featured

Oruç Nedir? Oruç Nasıl Tutulur? Orucu Bozan Haller Nelerdir? Oruç Ne Zaman? Ramazan Bayramı Ne Zaman?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Oruç nedir? İslam’ın şartlarından biri olan oruç nedir ve İslâma göre oruç tutmak nasıl yerine getirilir, oruç nasıl tutulur bu soruların cevabını bulalım. Ayrıca oruç ne zaman, oruç ne zaman bitiyor ve Ramazan Bayramı ne zaman gibi sorularada cevap verelim. Oruç ibadeti belli bir zaman zarfında ve bütün bedenle yapılan bir ibadettir. Yüce Allah Kura’n-ı Kerim’de:

‘’Oruç size farz kılındı’’

(Bakara-185) ayetiyle oruç tutmayı farz kılmıştır. Ayrıca Kuran-ı Kerim de 183. Ayeti Kerimede ise

“Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi oruç tutmak size de farz kılındı. Umulur ki böylece günah ve fenâlıklardan korunursunuz.”

demektedir. Ramazan günü oruç tutmak farz olduğu gibi Ramazan sonrası daha sonra da oruç tutabilirsiniz. Bunlara da nafile oruç denir. Üç aylar başlangıcı ile kutsal zaman diliminde nafile oruçlar için en elverişli dönemdir.

Oruç nedir? Oruç, imsak vaktinin girmesiyle başlayıp ( imsak vaktinden ) iftar vaktine kadar devam edip, iftar vaktinde son bulan ve Allah rızasına ulaşmak amacıyla bilinçli bir şekilde yeme, içme ve cinsel birliktelikten uzak durmak demektir.

Orucun Anlamı ve Önemi Nedir? 

Orucun anlamı nedir ? Sünnet oruç nedir oruç neden tutulur? Tüm bunlar ramazan ayı öncesinde mutlaka bilmemiz gereken hususlardır. Bilinçli şekilde yapılan ibadetlerin bize sevap noktasında getirisi çok daha büyük olacaktır. 

Oruç nedir neden tutulur bu konu özellikle farklı şartlarda yaşayan insanların birbirlerinin hallerini anlamaları ve yardımlaşmaya gönülden yaklaşmaları noktasında güzel bir empati kaynağıdır. Maddi durumu yerinde olan kişi, sokakta kalan ya da açlıkla imtihan olan yoksul kişinin ne yaşadığını bilemez.

Bu noktada islamiyet kulların senede bir ay da olsa verilen nimetlerin kıymetlerini bilmeleri ve daha fazla şükür etmeleri hususunda oruç gibi bir fırsat sunmuştur. Ramazan ayı boyunca tutulan oruç ile açlık ile imtihanın nasıl zor olacağı ve en ufak nimetin daha ne kadar kıymetli olduğu daha iyi anlaşılmaktadır.

Oruç Nedir, Nasıl Tutulur? Oruç Nedir?- Diyanet Açıklamaları

Oruç ibadeti nedir anlamak için öncelikle hikmet ve faydaları konusunda bilgi sahibi olmak gereklidir. Bu noktada bilinçli oruç tutan kullar olabilmek için Diyanet’in oruç konusundaki şu açıklamalarını dinlemekte fayda var…

YouTube video

İmsak Nedir? İmsak Vakti Ne Zaman Başlar?

İmsak Nedirİmsak, kendini tutmak bir şeye karşı kendini engellemek demektir ve bu şekilde kabul edilir. Oruç temelinde Allah rızası için dünyalık ve nefsi zevklerden uzak durmayı barındıran bir ibadettir. Oruç tutarken sadece yeme, içme vs. gibi faaliyetlerden uzak durmak yetmez.

Dili, gözü, kulağı ve elinizi haramlardan uzak tutmak gerekir. Yani yalan söylememek, dedikodu yapmamak ve dedikodu yapılan ortamda bulunmamak gerekir. Oruçlu kişinin bütün bunlara dikkat etmesi esastır.

İmsak Vakti, tan yerinin ağarmasıdır yani güneşin doğmaya başlayıp gökyüzünde aydınlık oluşmaya başlamasıdır. Bu vakit aynı zamanda yatsı namazı vaktinin bitip sabah namazı vaktinin başladığı vakittir. Sahur dediğimiz oruç tutmak için gece kalkıp yemek yeme zamanı imsak vakti girmeden önce bitmiş olmalıdır. İmsak vakti girdiğinde oruç tutmaya niyet edilmelidir. Niyet etmek için ‘Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya’ demek yeterli olacaktır.

İftar Vakti Nedir? İftar Vakti Ne Zaman Başlar?

İftar vakti, güneşin battığı vakittir. Bu vakitte artık akşam namazı vaktinin girdiği vakit demektir. İftar vakti girdiğinde artık orucunuzu bozabilir yeme, içme yapabilirsiniz. Oruç açarken niyet etmek ve dua etmek önemlidir. Çünkü oruçlunun duası Allah katında kabul olan dualardandır. Peki, oruç nasıl açılır? Orucunuzu açmak için de ‘Niyet ettim Allah’ım verdiğin nimetlerle orucumu açmaya’ gibi niyet etmek güzel olacaktır.

