featured

Paralel Evren Nedir? Paralel Evren Kur’an-ı Kerim’de Geçiyor mu? İşte Paralel Evren Teorisi ve Paralel Evren Filmleri!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Paralel evren nedir soruları günümüzde sıklıkla duyulur hale geldi çünkü paralel evrenler ve paralel evren teorisi bilim kurgu dizilerinde oldukça sık kullanılmaya başlandı. Bilim kurgu filmlerinde ortaya çıkan paralel evrenler, bu evrenlerde başka alternatif evrenler ve paralel evren teorisinin gerçek olabileceğini göstermektedir. Aslında kozmoloji ve kuantum fiziğinin konusu olan paralel evren teorisini paralel evren nedir konusunu yakından inceleyeceğiz!

YouTube video

Paralel Evren Nedir? Çoklu Evren Teorisi Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Paralel evren nedir dediğimizde ilk olarak teorilerin çıkış noktası Einstein’ın fikirlerine gitmek gerekiyor. 1954 senesinde Amerikalı matematikçi ve fizikçi Hugh Everett, bizim evrenimize benzeyen başka evrenlerin var olabileceği tezini ortaya atmıştır. Çoklu evren kavramını ilk kullanan ise 1895 senesinde William James olmuştur. 

Aslında paralel evrenler sadece bir kuram değil, çoklu evren kuramlarını da içerisine alan bir modeldir. Çoklu evrenler, birbirinden değişik, sonlu ve ebedi mevcud muhtemel evrenlerin hipotezsel toplamını; her evrenin doğasını ve bu evrenler arasındaki ilişkiyi içerir. Bizim evrenimiz ise, çoklu evrenin sadece minik bir kısmıdır. Kuantum fiziğinden yola çıkılarak ortaya atılan paralel evren alternatif birer kopyalarımızın olduğu çoklu evrenlere işaret eder. 

1- Paralel Evren Nedir? 

Paralel evren nedir, paralel evren ne demek gibi soruları kafanızda daha fazla büyütmemeniz için kısaca açıklamak gerekirse, birbirinden farklı, gözlemlenebilir evrenlerin hipotezsel toplamıdır diyebiliriz. Teleskop ile gözlemleyebildiğimiz malum kainat ortalama 93 milyar fer yılı genişliğindedir. Ancak bu kainat, hipotezsel çoklu evrenin oldukça minik bir bölümüne karşılık eder.

Paralel evrenler, sonlu ve ebedi mevcud muhtemel evrenlerin hipotezsel bütünüdür ve bu evrenler mevcud her şeyi -tüm mekan, zaman, madde ve enerji ile beraber fizik kanunları ve fizyolojik değişimleri kapsar. Bu evrenlere “paralel evrenler” ya da “alternatif evrenler” de denir. 

2- Paralel Evren Nedir? Paralel Evren Kur’an-ı Kerim’de Geçiyor mu? 

Paralel evren Kur’an-ı Kerim’de geçiyor mu sorusu da bir başka en çok sorulan sorulardan. Kur’an-ı Kerim 1400 sene öncesinde paralel evrenleri bazı ifadelerle işaret ediyor. Kur’an-ı Kerim’de evren sonunda çökmeli, kapanmalı ve yeniden başlamalıdır ifadesi geçiyor ki bu bir dereceye kadar kara delik teorisiyle de uyumlu hale geliyor. Sonuçta biz burada paralel evren nedir diye sorarken bilegerçek ya da değil, varoluş ve evren sonsuzdur ve hala yeni varlıklar, boyutlar ve olasılıklar yaratan bir süreç haline gelmektedir. 

3- Paralel Evrene İnanmak Günah mı? 

Paralel evren nedir sorusunu sormak, paralel evrene inanmak ya da inanmamak hakkında evrim ve yaratılış ile ilgili ayet ve hadisler Kur’an içinde geçse de, paralel evrenler ya da çoklu evren teorisi ile ilgili bir ayet geçmemektedir. Paralel evren’e inananlar kadar inanmayanlar da mevcuttur. Günümüzde maalesef kendilerinin din adamı olduğunu söyleyen ancak yeterli araştırmayı yapmayan kişiler halkı bu konuda doğru bilgilendirmiyor. Ancak şu bir gerçektir ki bilimin kanıtlarla önümüzde sunduğu ve iddia ettiği her şeyde bir haklılık payı vardır. Kişi gönlünce ve vicdanınca rahat olduğu müddetçe istediği her şeye inanmakta özgürdür. 

4- Paralel Evrene Nasıl Geçilir? 

Columbia Üniversitesi’nden Amerikalı kuramsal fizikçi Brian Greene, paralel evrene nasıl geçilir sorusuna, hangi paralel evren görüşüne katıldığınıza bağlı olsun olsun, bu durumun mümkün olmadığını savunuyor. Eğer çoklu bir big bang ve çoklu evreninin savunucusuysanız, bir başka paralel evrene seyahat etmek  için evrenimizi terketmenin mümkün olmadığını söyleyebiliriz.

