featured

Paganizm Nedir? Paganizm Sembolleri ve Tanrıları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Paganizm nedir sorusunun cevabı oldukça eski çağlara dayanmaktadır. Paganizm, adını Latince paganus sözcüğünden almaktadır. Paganus sözcüğünün anlamı da köy ve kırsala tekabül etmektedir. Bu da paganizm ne demek sorusunu az çok karşılayan bir tanımdır. Eski çağlarda paganizm, köy ve kırsal alanlarda ortaya çıkmış bir inanıştır.

YouTube video

Bu inanış zamanla Roma İmparatorluğu’na yayılmış ve bir süre resmi din olarak kabul görmüştür. Çok tanrılı bir inanış olan paganizm, paganizm tanrıları ile tapınmayı gerektirmiştir. Paganizm sembolleri de bu inancın en temel özellikleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda paganizm ibadetleri ve paganizm RİTÜELLERİ de günümüzde sıklıkla konuşulur olmuştur.

Biz de bu yazımızda paganizmi daha iyi tanımlamak için bazı faydalı bilgileri derlemek istedik.

Paganizm Kökenleri

Paganizm nedir sorusunu ancak ve ancak paganizm kökenleri sayesinde net bir şekilde cevaplayabiliriz. Bu inanışın kökeni oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Öyle ki paganizmin, kendisinden sonra gelen pek çok inanışa da öncülük ettiği düşünülmektedir. Bu inanışlar arasında tek tanrılı dinler de bulunmaktadır.

Paganizm ve İslam ilişkisi de bu konuda çok sık tartışılır hale gelmiştir. İslam inanışının içerisinde de bazı pagan ritüellerinin bulunduğunu söyleyen pek çok düşünür bulunmaktadır. Fakat İslamiyet içerisinde paganizmin etkileri oldukça sınırlıdır. Bu etkilere de yalnızca İslam mitolojisi içerisinde rastlanılır.

Paganizm, doğaya ve diğer tüm canlılara yönelik kutsal bir inanışı temsil etmektedir. Pagan inancında doğanın ve canlıların çok büyük bir yeri bulunmaktadır. Özellikle güneş ve ay pagan inancının en önemli simgeleri arasındadır.

Paganizm Sembolleri

Paganizm sembolleri denildiğinde akla ilk olarak “Ay” gelmektedir. Ay, pagan inancına göre oldukça kutsal bir semboldür. Özellikle de dolunay, tarım ve hasat zamanı için büyük önem taşımaktadır.

https://www.youtube.com/watch?v=K68cP7Mtm3s

Toprağın dolunay zamanı ekilip hasat edilmesi bu inanışa göre oldukça elzem bir durumdur. Aynı zamanda Ay’ın hayvancılık için de büyük önemi bulunmaktadır. Aynı zamanda doğurganlık da bu sembol ile ilişkilendirilmektedir.

Güneş de pagan inancına göre oldukça önemli bir semboldür. Güneş, inanışa göre var olan her şeyi simgeleyen oldukça geniş kapsamlı bir ritüeldir. Pagan inancında ruhu olan her şey Güneş simgesi ile gösterilir.

Bir diğer pagan sembolü de yedi köşeli yıldızdır. Yedi sayısı inanışın en kutsal rakamıdır ve her şeyin uyumu olarak yedi sayısı gösterilir. Aynı zamanda yedi rakamı çakraları da simgelemektedir.

Bilinen bu sembollerin yanında pagan inanışı içerisinde Mısır haçı (Ankh), pentakl, düş kapanı, Lucifer’in siğili ve mano fico gibi semboller de yer almaktadır.

Paganizm Tanrıları

Paganizm nedir ve ne değildir bilmek adına Paganizm tanrıları da mutlaka öğrenilmelidir. Pagan inancı, çok tanrılı bir inanıştır. Fakat buradaki tanrı kavramı alışılagelmişin oldukça dışındadır. İnanışa göre belli bir tanrı ya da tanrıça yoktur. Kim hangisine isterse ona inanmakta da özgürdür.

Evreni yaratan bir tanrıça vardır ve bu tanrıça için herhangi bir şekilde isim verilmemiştir. Aynı şekilde pagan inanışında her daim ölüp dirilen bir baş tanrı da bulunmaktadır. Bu ölüp dirilme durumu Mısır ve Mezopotamya mitolojilerinde de karşımıza çıkan bir durumdur.

Hristiyanlık ve Paganizm

Paganlar neye inanır sorusuna yönelik aslında modern çağda da aşina olduğumuz durumları cevap olarak verebiliriz. Pagan inanışının doğaya ve canlıya dair bir inanç türü olduğundan yukarıda da bahsettik. Fakat inanışın bazı ritüelleri var ki insanı düşüncelere sürüklüyor.

Pagan ritüelleri ile Hristiyan inancının bazı kriterleri birbiri ile fazlasıyla örtüşüyor. Zaten inanışın bir dönem Roma İmparatorluğu’nun da resmi dini olduğu düşünüldüğünde bu durum aslında oldukça mantıklı gelebiliyor.

YouTube video

Hristiyanlık içerisinde önem teşkil eden Pazar günlerinin, aslında pagan inancında ortaya çıktığı düşünülmektedir. Güneş’in bu inanıştaki yeri Hristiyan inancında Pazar yani “Sunday”’in kutsal olmasını sağlamıştır.

Aynı zamanda Noel zamanı süslenen ağaçların da pagan inancından geldiği iddia edilmektedir. Bunun yanı sıra Cadılar Bayramı da pagan inanışının kutlu günlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Neopaganizm Nedir?

Paganizm nedir diye düşünürken aslında bu inanışın kademeli olarak günümüze dek geldiğini bilmek gerekiyor. Günümüzde de bu inanca sahip olan kişilere neopagan ismi veriliyor. Neopaganlar, Avrupa’nın ilk inanışlarını günümüze adapte eden kişilerden oluşmaktadırlar.

Pagan inancını modernize eden bu kişilerin tek bir inanç sistemi de bulunmamaktadır. Fakat neopaganlar da özellikle kutlama ve festival gibi etkinlikleri sık sık yapmaktadırlar. Hem bir din hem de bir yaşam şekli olan neopaganizm, son dönemlerde de oldukça popülerdir.

Bu yazımızda paganizm ne demek kısaca ve paganizm nedir pdf gibi konulara değinmek istedik. Paganizm hakkında daha fazla detay takip etmek için bu konuda oan bir belgesele başvurabilirsiniz. Watch later ya da opinion count gibi seçeneklerle bu inanış hakkında video izlemesi de yapabilirsiniz. Diamond tema ile de söz konusu doğa ile dünya olan bir inanışı görebilirsiniz.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!