteki yol giderleri açısından da aynı usul uygulanacak.

3- Yurtdışı Sürelerinde Yeni Düzenleme

askeri-yasa-teklifi

Subay ve astsubayların yurtdışı stajları, kursları ve ihtisasları için tanınan süreler ise, yurtdışında gerçekleşen simülatör eğitimleri açısından geçerli olmayacak.

Ayrıca askeri yasa teklifi kabul edilirse Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlı olarak döner sermaye işletmelerinin kurulabilmesi mümkün olacak. Bu üniversiteye bağlı öğretim elemanları da döner sermaye faaliyetlerine katkıda bulunurlarsa, kendilerine ek ödeme yapılabilecek.

4- Askeri Yasa Teklifi| Sınavlar Bakanlık Sitesinde Duyurulacak

askeri-yasa-teklifi

Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilecek tüm sınavlar, Milli Savunma Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden duyurulacak ve bu duyuru tebliğ hükmünde sayılacak.

Bu gibi düzenlemeleri kapsayan, hazırlanan yasa teklifi üzerindeki çalışmaların tamamlanmasından sonra ise teklif Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyon ve genel kurul görüşmelerinden sonra ise askeri yasa teklifi kabulüne karar verilirse, kanun haline gelerek Cumhurbaşkanı onayından sonra Resmi Gazete’de yayınlanabilecek.

İlginizi Çekebilir: Gelmiş Geçmiş En İyi Yüksek Teknolojili Askeri Zırhları 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!