featured

Oscar Ödülleri Nedir? Hangi Tarihten Beri Verilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her sene verilen oscar ödülleri oldukça dikkat çeker. Bir diğer adı akademi ödülleri olan oscar ödülleri tam manasıyla nedir? Ne zaman ortaya çıkmıştır. İşte, detaylar!   

Oscar Ödülleri Nedir?

Sinema dünyasının, en prestijli ödülü olarak kabul edilen Oscar ödülleri yani diğer bir ifade ile Akademi Ödülleri yani Oscar ödülleri nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Bu ödüller ilk olarak hangi tarihte ve hangi dallarda verilmiştir? Tüm detayları ile sinema dünyasının bu en prestijli ödülü olan Oscar ödülleri ile ilgili merak edilenlerin cevabı yazımızda….  

Akademi (Oscar) Ödülleri Nedir?

  Oscar, her sene şaşalı kutlamalar ile sahiplerine ulaşır. Bu da haliyle Oscar ödülleri nedir, sorusu ortaya çıkarır. Sinema sektöründe yapılan işlerin bir nevi değerlendirilmesi ve başarılı olanların ödüllendirilmesi amaçlı verilmeye başlanan Oscar Ödülleri, her yıl düzenli olarak verilen bir ödüldür ve yılda bir defa düzenlenir.

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) tarafından verilen resmi adı Akademi ödülleri olmasına karşın Oscar olarak bilinen ödüller, film sektöründeki teknik ve sanatsal anlamda başarı sağlayan yapımların ödüllendirilmesini amaçlayan organizasyondur. Oscar ödülleri, genelde her yıl Şubat ayı içerisinde sahiplerini bulur. Bu ödüller Akademi üyelerinin oyları ile belirlenen film ve sanatçılara verilir.  

Oscar Heykelciği

Ödül kazananlara takdim edilen ve art deco tarzında tasvir edilen bir şövalye şeklindeki heykelciğin resmi adı ise Akademi Liyakat Ödülü (Academy Award of Merit) olmasına karşın bu heykelcik genelde “Oscar” adı ile anılır. Metro Goldwyn Mayer’in  baş sanat yönetmeni olan Cedric Gibbons tarafından tasarlanan bu heykelcik, beş parçalı bir film makarasının üstünde elinde kılıcı ile dikilen bir şövalye olarak tasarlanmıştır.

Bu heykelciğe son hali ise heykeltıraş George Stanley tarafından verilmiştir. Film makarasının beş ayrı parçası ise oyuncuları, film yazarlarını, yönetmenleri, yapımcıları ve teknisyenleri temsil eder. Oscar Heykelciği 34 santim yüksekliğinde ve 3,85 kilo ağırlığındadır. Heykelcik 24 ayar altınla kaplıdır.  

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi ya da orijinal adıyla Academy of Motion Picture Arts and Sciences, Los Angeles Kaliforniya’da 11 Mayıs 1927’de kurulmuştur.  1927 yılında 36 üye tarafından kurulan Akademi’nin şu an için yaklaşık altı bin üyesi vardır. Üyeler genellikle Amerika Birleşik Devletlerinden seçilse de diğer ülkelerden de alanlarında başarılı bazı kişiler Akademi üyeliği yapmaktadırlar.

Akademi’nin üye listesi gizlidir ve açıklanmaz. Akademi Üyeliği Board of Governors tarafından sinema dalında seçkin kariyer sahiplerine verilir. Akademi üyeliği, sinema alanında farklı disiplinlerin tam olarak temsili için 15 ayrı dala bölünmüştür. Üye olacaklar Akademi’ye katılmak için davet alırlar. Akademi üyeliği yaşam boyu sürer.  

Oscar Ödülleri Ne Zaman Verilmeye Başlandı?

  Oscar ödülleri tarihçesi de oldukça merak edilmektedir. 1927 yılında kurulan Akademi tarafından ilk Oscar ödülleri 1929 yılında 11 sanatçıya verilmiştir. Ödül olarak takdim edilen heykelciğin resmi adı “Akademi Liyakat Ödülü” olsa da en bilinen rivayete göre 1931 yılında Akademi Kütüphanesinde görevli olan Margaret Herrick’in, ödülü gördüğü esnada kendi amcası Oscar’a benzetmesi sonrası bu ödül Oscar ismi ile de anılmaya başlandı ve zamanla Oscar adı daha fazla benimsendi.  

Oscar Adaylığı Şartları

Bir yapımın Oscar’a aday olarak gösterilebilmesi için (kısa film kategorisi hariç) 40 dakikadan daha uzun olması ve yine ABD Los Angeles’ta en az bir sinema salonunda minimum bir hafta süre ile gösterilmiş olması koşulları aranır.  

Oscar Ödülleri Kaç Dalda Verilir?

Oscar ödülleri kaç dalda verilir, sorusunun cevabı da oldukça merak edilmektedir. Oscar ödül kategorileri şu şekildedir;  

En İyi FilmEn İyi YönetmenEn İyi Erkek OyuncuEn İyi Kadın OyuncuEn İyi Yardımcı Erkek OyuncuEn İyi Yardımcı Kadın OyuncuEn İyi Sanat YönetmeniEn İyi Özgün SenaryoEn İyi Uyarlama SenaryoEn İyi Animasyon FilmEn İyi KurguEn İyi SinematografiEn İyi Ses EfektiEn İyi Ses KurgusuEn İyi Görsel EfektEn İyi Orijinal ŞarkıEn İyi Film MüziğiEn İyi KostümEn İyi Saç ve MakyajEn İyi Yabancı FilmEn İyi Belgesel FilmEn İyi Kısa Belgesel FilmEn İyi Kısa Animasyon FilmEn İyi Kısa Film

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!