Kimler Oruç Tutamaz?

Oruç tutmak akıl baliğ olmuş her Müslüman’a farz kılındığı gibi bir ibadettir. Ramazan ayında mazeretsiz şekilde ramazan orucunun tutulmaması ya da başlanılan orucu bozmak günahtır. Fakat oruç tutmaya engel bazı durumlarda söz konusudur. Peki, kimler oruç tutamaz;

Hasta olanlar; oruç tutmak sıhhat gerektiren bir ibadettir. Bu yüzden sağlıkları oruç tutulması durumunda daha çok bozulacak olan hastalar oruç tutmayabilirler. Şeker hastaları, kanser hastaları gibi hastalar oruç tutmayabilirler.Yolculuk; yolculuk şartları eskiden şimdiki kadar konforlu olmadığı için yolculuğa çıkanlara oruç tutmama noktasında izin verilmiştir. Fakat günümüzde seyahatler ne kadar konforlu olsa da bazı insanlarda araç tutması gibi bir problem oluşabiliyor. Bu da orucun bozulabileceği durumlar ortaya çıkarabilir bu yüzden böyle rahatsızlığı olanlar yolculukta oruç tutmayabilir.İkrah ( tehdit); eğer bir Müslüman oruç tuttuğu için bozmadığı takdirde dövülmek ya da öldürülmek ile tehdit ediliyorsa orucunu bozabilir.Hamilelik ve emzirme; gebelik oruçlu değilken bile zor geçen bir süreçtir. Oruç tutulduğu zaman tansiyon düşmesi, kan şekeri düşmesi gibi sıkıntılara bağlı olarak baygınlık yaşanabilir. Bu durumda gebe olan kişi sıkıntıya gireceği için oruç tutmayabilir. Emzirmede ise süt üretimini etkileyebileceği emziren anneyi halsiz ve güçsüz bırakabileceği için oruç tutulmayabilir.Yaşlılık; yaşlılık dönemi artık hastalıkların arttığı bedenin güçsüzleştiği bir dönemdir. Oruç tutmaya güç yetiremeyecek derecede yaşlı olanlar oruç tutmayabilir.Delilik; sadece oruç değil bütün ibadetler için ilk mükellefiyet şartı akıldır. Yani akıl sağlığı olmayan ya da sonradan akıl sağlığını yitirmiş olan kişi akıl sağlığını tekrar kazanana kadar oruç da dahil bütün ibadetlerden muaftır. Ramazan ayını akıl sağlığını kaybetmiş olarak geçiren biri tekrar iyileştiğinde tutamadığı oruçları kaza eder.

Orucu Bozan Haller

Oruç tutmaya başladınız fakat başınıza bazı haller geldi ve orucu bozmak zorunda kaldınız orucu bozan haller nelerdir o halde;

Oruçlu iken herhangi bir yoldan cinsel ilişkiye giren kişilerin orucu bozulur. Yani cinsel ilişkiden uzak durmak gerekir.Makattan, burundan ya da kulaktan ilaç damlatmak.Bir şeyler yutmakAğız dolusu kusmakVaktin çıktığını fark etmeden sahur vakti zannedilerek yemek yenilip bir şeyler içilmesiİftar vakti olmadığı halde vakit geldi zannedilerek yeme içme

Orucu Bozmayan Haller

Peki oruç hangi durumlarda bozulmaz. Orucu bozmayan haller aşağıdaki gibidir;Oruçlu olduğunu unutarak yeme, içme ve cinsel ilişkiye girmek

Koku sürünmekÖpmekGıybet etmek(bozamasa da sakatlayabilir yine de uzak duralım)Zorlama olmaksızın gelen ufak kusmuklar çünkü ağız dolusu olursa bozulurDişlerin arasında kalmış nohut tanesinden küçük şeyleri yutmak

Ramazan ayı haricinde diğer günlerde de belirli bir gün oruç veya istenilen günlerde oruç tutulabilir. Ayrıca Savm kelimesi Arapça’da şu şekilde geçmektedir: bir şeyden uzak kalmak ya da kişinin kendini koruması ve aynı zamanda da tutması” anlamına gelmektedir.

Oruç Ne Zaman? Ramazan Bayramı Ne Zaman?

Peki 2020 Ramazan ayı ne zaman başlıyor? Oruç ne zaman? 2020 yılında oruç ne zaman başlar, oruç başlangıcı hangi gün, yani oruç hangi gün başlıyor gibi soruların cevabı ise şu şekilde:

Ramazan 24 Nisan 2020 Cuma günü başlıyor.

Oruç ne zaman sona eriyor?

23 Mayıs 2020 Cumartesi günü oruç sona eriyor.

Ramazan bayramı hangi gün ya da Ramazan bayramı ne zaman sorularının cevapları ise:

24 Mayıs 2020 tarihinde ise Ramazan Bayramı birinci günü başlayacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!