Şayet kuantum paralel evrenler görüşüne inanıyorsanız, o zaman da öteki evrenlere gezi etmenize gerek kalmaz. Zira aslına bakarsanız çoklu alternatif evrenlerde yaşıyorsunuz diyebiliriz. Hangi elbiseyi giyeceğinize karar veremediniz mi? Problem değil ikisini de iki ayrı paralel evrende aslına bakarsan giydiniz. Aynı zamanda kuramsal fizikçi Michio Kaku evrenimizin sonlanacağına ve hızla gelişen değişen teknolojinin bir gün paralel evrene seyahat etmemize imkan sağlayacağına inanıyor. Çoklu evren teorisi hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak isterseniz, paralel evren teorisi nedir konulu ilgili habere bakmanızı öneririz…

5- Paralel Evren Konulu Film ve Belgeseller Nelerdir?

Paralel evren filmi izlemek için doğru ruh halindeyseniz, içerisinde yaşam sürdüğümüz Evren’i, Dünya’yı daha iyi anlayabilmek, hangi evrelerden geçtiğimizi ilmi açıklamalarla dolduran belgeselleri izlemek, ufkunuzu ve zihninizi açacaktır. Yaşadığımız teknoloji çağını kullanarak kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz paralel evren film ve belgeselleri sizin için derledik. Umuyoruz ki ufkunuz açılırken ve bilmediğiniz bir şeyleri öğrenmenin keyfini sürersiniz. İşte paralel evren temalı IMDb puanı en yüksek filmler

A) Paralel Evren Nedir Diyenler İçin Geliyor: Paralles – 2015 | IMDb Puanı: 6,1

Paralel evren nedir sorusuna kesinlikle bir yanıt olabilecek bu filmde, Ronan, ailesi ile ilişkileri pek iyi olmayan bir gençtir. Aradan uzun bir vakit geçtikten sonrasında Ronan kız kardeşinden babasının ortadan birden kaybolduğu ile alakalı haber alır ve eve geri döner. Kız kardeşi ile beraber babalarının garajında çok büyük bir binayı yayınlayan harita seçimi bir şey bulurlar. Komşularının oğlu ile beraber iki kardeş bu yeri bulmaya giderler ve olaylar gelişir…

B) Deja Vu – 2006  | IMDb Puanı: 7,0

Paralel evren filmi dediğimiz zaman ilk aklımıza gelenlerden biri olan Dejavu, gelişmiş olağan dışı bir teknoloji aracılığı insanların geçmişleri de dahil olmak üzere, bütün yaşamlarını mercek dibine alabilen bir sistem üstüne kurulu. Ajan Carlin, bu sistemde bir vazife almıştır. New Orleans’ta oluşan bir patlamanın peşinden yaşamının en çarpıcı soruşturmasına dahil olmak niteliğinde kalır. Zamanda geriye doğru gitmek koşulu ile yaşanmış olan olayların akışına müdahale etmek. Carlin, patlama vakasının takibinde kısa bir vakit diliminin öncesine gittiğinde oldukca riskli bir işe girişmiş olur. Paralel evren konulu bu filmi keyifle izleyeceksiniz…

C) Frequency / Frekans -2000 | IMDb Puanı: 7,3

Paralel evren filmleri içerisinde yine çok sevilen bu filmde, zor bulunur bir tabiat vakası sonucunda, New Yorkta bayağı bir itfaiyeci bir frekans yakalar. Bu frekans yardımıyla arasında bulundukları tarihin tam otuz sene daha sonra yaşayan oğluyla kontakt kurabilmektedir. Oğlu babasını uyaracaktır. Bu uyarı, babasının bir yangın kazasında öleceği yönündedir. Bu uyarıyı dikkate alan baba, bu sayede hayatta kalmayı başarır. Ancan kaderi değiştirmek, yaşamın yepyeni sürprizleriyle yüzleşmelerine yol açacaktır.

Ç) Evrenin Harikaları / Wonders of the Universe IMDb Puanı: 8,9

Wonders of the Universe (Evrenin Harikaları) fizikçi Brian Coxın sunmuş olduğu BBC, Discovery Channel ve Discovery Science tarafınca hayata geçirilen bir tv yapımıdır. İlk kere 6 Mart 2011 tarihinde BBC Twoda gösterilmiştir. Yapım dört bölümden oluşmakta ve her bir bölüm evrenin mükemmel olarak görülen bir yönü üstünde durmaktadır. 

D) Solucan Deliği / Through the Wormhole IMDb Puanı: 8,6

2010 yılında Science‘da yayınlanmaya başlamış olan ve  Morgan Freeman ‘ın sunmuş olduğu belgesel, evrenin gizemlerini araştıran bir yapım. 2 sezonu gösterilen yapım, bilim dünyasının en meşhur insanlarını bir araya getirerek, felsefenin mevzusu olmuş soruları ilmi bir tabana oturtma çabasındadır. Daha fazla kültür sanat ve filmden haberdar olabilmek için OkuHaber kültür sanat sayfasını takip edebilir, gelmiş geçmiş en başarılı paralel evren filmleri bilgisine ulaşmak için ilgili haberimize bakabilirsiniz. 

6) Bonus! Paralel Evren Nedir Sorusuna Cevap Olabilecek Nitelikte Bir Belgesel İzlemek İster misiniz?

YouTube video

Paralel evren nedir daha fazla merak ediyorsanız, sizler için faydalı olabileceğini düşündüğümüz bir belgesel getirdik. İyi seyirler… 🙂

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
2
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!